Sen kvittering av Norge hjälper Sverige

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensk hjälte i Bukarest?

Inhopparen Alexander Sörloth som nickade in 1–1 för Norge mot Rumänien i andra övertidsminuten.

– Jag antar att det är kört, säger förbundskaptenen Lasse Lagerbäck till TV2 om norska EM-kvalchansen.

Norge, som behövde en seger för att hålla EM-slutspelsdrömmen rejält vid liv, var det klart bättre laget i inledningen på Nationalstadion i Bukarest där matchen spelades inför en annorlunda ljudkuliss.

Rumänien hade straffats av Uefa att spela inför ”tomma” läktare efter rasistiska problem tidigare hemma mot Spanien och Malta.

30 000 barn på plats

Men Rumänien tilläts ändå släppa in åskådare under 14 år mot Norge och det innebar att 30 000 barn med ledare från hundratals ungdomslag fanns på plats.

De fick se det norska underbarnet Martin Ödegaard ha första halvleks bästa chans när Real Sociedadspelaren curlade ett vänsterskott mot bortre stolpen där Ciprian Tatarusanu stod för en klassräddning.

Rumänien backade hem och kontrade, flera gånger farligt med spetsspelaren Alexandru Mitrita med fina avslutsförsök.

Annars utmärkte skotske domaren Bobby Madden gav Rumänien en billig straff efter 51 minuter när Silviu Bancu föll lätt i duell med Sander Berge. Men Rune Jarstein gick åt rätt håll och räddade den svaga straffen från George Puscas.

Rumäniens utdelning kom ett par minuter senare i stället genom planens bäste spelare, Mitrita.

1 av 3 | Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Norgekritisk Axén

New York City-anfallaren bröt ett svagt utkast från Jarstein i 62:a minuten, drev bollen långt framåt på egen hand och avslutade med ett välplacerat lågt skott vid bortre stolpen.

Norge hade svårt skapa kvitteringschanser och få till det spelmässigt.

– Det är ingen struktur överhuvudtaget från Norge, säger CMore-experten Alexander Axén. Det är bara lycka-till-bollar.

Men i en sista desperat forcering fick Norge till en kvittering som håller drömmen om direktkvalificering vid liv, om än mycket knappt, för Lasse Lagerbäcks landslag.

Sörloth svensk hjälte

Inhopparen Alexander Sörloth nickade in 1–1 i andra övertidsminuten. Ett mål som mest hjälpte Sverige.

Trabzonsporanfallaren kvittering innebär att det räcker för Blågult att spela oavgjort borta mot Rumänien 15 november och vinna i kvalavslutningen hemma mot Färöarna för att säkra andraplatsen, och EM-platsen, bakom redan klara Spanien.

– Det är fortfarande matematiskt möjligt för oss. Så vi får vinna de två återstående matcherna, säger Alexander Sörloth till norska TV2.

– Det känns som en förlust, säger Joshua King och Lasse Lagerbäck är också realistisk i kommentaren till Norges EM-chans:

– Vi borde ha avgjort i första halvleken, men vi är inte tillräckligt effektiva. Jag antar att det är kört, säger norske förbundskaptenen.

– I andra halvlek bytte vi in ytterligare en anfallare för att få tryck i straffområdet. Då blev vi för individuella i vårt spel. Vi tappade bollen ofta en mot en, säger Lagerbäck.

Kan nå EM ändå

Även om inte Norge lyckas gripa sista halmstrået och tar sig till nästa sommars slutspel via ordinarie EM-kvalet kan de ändå kvalificera sig.

Norge, liksom Sverige, vann sin grupp i Nations League och har via playoff-spel i den turneringen under våren 2020 chans att knipa en EM-plats.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.