Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Sverige får lära sig av misstagen och gå vidare

Publicerad:
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Det var match nummer två i Algarve Cup.

Det är 98 dagar kvar till VM.

Nu glömmer vi det här och går vidare.

Jaha, det blev en sådan match.

När domare Maria-Belén Carvajal blåste av den första halvleken på Estádio Municipal i Albufeira lämnades vi med känslan att de här 45 minuterna (plus fyra tillägg) kunde kastas direkt i papperskorgen.

En del av ansvaret får Carvajal själv ta på sig. Skulle Sverige råka på samma domarteam i framtiden kan det vara en fördel att påminna sig om hennes uppenbara oförmåga att stå emot en lagkaptens önskan. Julia Zigiotti Olmes röda kort (andra gula) i den 42:e minuten kändes nämligen alldeles för hårt.

Det bidrog även till att hacka itu en redan söndermalen halvlek ännu lite till.

En självförtroendefylld Blackstenius behövs

Det hela inleddes lovande, med en svensk vänsterkant som styrde spelet. Stina Blackstenius, som vilades mot Schweiz, fanns med från start ackompanjerad av Sofia Jakobsson och Lina Hurtig i anfallet.

Under VM-kvalet var det främst Blackstenius som fick ta på sig det tunga ansvaret att bära Sveriges stundtals ifrågasatta offensiv. Ofrivilligt eller ej så var det ett välförtjänt åliggande, när självförtroende finns är hon något av det bästa det här landslaget har. Nu satte hon sig själv i ett utmärkt läge i det portugisiska straffområdet men försökte, i stället för att avsluta på egen hand, nå en lagkamrat. Så var läget borta.

Det blev inga mål för Blackstenius som lämnade planen till förmån för hattrickskytten mot Schweiz, Mimmi Larsson, med halvtimmen kvar. Då hade även kapten Caroline Seger tagit plats på mittfältet redo att styra upp oredan.

Analysera, lär och glöm

Inom loppet av tre minuter lyckades sedan Portugal visa sig från både sin värsta och mest spännande sida. Den värsta innebar en stökig försvarsinsats som ledde till att Nathalie Björns frispark studsade rakt i mål. Kort därefter lyckades anfallaren Diana Silva utnyttja en kommunikationsmiss i Sverige och nicka in kvitteringen. Silva, till vardags i Sporting Lissabon, är en sådan där spelare som bara har det. Snabbheten, flytet med bollen och uppenbarligen även pannan.

Det onödiga baklängesmålet på stopptid var som ett illasmakande körsbär på toppen. En miss av de annars så stabila svenska mittbackarna gav Claudia Neto öppen gata och Portugal segern. Ett mål med en bitter eftersmak med tanke på att oavgjort hade kunnat räcka för att få spela final på onsdag.

Med 98 dagar kvar till VM letar vi febrilt efter svar, trots att det är tämligen lönlöst. Det här var match nummer två i Algarve Cup och inte mycket mer än så. Nu gäller det att analysera förlusten, lära sig av misstagen och sedan gå vidare och glömma.

Laddar Matchöversikt

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.