Mejla

Johanna Frändén

Tryck ut bröstet och gå i mål med Dejan på topp

FOTBOLL

PARIS. Senast blev han bänkad mot Frankrike – och chockad på kuppen.

I kväll är han given i startelvan på Stade de France och omistlig i landslaget.

Det här är Dejan Kulusevskis stund. Ut och chocka Frankrike nu!

Det har gått drygt två månader sedan en rödhårig virvelvind från Piemonte rörde upp en mindre storm i Fotbollssverige. Det här var på tiden då höstsolen på dagtid sken milt mot stora delar av Sverige, pandemin befann sig på hanterliga nivåer och Donald Trump ännu inte förlorat presidentvalet i USA. Efter det fruktlösa inhoppet mot Frankrike på Friends den 5 september förklarade Dejan Kulusevski att han blivit ”chockad” över att inte vara med i Janne Anderssons startelva. Sedan följde några turbulenta dagar, då Andersson fick svara på frågor, Kulusevski höll sig undan och Zlatan Ibrahimovic – vem annars – gav sig in i debatten på sociala medier med sedvanligt diplomatisk stil. Tre dagar senare startade Juventusnyförvärvet mot Portugal, utan att göra särskilt mycket väsen av sig.

Nu ett av de första namnen

Tio veckor senare har Dejan Kulusevski blivit en landslagsinventarie. Han känns numer som ett av de allra första namnen att noteras till det knirkiga ljudet av filtpenna som möter whiteboard när team Andersson/Wettergren tar ut sin startelva.

Och efter ett par fina intentioner och lovande insatser fick Dejan sitt riktiga landslagsgenombrott mot Kroatien i lördags, efter en närapå helgjuten insats och mål i Nations League-bottenmötet. Ett oturligt bakåtmål mindre där och Sverige hade haft slagläge inför matchen mot Frankrike i kväll. Men Kroatiens målskillnadsfördel gör att Sverige förmodligen måste få med sig ett resultat från Stade de France, samtidigt som Kroatien tar emot Portugal hemma, för att hänga kvar i a-divisionen.

Hur göra? Gå för 0–0 med ett grönt mittbackspar och hoppas att det håller mot regerande världsmästarna? Det låter riskfyllt och lite orealistiskt.

Enda riktiga sättet

Trycka ut bröstet, ge Frankrike en match offensivt och svettas till matchminut 95? Jag tror det är det enda riktiga sättet att gå i mål med den här obegripliga turneringen och det konstiga landslagsåret 2020.

Han har redan ögonen på sig, men han har också privilegiet att vara ett osynat kort för den franske förbundskaptenen till nu.

I Frankrike råder relativ ro efter att förstaplatsen i Nations League-gruppen beseglades i helgen. Är Kylian Mbappé spelklar? Håller Olivier Giroud verkligen över EM? Hur jobbigt har Paul Pogba det egentligen i Premier League? är några av frågorna franska medier ändå roar sig med att ställa. Les Bleus är långt ifrån tokladdade inför kvällens möte, men de har den genanta förlusten mot Finland här förra veckan i färskt minne och gissningsvis kommer de att sälja sig lite dyrare den här gången. En handfull spelare med en fot i och en utanför landslagstruppen har chans till revansch på Finlandsmötet, en sista innan EM-året börjar.
Dejan Kulusevski fanns som sagt inte med från start när Sverige tog emot Frankrike senast och Nations League-problemet började. Det var inte så allvarligt, för Sverige var fortfarande ett lag som brukade slå de stora bjässarna titt som tätt. Frankrike bland annat, med mål från mittlinjen av Ola Toivonen.

Finns inget att tveka på

Efter genomklappningen mot Portugal i Lissabon för en månad sedan hade det självförtroendet runnit ur benen. Det fanns ingen geist kvar i den anderssonska lagmaskinen och Andersson, han drog på sig ännu en varning och blev avstängd.

Det behövdes en knall för att vända på läget mot Kroatien – vi fick en riktigt bra match av blågults yngsta storklubbsstjärna på evigheter. Dejan Kulusevski fick Didier Deschamps lovord i går inför match. Han har redan ögonen på sig, men han har också privilegiet att vara ett osynat kort för den franske förbundskaptenen till nu. Enligt Sportbladets uppgifter före match startar han på topp ihop med Marcus Berg som senast. Det finns inget att tveka på, ingen tid att förlora. Ut och chocka dem, Dejan!

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Av: 

Johanna Frändén

Publisert:

LÄS VIDARE

VM-hjälten riskerar sparken vid svensk succé

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Dejan Kulusevski

Herrlandslaget i fotboll

Olivier Giroud

Donald Trump

Paul Pogba

Ola Toivonen

Fotboll