Nilla Fischers besök i förorten ger unga flickor hopp

Publicerad 2021-11-17

Jennifer Falk tar sig alltid tid med Häckens unga fans efter en match, Alice Carlsson hejar på Hammarbys flicklag och peppar dem på sociala medier. Rosa Kafaji i AIK bollar svåra val med unga kvinnor om utmaningen med att kombinera studier med fotboll.

Damallsvenska profiler är förebilder och idoler för framtidens unga spelare.

Sportbladet följde med Nilla Fischer till Linköpings förorter – där fotbollen skapat en fristad för ortens unga flickor.

LINKÖPING. Unga flickor med flera olika bakgrunder flockas kring Nilla Fischer.

Landslagsstjärnans besök skapar drömmar – men om någon trodde annat så sprudlar hoppet och energin redan i Linköpings förorter.

– Det känns bara bra att vara här, det är en bra miljö, säger Isra Hassan, 16 år.

Wahlbeckshallen i Ryd är stimmig. Känslorna på futsalplanerna svämmar lite i alla möjliga olika riktningar.

Isra Hassan spricker upp i ett leende när hon beskriver utvecklingen i de futsalmatcher som pågår. 

– Det är mycket glädje, lite hets och lite kaos också… Alla är väldigt tävlingsinriktade, man får säga till då och då, säger hon med ett skratt. 

Isra Hassan.

Hon är en av omkring 50 unga flickor i åldrarna sju till 19 år som kommit till KFUM Linköping Bollihops verksamhet i Ryd under höstlovet. 

Turneringen är öppen, ingen inbjudan anmälan krävs. Hjulsbro IK och LBK Gottfridsberg kommer med fulla uppställningar, övriga lag sätts ihop på plats.

Bredvid en av bänkarna står en 37-årig landslagsveteran och ger tips. 

Linköpingsbacken Nilla Fischer har mellan barnvagnspromenader och ett besök på byggvaruhuset landat in i Wahlbeckshallen. 

– Vi har inte gjort mål, säger Hodon Umal, nio år, samtidigt som hon skakar på huvudet. 

– Det gör ingenting, svarar Nilla och fortsätter: 

– Det är inte alltid vi gör mål heller. Det bara är så. Men har ni haft roligt idag? Det har du? Ja, men det är ändå det viktiga. 

Nilla Fischer får en varm blick tillbaka. 

Hodon Umal.

– Jag är här idag för att inspirera unga flickor till att spela fotboll och tycka det är en underbar sport och älska den precis som jag gör, säger Nilla Fischer som uppskattar Bollihops upplägg: 

– Jag tycker att fotboll ska vara till för alla och jag tycker verkligen att det är så här, säger mittbacken. 

– I fadderverksamheten i LFC är vi ute både i klassiska föreningar och som nu i Bollihop, här är tanken att vem som helst komma och spela och det är inte så inrutat. Det är många som inte har förutsättningarna för att vara i en förening när det kommer till sådant som medlemsavgifter, att kunna ta sig till och från träningar och så. Det här är fantastiskt och inte normen för hur man tränar fotboll, säger Fischer. 

Sahar Khalili, ledare.


Sahar Khalili är projektledare för verksamheten som är ett Arvsfondsprojekt. Förutom Linköpings lysande mittback har KFUM Linköping Bollihop under dagen även besök av ett tiotal politiker, både lokala representanter och riksdagspolitiker. 

Sedan fem år finns Bollihop representerade i några av Linköpings mer idrottssvaga förorter. Granne med Ryd ligger Skäggetorp, en stadsdel som klassats som särskilt utsatt område.

Hade det inte varit för KFUM Linköping Bollihop hade många av flickorna som bor i områdena inte kommit i kontakt med fotbollen och futsalen – och kanske inte heller med varandra. 

Nilla Fischer besöker KFUM Linköping Bollihops verksamhet.

Den här dagen är av vikt för flickorna. 

– Vi når ut till de här tjejerna och deras föräldrar på ett helt annat sätt vilket innebär att vi bygger upp en helt annan relation än vi kunde gjort annars, säger Sahar och betonar: 

– Det finns så mycket potential i de här områdena, här finns så mycket positivt samtidigt områdena ofta utmålas som negativa. Vi tror det är viktigt att vi finns här, inte minst för flickor och kvinnorna som ofta glöms bort.

KFUM Linköpings satsning följer inte föreningsnormen i svensk idrott. 

Projektledande Sahar tror att fler klubbar skulle kunna finna inspiration i deras exempel.

– Ska vi nå ut till fler måste vi våga rucka på strukturer och modernisera föreningslivet. Vi vågar utmana befintliga strukturer och på så sätt visa att vi kan nå ut till fler tjejer och kvinnor som står långt ifrån idrottsrörelsen. 

Kan ni slussa vidare de flickor som vill mer med sin fotboll och futsal? 

– Det kan vi och har gjort för de som önskat. Men tyvärr är det också ganska stängt på flera håll. Det är svårt att slussa tjejerna vidare för man tar inte alltid emot dem. Det är många som säger att alla är välkomna, men ser man på hur verkligheten fungerar är det inte så enkelt. Sen är många av flickorna här också för det sociala. för andra saker än fotbollen, kanske mer för det sociala.

Nilla Fischer med barn från KFUM Linköping Bollihop.

Vad betyder det att Nilla Fischer besöker er? 

– Det är jättekul att Nilla tar sig tid och engagerar sig, det är inte alla som tar det ansvaret. Det är viktigt för tjejerna med förebilder, Nilla är en och Marija Banusic är en tidigare LFC-fadder som många tjejer fortfarande pratar mycket om. Där ser man även hur viktig representationen är, säger Sahar Khalili.