”Det gjorde mig ledsen och besviken”

Av: Johan Flinck, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

VALETTA/STOCKHOLM. Zlatan Ibrahimovic kritiserade Janne Andersson för att hans första landslagstrupp saknade spelare med utländsk bakgrund.

Nu berättar förbundskaptenen om sina känslor efter utspelet.

– Det gjorde mig ledsen och besviken att jag får det från en gammal landslagsspelare, dessutom på felaktiga grunder, säger Andersson.

Zlatan Ibrahimovic har skapat stora rubriker i veckan efter att ha kritiserat förbundskapten Janne Andersson och delar av landslaget. Ibrahimovic reagerade bland annat på att Anderssons första landslagstrupp 2016 saknade spelare med utländsk bakgrund. 

– Första samlingen. Vad hände? Hur många med en annan bakgrund var med? Ingen. Sedan fick han frågan om det. Då bajsade han på sig. Andra samlingen tog han med spelare med annan bakgrund för att det skulle bli politiskt korrekt, säger Ibrahimovic i en intervju med Expressen och fortsatte: 

– Han förstör det jag själv har byggt upp i 20 år.

Sveriges förbunskapten Janne Andersson.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Sveriges förbunskapten Janne Andersson.

”Ledsen och besviken”

Jimmy Durmaz och Emir Kujovic fanns med i den första truppen, men fick inte starta mot Nederländerna den 6 september. Till matchen mot Luxemburg var både Martin Olsson och Jimmy Durmaz sedan med i startelvan.

Nu berättar Janne Andersson om sina känslor efter utspelet.

– Att vi 2019 ska hålla på att prata om grejer som handlar om var folk kommer ifrån eller deras rötter eller deras efternamn, att det blir en fråga för landslaget tycker jag är jättetråkigt. Själv har jag värderingar och en syn där jag såklart absolut inte tittar på de här grejerna. Det gjorde mig ledsen och besviken att jag får det från en gammal landslagsspelare, dessutom på felaktigt faktaunderlag. Det gjorde lite ont eftersom jag som människa och ledare är väldigt tydliga med vad jag står för. Det är väldigt självklart för mig hur man värderar människor och då ingår absolut inte de här grejerna, säger han och fortsätter:

– Jag har ingen aning (om varför han säger så). Jag pratade med honom senast för 3,5 år sedan. Du får fråga honom om det.

På frågan av vad han har fått för reaktioner från folk svarar Andersson:

– Folk som känner mig och har jobbat med mig, gamla tränare, spelare, kompisar, familj, tycker ju inte att det här är speciellt sympatiskt, så kan jag säga. Jag har känt ett enormt stöd från folk som har hört av sig. Jag känner mig trygg i mitt ledarskap och hur jag jobbar med de här frågorna. Därför är det så främmande att behöva diskutera det här. 

Publicerad:

LÄS VIDARE