2 sporter & 40 matcher – så fixas svensk idrott

Publicerad 2015-09-30

Här är åtgärderna som ska stoppa de uppgjorda matcherna

Två idrotter och 40 matcher som misstänks vara uppgjorda.

Brottsförebyggande rådet (Brå) redogör nu för hur svenska matcher fixas på spelmarknaden.

Men det största problemet förvånade till och med Brå.

Följ ämnen

Brå har tidigare utrett allt från sexköp till svartarbete med en framgångsrik metod: En tipstelefon dit folk kan ringa anonymt för att på eget initiativ bli intervjuade i rapporterna. När samma metod sattes i bruk vid den nu avslutade utredningen kring matchfixning fick Brå inte ett enda samtal.

Vill förbjuda spel på hörnor

Den tystnadskulturen inom idrotten pekas nu ut som det enskilt kanske största problemet i kampen mot uppgjorda matcher.

– Om det är en betydande faktor vi ser i utredningar som är typisk för gängrelaterad brottslighet så är det att slå hål på den tystnadskultur som finns. Man kan ha vilken lagstiftning som helst men kommer ändå ingenstans. Där finns ett jättestort framgångsfält att jobba på, säger Alf Johansson på åklagarmyndigheten.

Ett informationsarbete för att få spelare att i första hand inte dras in i problemet, och sedan få dem att tala, är redan igång. Nu hoppas Riksidrottsförbundet (RF) och Svenska fotbollförbundet också att regeringens kommande utredning kring spelbolag ska tvingas fram ett nytt licenssystem.

Huvudmålet där: Att förbjuda spel på icke tävlingsrelaterade moment som gula kort och hörnor.

– Man ska ta chansen om det blir ett licenssytem. Det är en styggelse att man kan spela på matcher i låga serier, röda kort, gula kort och hörnor. Alla som kan idrott vet hur enkel sak det är att fixa en hörna. Då sitter man fast. Den typen av spel ska förbehållas den professionella idrotten, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Brås rapport, som tagits fram i samarbete med RF, Svenska fotbollförbundet och Svenska Spel, bygger på 40 matcher som misstänks ha gjorts upp samt 65 intervjuer med allt från spelare till personer inom olika myndigheter.

Där framkommer misstankar mot matcher från Superettan ner till division tre inom fotbollen och basketens högstaliga Basketligan. Inom basketen är det uteslutande domare som misstänks samtidigt som tre olika typer av fotbollsaktörer framträder särskilt ofta.

– Det är målvakter, försvarsspelare och domare. Det är väldigt sällan ett helt lag behöver vara involverat utan det är oftast två-tre idrottsutövare, säger utredaren Melai Lehkamo.

”Söker upp sårbara personer”

Rekryteringen sker på alla nivåer men spelare med egna spelproblem eller klubbar som redan är korrupta på olika sätt pekas ut som särskilt riskutsatta.

– Nätverken arbetar aktivt med att söka upp personer som är särskilt sårbara. De kanske till exempel kan spela i ett lag med konflikter kring löneutbetalningarna. Sedan är övertalningsmetoderna allt från vänskapskorruption till i extremfall hot eller våld. Vi har exempel där spelare dödshotats och i några fall har vi sett de som blivit misshandlade när de backat ur eller misslyckats med sitt uppdrag, säger utredaren Erik Nilsson.

De skyldiga aktörerna har i flera fall själv haft spelproblem. De jobbar ofta i nätverk där spelen sprids på olika spelbolag, personer och konton för att undvika upptäckt.

Nu föreslår Brå att matchfixning inkluderas i regeringens utredning kring spelbolagen med ett mer begränsat utbud av spel på svenska matcher i lägre divisioner samt förbud mot spel på inslag utan vinstmoment (som gula kort och hörnor). Det i kombination med en ökad bevakning av sårbara matcher, större samarbete med lokal polis och bättre information till spelarna hoppas rådet ska vara ett första steg i kampen för att stoppa de uppgjorda matcherna.

– Extra viktigt är givetvis den tystnadskultur och ovilja att samarbeta med polis som vi ser inom idrotten, säger utredaren Erik Nilsson.

Tystnadskulturen gör också att ingen i dag vet hur stort problemet egentligen är inom svensk idrott. Sedan 2013 finns två bara väckta åtal. Ett är den pågående rättegången i Kristianstad och den andra en friande dom som nu överklagats till Hovrätten.

Följ ämnen i artikeln