”Vill inte ta med en nioåring på derby”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pontus Orre

På söndag möts Djurgården och AIK i ett Stockholmsderby.

Erik Berg skulle aldrig ta med sig ett barn på matchen.

– Idrotten är en machokultur där man förväntas klara allt, säger han till Café.

Erik Berg är avstängd och missar söndagens match mot AIK. Men i en intervju med Café berättar Djurgårdsstjärnan om sina känslor kring derbyn och problemen han ser på läktarna.

– Jag uppskattar verkligen supportrarna och den stämning som byggs upp på en arena inför en viktig match. Men samtidigt vill jag inte ta med en nioåring på derby, för där finns också vuxna män som skriker könsord. Det kastas in raketer på planen, på familjeläktaren, säger han och fortsätter: 

– Jag glömmer aldrig i Köpenhamn när Ludwig Augustinsson fick en död råtta på sig när han skulle slå en hörna … För oss är allt det där så normaliserat, och det är synd. Jag har pratat mycket med Carina om det här. Om hon skulle vara med om något som liknar det vi upplever i sitt jobb skulle det bli polisanmälningar och åtal. Men för oss är det vardag, något vi bara förväntas hantera.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Tystnaden håller maskineriet igång”

Berg, som blivit utsedd av Café till Sveriges bäst klädda man, har ofta blivit omskriven som fotbollsproffset som inte gillar fotboll. Men 30-åringen älskar att utöva sporten, samtidigt som han ser problemen med den.

– Idrotten är en machokultur där man förväntas klara allt, säger han och fortsätter: 

– Om någon verkligen blir ledsen pratar han nog inte om det. Tystnaden håller maskineriet i gång. Hatet likaså. Fotbollsindustrin är ekonomiskt beroende av att där finns kraftig rivalitet mellan vissa aktörer. I Stockholm syns detta extra tydligt, där de tre storklubbarna AIK, Hammarby och Djurgården kan få stan att stå helt stilla i samband med match. Under dessa timmar, när bussarna inte går och när poliser står uppradade längs gatorna, kan man verkligen få uppfattningen att vi låter idrottsmannen styra hela vårt samhälle.

Publicerad:

LÄS VIDARE