Häcken tappade 2–0-ledning till 2–2 mot Aberdeen

Publicerad 2023-08-24

GÖTEBORG. Häcken hade ett drömläge med 2–0-ledning mot Aberdeen.

Men dåligt försvarsspel gav skottarna två mål i slutskedet. 2–2 ger fördel Aberdeen.

– Vi ger bort alltsammans, säger Even Hovland till Sportbladet.

Väldigt mycket stod på spel i playoffet till Europa League – ett gruppspel ger cirka 100 miljoner kronor – men det var fotboll utan säkerhetsbälten mellan Häcken och Aberdeen i det första mötet.

Det smällde i närkamperna och chansmässigt i de båda straffområdena när spelet böljade. Men det var hemmalaget som skapade mer.

Fint anfall gav 1–0

I 36:e minuten ställde hemmalaget om snabbt. Bollen gick på tråd snabbt framåt via Simon Sandberg, Mikkel Rygaard och Romeo Amane innan Ibrahim Sadiq hittade Amor Layouni med en öppnande passning.

Häckennyförvärvet tråcklade in 1–0 med vänstern vid närmsta stolpen.

– Det var fantastiskt bra spel av grabbarna. Sedan var det ett rätt enkelt avslut, säger Layouni till Sportbladet i paus. Vi borde leda med två. Vi ska bara köra på och få in några bollar till.

Andra halvlek fortsatte som den första, med målchanser åt båda håll, men nu med fler för gästerna. Då räddade målvakten Peter Abrahamsson Häcken.

I stället fick hemmalaget hjälp av VAR. Efter att tveksamt inte fått en straff i den första halvleken fick Häcken straff för en svårbedömd hands där domaren Filip Glova, Slovakien, länge studerade bilderna.

Iskall Sadiq

Ibrahim Sadiq var iskall från straffpunkten, fintade bort målvakten Kelle Roos och rullade in 2–0 (68). Det var då ett drömresultat och jätteläge för avancemang för Häcken.

Men till slut fick också Aberdeen utdelning. Samuel Gustafson lyckades inte bryta och Bojan Miovski fintade bort Even Hovland innan han placerade in 1–2 (75).

Ännu sämre försvarsspel av Häcken – tre missade brytningslägen – gjorde att en frispelad Nicky Devlin kunde lyfta in 2–2 över Abrahamsson (79).

– Fotbollsmatcher varar i 90 minuter och tilläggstid. Jag är besviken att vi ger bort en 2–0-ledning. Det är orutinerat. Spelet i Europa är något annat än allsvenskan, vi blir straffade extra, säger Hovland efter slutsignalen.

Hammar avstängd

Häcken som i slutskedet tappade stora delar av sitt spel (och defensiv) åkte på ytterligare en smäll. I 90:e minuten fick Johan Hammar sitt andra gula kort och blev utvisad. Därmed är mittbacken avstängd i returen.

Den spelas om en vecka på Pittodrie Stadium i Aberdeen och sänds på Sportbladet. Vinnaren tar plats i Europa Leagues gruppspel. Förloraren spelar gruppspel i Conference League.