Erbjöds flera miljoner – för att lösa krisen

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Konsortium ville köpa 49 procent av Ängelholms FF

Foto: TT OCH BILDBYRÅN

Ett utländskt konsortium har under vårsäsongen erbjudit sig att lösa Ängelholms ekonomiska krissituation – genom att pumpa in 30 miljoner kronor i klubben.

Detta framgår i en inspelad ljudfil från ett spelarmöte som Sportbladet tagit del av.

– Detta är inte aktuellt i nuläget, säger ordföranden Sten-Inge Fredin till Sportbladet.

Det var i slutet av juni och Ängelholms FF gick igenom sin sportsligt värsta svacka på länge.

Laget hade tagit ynka en poäng av 30 möjliga på de tio senaste matcherna i superettan. Nio förluster och ett kryss.

Då kallade föreningen till ett möte med spelarna – som då precis hade nåtts av informationen att den brasilianske mittbacken Matheus Junior de Nascimento Troche värvats in på ett treårskontrakt trots det extremt ansträngda ekonomiska läget.

Konkurshotet är fortfarande överhängande och i dagsläget har Ängelholm kommit till en situation där klubben senast på onsdag måste få in 850 000 kronor i sponsorpengar för att kunna betala spelarnas löner för juli månad.

Annars går Ängelholms FF i konkurs och drar sig ur superettan.

– Vi kommer nog att klara det, säger Sten-Inge Fredin som försöker vara positiv.

"Vi fick en förfrågan"

Sportbladet har fått ta del av en ljudfil från mötet, som ägde rum i månadsskiftet juni-juli, där klubbens ordförande, tillförordnade klubbdirektör och spelartrupp närvarade.

På mötet framgår att styrelsen då jobbade efter en treårsplan och hade varit i kontakt med ett brittiskt konsortium som erbjudit sig att sponsra klubben med 250 000-300 000 euro redan i år. Dessutom ville det köpa 49 procent av klubben för tio miljoner kronor om året i tre år.

Samtidigt skulle klubben garantera konsortiet tre brasilianska spelare där alla skulle ta plats i A-laget.

Sten-Inge Fredin bekräftar att frågan om att sälja 49 procent av klubben kom på tal tidigare under säsongen och att erbjudandet övervägdes – men slår samtidigt fast att en sådan lösning inte längre är aktuell.

– Det var snack om att eventuellt bolagisera klubben i våras. Vi fick en förfrågan om en förhandling. Agenter kom med en förfrågan om att samtidigt få in tre spelare i klubben.

– Men det rann ut i sanden, säger Fredin.

Hotade med avgång

På mötet slår klubbdirektören Mikael Modig fast att den brasilianske spelaren Matheus kan skickas hem om övergången inte skulle falla väl ut och att klubben enligt avtalet "har en out".

Men beskedet om att klubben värvat en ny spelare på ett treårskontrakt och samtidigt ämnade inleda ett nytt samarbete som innebar inslussning av ytterligare tre brassar mottogs inte positivt av spelargruppen.

På mötet svarade Sten-Inge Fredin då med att han tänkte avgå.

"Jag ska tänka över det, men som det känns nu är jag ute", sa han på mötet.

Något som han nu inte vill kännas vid.

– Klart att styrelsen avgår om vi går i konkurs. Men att jag skulle göra det nu är inte aktuellt, säger Fredin.

Under våren tvingades spelartruppen gå ned i lön med 20 procent. På mötet hörs hur Sten-Inge Fredin påpekar att det egentligen hade varit nödvändigt med ytterligare en sänkning med 20–25 procent för att balansera ekonomin – något som dock inte gick igenom.

För sent att bolagisera

För Sportbladet berättar ordföranden att en bolagisering av klubben inte går att få i lås på så kort tid att det kan lösa klubbens nuvarande situation där spelarnas lön måste betalas inom några dagar.

– Det här är inte aktuellt i dagsläget med tanke på tidsaspekten. Vi skulle inte hinna med detta i alla fall, säger han och tillägger:

– Det ska i så fall till ett medlemsmöte och årsmöte för att få igenom en sådan grej. Det är ingenting styrelsen kan göra självmant.

Visste du inte om att den planen inte var genomförbar på kort sikt under detta möte?

– Nej, det visste vi inte i det läget.

Kan en bolagisering bli aktuell på lång sikt om ni kan betala spelarlönerna den här veckan och rädda ekonomin för den här säsongen?

– Det vet jag inte alls. Det ligger i framtiden och är en ickefråga i dagsläget.

– Diskussionerna om att bolagisera med 49 procent har diskuterats. Det är en väg att gå om vi inte skulle få in tillräckligt många externa finansiärer. Men det är inte aktuellt.

Ängelholms FF förlorade i lördags mot Sirius med 2–0, vilket var den tionde förlusten på de tolv senaste matcherna. Klubben ligger på nedflyttningsplats – näst sist – i superettan.

Publicerad: