Här är Sveriges sköna drömvändning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-25

Gick från 0–1 till vinst med 3–1 mot superlaget Brasilien

Blågult jubel.

En frispark direkt i mål. En annan nickskarvad in i samma mål. Så gick det till när Sverige besegrade Brasilien i en vänskapsmatch på Gamla Ullevi i Göteborg.

– Sverige gör en formidabel insats. Det känns verkligen som att Sverige har något på gång, säger TV4 Sports expertkommentator Pontus Kåmark.

Det var en mycket glad förbundskapten för det svenska damlandslaget som sken i kapp med solen i Göteborg. Thomas Dennerby jublade och undra på det: 3–1-seger mot Brasilien på Gamla Ullevi i Göteborg.

– Det känns enormt bra, säger Sara Thunebro enligt TT.

Schelin punkterade matchen

Matchen var länge tät och tuff utan att innehålla de riktigt heta målchanserna. Men i slutet av matchen öppnade det upp sig och ett starkt Sverige skapade chans efter chans. Superspelaren Marta i Brasilien kom ingenstans efter att Sverige spelade riktigt tufft mot henne.

– Sverige är svårt, det är ett bra svenskt lag som jag tror har blivit extra motiverade efter Algarve cup, säger Marta till TT.

Två frisparkar nyckeln till seger

Efter 71 minuter gjorde Sara Thunebro 1–1 på frispark från långt håll. Frisparken var inte hård men Brasiliens målvakt missuppfattade sina försvarare.

– Vi ska göra så, lägga bollen tufft på mål. Fast någon målskytt är jag inte direkt, säger Sara Thunebro.

Minuten senare knoppade lagkaptenen Victoria Svensson in en frispark – och så kunde Lotta Schelin sätta matchavgörande 3–1 i den 83:e minuten. 12 257 åskådare såg matchen.

Christiane Brasiliens enda målskytt

Det var en sällan skådad vändning som hade ägt rum. Brasilien såg länge ut att ta hem segern efter att Christiane gjort 0–1 redan efter 13 minuter. Men Sverige ville annat. Matchen invigde Gamla Ullevi som damlandslagets nya nationalarena och nu i vår har Sverige slagit Tyskland, USA och Brasilien, topptrion på världsrankingen. Hade man kunnat få en bättre uppladdning inför EM i Finland i augusti?