Pia går på galan: Synd att spelarna bojkottar

Publicerad 2017-11-15

Att bojkotta Fotbollsgalan är fel väg att gå.

Det tycker Pia Sundhage, som själv ska gå dit.

– Ett ord från spelarna i offentliga rummet vore bättre, säger den förra förbundskaptenen.

Fotbollsgalan har sannerligen bjudit på ett antal fadäser de senaste åren, men tillställningen är i grunden jämställd. Därför hoppas Hedvig Lindahl att avtalsbråket löser sig och att damstjärnorna slipper ta till sin sista utväg: bojkott.

De har ju priser att hämta. De har ju kollegor att applådera.

– Nu hoppas vi på en smidig lösning på vår situation så vi får hylla er och andra på galan, skriver den tvåfaldiga vinnaren av Diamantbollen på Twitter.

”Hade kunnat säga bra saker”

Pia Sundhage lämnade landslaget efter EM i juli. Trots att hon tillhört gruppen i fem år är det inte aktuellt att följa deras initiativ.

– Jag väljer att närvara. Spelarna kommer uppenbarligen att bojkotta, vilket är synd. Man hade kunnat säga bra saker. Och det är en festlig tillställning för fotbollen, säger den förra förbundskaptenen.

Som aktiv på 80-talet förde hon andra kamper. Sundhage minns de långdragna förhandlingarna om ersättning för förlorad arbetsinkomst för att spela landskamp, något som knappast är aktuellt längre för dagens heltidsproffs.

Eller den hårda striden om att synas. För tre decennier sedan intervjuades sällan damspelare i media, så varje chans att höja rösten var viktig för sportens framväxt. Den inställningen lever kvar än för Pia Sundhage. Därav skepsisen mot att avstå en av de bästa arenorna för att nå ut.

– Jag har hört ett argument, att vi kämpar för nästa generation, och det gör de. De kämpar för dem som håller på med elit. Det är ett sätt. Men jag gör på ett annat sätt, säger hon.

”Vet inget om kronor och ören”

Varför ringer du inte spelarna och övertalar dem att komma?

– Hade jag varit förbundskapten vore det annorlunda. Jag tycker inte att jag har mandat. Det är Peter Gerhardssons bord. Men jag har själv chansen att säga saker och ting och därför går jag på galan och hoppas få göra det.

Den förra förbundskaptenen betonar att hon inte kan några detaljer om konflikten. Sportbladet upplyser henne om att spelarna får neråt 230 kronor om dygnet för att vara borta med landslaget.

– Jag har inga kommentarer om det. Under alla de fem åren visste jag inget om kronor och ören, för jag ville behålla den nervkittlande känslan i fotbollen. Men att gå så långt som bojkott? Nej, ett ord från spelarna i offentliga rummet vore bättre, säger hon.