Rikspolischefen: Måste bli slut nu

Publicerad 2015-09-29

Lovar större engagemang och öppnar för ökade resurser

Polis på plats under söndagens Stockholmsderby.

Stockholmsderbyt mellan Hammarby och AIK blev droppen som fick bägaren att rinna över.

Nu lovar rikspolischefen Dan Eliasson krafttag mot ordningsstörningarna kring fotbollsmatcher.

– Vi kommer öka engagemanget i frågorna för att hitta lämpliga lösningar, säger Eliasson till Sportbladet.

Följ ämnen
AIK Fotboll
Dan Eliasson.

Oroligheter i tunnelbanan som stoppade kollektivtrafiken, skadade poliser i bråk och lagbrott på läktarna. Det var en frustrerad rikspolischef som följde söndagens derbymatch i fotbollsallsvenskan mellan Hammarby och AIK på Tele2 Arena.

”Jag blir upprörd”

– Jag blir ganska upprörd när det ska behövas finnas våld i anslutning till fotbollsmatcher, hockeymatcher eller andra idrottsevenemang. Supportrarna måste kunna gå på evenemang utan att vara rädda och polis ska definitivt inte behöva skadas i anslutning till det. Det måste till stånd en förändring, säger Dan Eliasson.

Redan efter matchen lovade rikspolischefen att ” åtgärder kommer vidtas” via sitt Twitter-konto. För Sportbladet utvecklar Eliasson tankarna kring det fortsatta arbetet.

– Hur vi ska göra är lite för tidigt att säga men jag kommer ha en del möten under veckan och det kommer säkert bli fortsättningar på det för att hitta det bästa sättet att minska eller helt få bort våldet kring evenemang. Jag vill inte skjuta rätt ut i luften med enkla eller populistiska förslag utan vill jobba igenom dem. Men det handlar om klubbarnas engagemang och hur vi själva jobbar.

Dan Eliasson lovar nu ett utökat engagemang i, samt öppnar för större resurser till, arbetet mot fotbollsvåld.

”Finns bara en målbild”

– Vi ökar engagemanget i de här frågorna nu för att hitta lämpliga lösningar. I närtid ska jag prata med de som var på matchen i går. Sedan får vi se vad (det som hände) berodde på. Enkelt uttryck måste du hela tiden gå till vad som är grundorsaken och när vi hittat den kan vi också hitta de åtgärder vi behöver skruva upp.

Vad säger du till alla som känner en maktlöshet i den här kampen?

– Det kan inte finnas någon annan målbild än att se till att helt få bort våld i anslutning till idrottsevenemang. Det kommer kanske alltid finnas något enkelt bråk kring matcher men vi ska markant minska företeelsen. Det är en självklar målbild. Det måste vara tryggt att gå på fotboll och hockey.

Innebär det ökade resurser?

– Jag ska inte alls utesluta att vi behöver vara fler på vissa evenemang, men också jobba på ett annorlunda sätt i framtiden. Vi lär oss hela tiden och klubbarna lär sig. Vi har gjort en ganska stor resa där klubbarna tagit ett större och större ansvar under de senaste tio åren vilket gjort att polisnärvaron kunnat gå ner. Det är en riktig och bra utveckling. Men nu får vi titta och känna på frågorna.

Vad säger du till dem som känt att polisen lämnat klubbarna i och med de omdebatterade polisnotorna som kostat klubbarna stora belopp?

– Det är i grund och botten Sveriges riksdags folkvalda som bestämmer hur kostnaderna ska fördelas. Den frågan ska ställas till lagstiftaren. Men klubbar som tjänar stora pengar på sin idrott har också ansvar för att evenemanget sker under säkra förhållanden. Tveklöst så.