”Viktigt med ett besked så snabbt som möjligt”

Idrottsministern om konflikten: Bra om vi kan få igång elitidrotten

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensk fotboll har uttryckt såväl frustration som ilska kring restriktionerna som hindrar en uppstart av seniorfotbollen.

Idrottsminister Amanda Lind hoppas nu på ett snabbt besked från Folkhälsomyndigheten.

– Det är väldigt viktigt, säger Lind till Sportbladet.

Svenska fotbollförbundet och elitklubbarnas intresseorganisation Svensk elitfotboll trycker på för att Folkhälsomyndigheten (FHM) ska ge grönt ljus för en återstart av seniorfotbollen. En diskussion mellan de två parterna som de senaste dagarna präglats av både frustration och emellanåt hårda ord.

Efter att ha fått nej från FHM har fotbollen också uttryckt en tanke på att istället ta frågan till regeringen. Idrottsminister Amanda Lind säger nu att hon är väl insatt i diskussionerna.

– Jag har stor förståelse för att idrottsrörelsen, elitfotbollen och övrig elitidrott också vill få ett besked så att man kan börja planera för sin verksamhet och för en återstart igen när det är möjligt, säger Lind.

”Viktig näringsgren”

Kan du göra något för att lätta på irritationen som skapats mellan Folkhälsomyndigheten och svensk fotboll?

– Det är väldigt viktigt med ett besked så snabbt som möjligt. När näringsverksamheter på olika sätt startas igång igen måste det ske enligt rådande smittläge och bedömning från Folkhälsomyndigheten och jag är väldigt glad att det finns en intensiv dialog mellan både Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten och också olika aktörer inom fotbollen, säger Lind och fortsätter:

Foto: TT

– Om man tittar på fotbollen så är det dels en verksamhet som betyder väldigt mycket för många men det är också en viktig näringsgren i Sverige som omsätter mycket pengar. Det är klart att det är väldigt viktigt att få ett så snabbt besked som möjligt så att man kan planera för en återstart och hur det kan göras på ett smittsäkert sätt.

Kan du göra något för att snabba på det beskedet?

– Jag har naturligtvis en dialog med idrottsrörelsen och sedan är det Folkhälsomyndigheten som måste bedöma hur och när verksamheten kan återstarta på ett säkert sätt. Men jag vet att både fotbollsaktörer och Riksidrottsförbundet har tagit fram noggranna underlag kring hur det här skulle kunna göras och jag hoppas för idrotten skull att det kommer ett så snabbt besked som möjligt.

”Säger aldrig nej till möten”

Kan du göra något mer än att just sätta press på Folkhälsomyndigheten genom sådana här uttalanden?

– Det är viktigt när det kommer till hur verksamheten kan återstarta och för all del de begränsningar som också införts att det baserar sig på en bedömning av vår expertmyndighet som ju kan bedöma hur saker kan göras på ett säkert sätt. Men idrotten betyder väldigt mycket för väldigt många i vårt land. Det är väldigt bra att barn- och ungdomsidrotten gick att hålla igång och det är klart att det vore bra om vi kunde få igång övrig elitidrott också.

Vad är ditt besked till fotbollen som säger att de nu ska rikta sig till politikerna?

– Jag har löpande dialog med idrottsrörelsen och jag säger aldrig nej till möten.

PODD Efter Tyskland - vad händer nu med världsfotbollen?

Tyska Bundesliga blev den första stora fotbollsligan som drog igång igen efter coronauppehållet. Vad händer nu med de andra ligorna som fortfarande är pausade - och vad händer om antalet smittade ökar igen? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily - gäst är Simon Bank, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.