Bekräftat: Thiago klar för Liverpool

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Läkarundersökningen är avklarad.

Bilderna är publicerade.

Thiago Alcântara är klar för Liverpool.

Regerande engelska mästarlaget värvar spanske stjärnan från regerande Champions League-mästarlaget Bayern München. Liverpool uppges betala 227 miljoner kronor för Thiago Alcântara, 56 miljoner kronor kan adderas till övergångssumman i eventuella bonusar.

29-åringen har skrivit på ett kontrakt som gäller till och med 2024, och ska ha nummer sex på matchtröjan.

– Det är en fantastisk känsla. Jag är väldigt, väldigt, väldigt glad över att vara här, säger han till Liverpools hemsida.

– När åren går försöker du vinna så mycket som möjligt. Och när du vinner, vill du vinna mer. Jag tror att den här klubben beskriver mig också, jag vill vinna så många troféer jag kan.

Thiago var på Liverpools arena Anfield för första gången när han var sju år gammal. Då, 1998, satt han på läktaren och såg sin pappa, Mazinho, och hans Celta Vigo slå ut Liverpool i tredje omgången av Uefacupen (numera Europa League). I samma match gjorde klubbikonen Steven Gerrard sin första match från start på hemmaplan.

”Svåraste beslutet”

Mittfältaren lämnar Bayern München efter sju år i tyska gigantklubben. Under den tiden blev han Champions League-mästare en gång, tysk ligamästare sju gånger och tysk cupmästare fyra gånger. Innan han presenterades av Liverpool skrev Thiago ett avsked till Bayern.

”Det var det svåraste beslutet i min karriär. Jag har bestämt mig för att avsluta kapitlet i den här makalösa klubben, en klubb där jag har växt och utvecklats. Mitt beslut är bara sportrelaterat. Som fotbollsspelare vill och behöver jag nya utmaningar för att kunna utvecklas som jag gjort här i Bayern”, skriver Thiago.

Liverpool möter närmast Chelsea på bortaplan i Premier League på söndag, då kan Thiago debutera.

Spansk succé

Spanska spelare och Liverpool har nästan alltid blivit en bra kombination under 2000-talet. Xabi Alonso, på ett sätt ett slags företrädare till Thiago, tillhörde Merseysideklubben mellan 2004 och 2009 – spelade över 200 matcher och fick lyfta bland andra Champions League-bucklan och FA cupen-pokalen. Yttern Luis García anslöt samtidigt men lämnade 2007, på 130 matcher gjorde han 30 mål.

Samma sommar som García lämnade, köpte Liverpool Fernando Torres. Publikfavoriten hann göra 81 mål på 141 matcher på tre och en halv säsong, innan han såldes för drygt 500 miljoner kronor till konkurrenten Chelsea.

Längst stannade målvakten Pepe Reina, som tillhörde Liverpool mellan 2005 och 2014. Men den sista säsongen var han utlånad till Napoli. Reina stod i Liverpools mål i 394 matcher.

Thiago Alcântara är klar för Liverpool.
Foto: Liverpool FC
Thiago Alcântara är klar för Liverpool.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.