Häckens svaga bortaspel stoppar guldsnacket

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:

GÖTEBORG. Häcken kör över det mesta på hemmaplan.

Men har ännu inte vunnit borta.

– Jag tror att det sitter i klubben lite, det är något vi måste få ordning på, säger tvåmålsskytten Alexander Söderlund efter segern mot Norrköping.

Hemma på Bravida Arena har Häcken kört över Hammarby, AIK, Elfsborg och nu i kväll Norrköping. Och det med ett spel som luktar guld.

Ändå är man sju poäng efter Malmö FF.

– Bortaspelet har inte riktigt klaffat. Sen har vi inte varit så dåliga borta heller, vi borde kunnat ta med oss några treor. Men det är alltid något, innan var det att vi inte kunde slå topplagen. Nu slår vi dem, och då är det bortaspelet som inte stämmer i stället, säger Erik Friberg.

Stängde ner ”Peking”

Mittfältskuggen är tillsammans med Gustav Berggren nyckeln till Häckens starka defensiv. Även när Norrköping tryckte på med allt i början av andra, med en trebackslinje och nyinsatta Sead Haksabanovic och Linus Hallenius på planen, så hade de oerhörda problem att komma igenom Häckens försvar.

Det är inget att skämmas för, tidigare i sommar har lag som AIK, Elfsborg, Hammarby och IFK Göteborg haft minst lika stora problem på Hisingen. 

När ni spelar så här så luktar det ju guld, men…

– Ja, det har sett bra ut här hemma helt klart. Sen om det ska räcka till guld, det vet jag inte. Det handlar om en helhet. Men guldsnack och så, det tycker jag inte att vi ska prata om nu. Det får vi se i slutet, framåt advent, om vi är med eller inte. Vad är vi nu… sju poäng efter Malmö? Det är klart att chansen finns, men då ska vi vinna en massa matcher om vi ska ta in sju poäng på Malmö, säger Friberg.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Vi har ett riktigt bra lag”

Häcken har som sagt tidigare haft stora problem att slå topp sex-lagen. Nu är det i stället bortaspelet som inte fungerar. På sex bortamatcher i sommar har de gulsvarta spelat fyra oavgjorda och förlorat två. Fyra poäng av 18 möjliga.

– Hemma är vi riktigt bra, där känns det som att vi ska vinna varje match, oavsett motstånd. Det är fantastiskt. Men det gäller att vi får till samma känsla på bortaplan också så att vi kan kämpa där uppe i toppen, för det ska vi göra. Vi har ett riktigt bra lag, säger tvåmålsskytten Alexander Söderlund.

Norrmannen har tidigare spelat i bland andra Rosenborg och franska St Etienne. Betydligt större klubbar än Häcken, som genom åren fått kritik för att de saknat den riktiga vinnarinstinkten.

Känner du någon skillnad mellan de här klubbarna och Häcken?

– Ja, det kan jag nog säga att jag gör. I de klubbarna så måste man vinna, det är bara så det är. Här är det kanske lite mer lugnt. Men det är en up and coming klubb som lär sig, det har med kulturen att göra. Det måste vi jobba vidare med.

Hur mycket vinnarinstinkt kan du sparka in i Häcken?

–  Vi jobbar varje dag för att få det bra, det är på väg. 

Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.