”En invandrartjej hade fått satt sig på första planet hem”

Uppdaterad 2016-07-01 | Publicerad 2015-06-24

Landslagsspelaren om skillnaderna att ta sig in i laget

Endast en spelare med invandrarbakgrund i damlandslaget.

Ingen slump, enligt förre landslagsspelaren Nazanin Vaseghpanah.

– Det finns en viss mentalitet hos oss med invandrarbakgrund som inte uppskattas hos damlandslagen, säger hon.

Nazanin Vaseghpanah, tränare i AIK.

Hemligheterna om spelarna i damlandslaget

Sverige gjorde fiasko i VM och vann inte en enda match.

Samtidigt är Elitfotboll Dam (EFD) besvikna på förbundskaptenen Pia Sundhages sätt att uppträda och Sportbladets krönikör Jennifer Wegerup tycker att "svensk damfotboll måste göras om i grunden" för att få en nystart.

En del i detta, med eller utan Sundhage, kan vara att få in fler tjejer med invandrarbakgrund i damlandslaget. I VM-truppen fanns endast en – Kosovare Asllani.

Nazanin Vaseghpanah är tränare i allsvenska AIK och före detta landslagsspelare i Sverige.

Hon har rötterna i Iran och har tidigare talat om problemet med att för få invandrartjejer accepteras i landslaget.

Nu går hon till ny attack mot förbundets sätt att få fram fler invandrartjejer i damlandslaget.

– Jag såg den här videon med John Guidetti och U21-landslaget när de sitter med huvorna på och rappar. Hade en invandrartjej gjort så i landslaget hade hon fått satt sig på första planet hem för att hon sticker ut och stör stämningen i laget, säger Nazanin Vaseghpanah till Sportbladet.

Anses ha en dryg attityd

Hon är tydlig med att poängtera att en tjej inte ska få en plats i landslaget bara för att hon har en invandrarbakgrund, men är kritisk till förbundets sätt att hantera situationen på damsidan kontra herrsidan.

– Det är skillnad. I herrlandslagen är det mer accepterat att ta plats och synas. Skulle en invandrartjej ta lika mycket plats och visa samma attityd i något av damlandslagen skulle hon stötas ut. Det har ju visat sig med ”Kosse” också som hamnat i blåsväder någon gång, säger Vaseghpanah.

–  Det finns en viss mentalitet hos oss med invandrarbakgrund som inte uppskattas hos damlandslagen. En attityd som kan uppfattas som dryg för att man gör gester och stör stämningen i laget, då gör man det enkelt och inte tar ut den i stället, fortsätter hon.

"Fick knappt käka tuggummi"

Hon själv la av 2012 och tycker att svenska fotbollsförbundet brister på flera plan.

– När man inte får chansen, känner att man inte blir sedd och inte uppmärksammas så förstår jag att man lägger av. Tre av mina kompisar som också har en annan bakgrund och spelade fotboll på hög nivå har lagt av, det kan ju inte vara någon slump. Förbundet borde ju i stället fundera på hur man lockar kvar tjejerna i den åldern i stället för att locka dem till fotbollen när de är små.

– Sedan det här med att vi inte skulle ha samma möjligheter eller att vår kultur sätter stopp är ju bara skitsnack. Jag blir sur när de inte kan acceptera en annan kultur och ett annat sätt att vara. När jag var med i landslaget fick man knappt käka tuggummi, inte ens att ha olika strumpor var okej, dundrar Vaseghpanah.

Förbundet: "Blir besviken när man ser startelvan"

Hemligheterna om spelarna i damlandslaget