1-0 till Marcus Berg i forwardsduellen

Uppdaterad 2016-03-30 | Publicerad 2016-03-29

Marcus Berg och John Guidetti jagar platsen bredvid Zlatan Ibrahimovic i EM.

I dag vann Berg forwardsduellen med Sveriges enda mål i en sömnig 1-1-match mot Tjeckien.

– Jag får till en perfekt träff. Det jag har gjort här är jag nöjd med, säger Berg.

Erik Hamrén gjorde sex ändringar i Sveriges startelva från Turkiet-matchen till kvällens möte med Tjeckien.

Bland annat var Zlatan Ibrahimovic tillbaka i elvan efter lite vila och det gav förbundskaptenen chansen att testa båda anfallskollegorna Marcus Berg och John Guidetti tillsammans med den givna anfallsstjärnan.

Och den duellen vann Marcus Berg tydligt.

Efter en pigg svensk inledning på matchen spräckte Panathinaikos-spelaren matchens nolla i den 14:e minuten. Martin Olsson stod för förarbetet när han gjorde sin tjeckiske motståndare på vänsterkanten innan han hittade Berg med ett lågt inlägg som anfallaren direktsköt upp snyggt i höger kryss.

”Ganska avslaget”

– Jag hittar en position på första stolpen och jag får en perfekt träff, det satt jättebra, säger han.

Efter att Matej Vydra kvitterat matchen i en svag svensk avslutning av första halvlek byttes också Marcus Berg ut i halvtid.

Utifrån ser du mer och mer ut att vara förstavalet bredvid Zlatan, hur ser du på det?

– Det är ni som håller på med det. Jag har spelat de senaste matcherna och jag tycker jag har gjort det bra. Vi får se i juni men det har känts bra, säger han.

I andra halvlek förde Sverige spelet och både Zlatan Ibrahimovic och Oscar Hiljemark hade fina chanser att avgöra men matchen slutade 1-1. John Guidetti lämnade planen utan ett avslut mot mål och står fortfarande på noll landslagsmål.

– Klart jag önskar att cykelsparken (mot Turkiet) hade gått in. Jag får vänta lite till med första landslagsmålet men det kommer, säger Guidetti.

”Som folköl”

Erik Hamrén summerade matchen med blandade känslor:

– Alla som håller på med fotboll på klubbnivå vet att det inte alltid är champagne. Ibland är det folköl också. I dag var det lite mer åt det hållet. Men hade vi gjort mål på chanserna i början så… vi är bortskämda med Zlatan, han brukar inte missa sådana chanser som han hade i början. Hade vi gjort mål i början så… kanske det hade blivit starköl till slut.

Mest kritik fick laget för sin försvarsinsats vid kvitteringsmålet:

– Det är riktigt dåligt på deras mål, för dåligt ansvar och för dålig koll på egen yta och spelare, säger förbundskaptenen.

Sportbladets betyg:

Andreas Isaksson Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Gör en vass räddning med handen. Är även ute bra och rensar undan.

Emil Salomonsson Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Såg en aning vilsen ut. Gick bort sig några gånger. Krävs mer för att spela i landslaget.

Andreas Granqvist Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Skrek och gapade. Styrde backlinjen. Godkänd insats och räddade Sverige vid några tillfällen.

Victor Nilsson Lindelöf (65) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Han gör det återigen stabilt. Spelade med lite för hög risk i passningsspelet.

Martin Olsson Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Assisterade till målet. Sedan gjorde han självmål. Följde med bra upp på kanten.

21. Jimmy Durmaz (46) Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Tog en superlång defensiv löpning initialt. Men den offensiva arbetsinsatsen föga imponerande. Vandrade in centralt, när ytorna fanns på kanterna.

18. Oscar Lewicki (63) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Hans defensiva egenskaper sattes aldrig på prov mot för tamt motstånd. Men vi hann se att Oscars huvudspel räcker långt. Minus farlig bakåtnick.

9. Kim Källström (46) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Satte flera passningar för högt och djupt, men lagkompisarna var inte alltid med och marginalerna små. Skott utanför. Utbytt efter första halvlek.

6. Emil Forsberg Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Målchans, ingen kanonträff och målvakten på väg åt fel håll klarade avslutet. En gedigen arbetsinsats av "Foppa"

10. Zlatan Ibrahimovic Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Fick friläge efter backslarv, men yttersidan nonchalant. Bytte växel i andra halvlek, serverade Hiljemark en målchans och hade flera nickavslut.

11. Marcus Berg (46) Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Stark i mottagningarna, riktigt vasst avslut där Marcus Berg gick rätt i boxen på Olssons inlägg.