Lasse Sandlin: Några måste förlora för att andra ska vinna

Så många är i år de gamla storlagen i Superettan att det som händer egentligen inte är så märkvärdigt.

Några måste ju förlora för att andra ska få vinna.

Två lag har inte förlorat alls på fem spelade omgångar, och det är förstås en skräll, att dessa inte heter AIK och Örebro - utan Gais och Åtvidaberg...

Jag såg deras 1-1-match på Gamla Ullevi i går.

En underhållande match. Chansrik och Mathias Gravem-snabb.

8-8 i avslut på mål att jämföra med de 4-7 jag såg måndag kväll på samma arena i matchen IFK-Helsingborg.

"Eget spel"

Det bästa sammanfattades briljant efteråt av Roland Nilsson, Gais-tränaren:

- Båda lagen skapade sina chanser på eget spel. Inte på andra lagets missar...

Fast då blundade Rolle förstås för Åtvids ledningsmål, Martin Jönssons i sjunde minuten, sedan Gais-målisen Dime Jankulovski först slagit ett jättehål i luften.

Annars en korrekt analys.

Har gjort tavlor förr

Jankulovski har gjort tavlor förr. Som i hans enda A-landskamp, 1-1 mot Norge i La Manga 2000 då John Carew gjorde norska målet i öppen bur, sedan hann fått bollen direkt på utspark från Jankulowski.

Nej, på Gamla Ullevi stod matchens målvakt på andra sidan: Henrik Gustavsson, 28-årig verkstadstekniker, "Fimpen" som givit Åtvid glöden åter.

"Fimpen" är ingen ny bekantskap.

Ypperlig vänsterfot

För två år sedan blev han som förste Åtvid-spelare genom tiderna korad till Östergötlands bäste fotbollsspelare.

Ifjol förresten följd av en annan Åtvid-lirare: Imad Shhadeh med den ypperliga vänsterfoten, på Ullevi mycket märkligt dubbelvarnad och utvisad av den teatraliske domaren Jonas Karlsson från den färskpressade juicens Brämhult; en del av Borås kommun.

Inte osjyst

Karlsson dömde frisparkarna jämnt, 11-10, däremot varningarna ojämnt, 0-6, i en inte särskilt osjyst match.

Åtvids Putte Carlsson efteråt:

- Jag är oerhört besviken på domarn. Men det får man inte vara, för då slutar dom...

Nej, allt bäst att passa sin tunga och sina över tangenterna vandrande fingrar.

Inkonsekvent var domare Karlsson hur som helst.

Gais var närmast segern, men Åtvid hade "Fimpen.

Han gjorde tre prakträddningar under tio minuter i början av matchen. Han gjorde ännu fler i andra halvlek.

Med en bra målvakt kommer man långt i Superettan.

Den förmodligen allra bäste, Trelleborgs Rickard Rickardsson, har bara släppt in ett mål på fem matcher.