Tinder

Rättegången mot Tinderligan bakom lyckta dörrar

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

ESKILSTUNA. I dag inleddes rättegången mot Tinderligan från Strängnäs.

Bland annat en känd fotbollsprofil ska ha blivit bortförd, rånad och fått en kniv mot halsen.

Men förhandlingarna kan komma att hållas bakom stängda dörrar på grund av sekretess.

Dagens förhandling var öppen för allmänheten och behandlade första delen i den omfattande processen som pågår till 23 mars via 19 rättegångsdagar.

En man i 20-årsåldern lockades till Nykvarn i tron att träffa en tjej han fått kontakt med via mobilappen Snapchat. Där väntade i stället delar av den så kallade Tinderligan, enligt åklagarsidans sakframställan som presenterades inför rätten i dag.

I just detta fall handlade det om att driva in en förfallen kokainskuld på 6000 kronor. Mannen leddes in i en bil och kördes mot ett område i närheten av Strängnäs strax före midnatt 5 mars 2019.

– Jag var rädd. Jag visste ju inte vad som skulle hända om jag inte fixade fram pengarna. Det var mycket hot i bilen, de sa att det inte skulle sluta bra för mig. Jag skulle vara glad om jag kunde gå hem efteråt, berättade mannen i 20-årsåldern inför rätten idag.

Under en rökpaus ska han han ha fått ett knytnävsslag i ansiktet av en av de åtalade och lyckades i samband med det att fly in i en närliggande villa. Han kastade sig genom en glasruta och stormade in i ett sovrum där ett par i 80-årsåldern låg och sov intet ont anandes.

”Det bara brakade till”

– Ja det bara brakade till. Och sedan for de upp i vår säng också, som den äldre mannen beskriver det för Sportbladet under en rättegångspaus.

De misstänkta gärningsmännen följde efter in i huset och misshandeln ska ha fortsatt i de chockade pensionärernas säng. Mannen i 20-årsåldern blev av med sin telefon innan gärningsmännen lämnade platsen sedan frun i huset låst in sig på toaletten för att ringa polisen.

– Jag blev jätteilsken. Vi försökte dra ut de ur huset, vi drog i alla tre, vi ville ju inte ha de där, men det gick inte, berättade hon inför rätten.

Och tillade känslosamt:

– Oss skadade de inte fysiskt, de stal ingenting, men de stal vår trygghet.

Totalt står tio personer i åldrarna 18–21 åtalade för bland annat människorov, misshandel och rån. De misstänks ha haft olika roller och under våren 2019 lockat sammanlagt fem män bland annat via en fejkad profil på dejtingappen Tinder föreställande en kvinna i 20-årsåldern.

”Fruktat för sitt liv”

– Man har haft konversationer och bestämt träff. I ett av fallen har man stämt träff hemma hos målsägande, säger vice chefsåklagare Jessica Wenna och fortsätter:

– Det har varit klart traumatiserande för målsägande. Vissa har fruktat för sitt liv.

Delar av gärningarna erkände de två misstänkta huvudpersonerna idag, däribland hemfridsbrottet, medan de nekade till människorov, misshandel och rån.

Rättegången hålls i Eskilstuna.
Tinderappen.

Under torsdagens förhandling sa advokaten Tobias Israelsson, som försvarar en 19-årig man som står åtalad i samtliga sex ärenden (även grovt hemfridsbrott hos pensionärsparet) att hans huvudman lider av en svår hjärnskada sedan en allvarlig bilolycka 2015 då han krockade med en älg.

– Han hade redan innan olyckan en ganska svår ADHD men fick efteråt en betydligt förvärrad ADHD-problematik. Han har jättestora svårigheter både att planera och organisera sin tid, och har extremt svårt med sin impulskontroll, sa advokaten Tobias Israelsson.

Bakom lyckta dörrar från i morgon

Från och med i morgon kan rättegången komma att hållas bakom lyckta dörrar, enligt åklagaren Jessica Wenna. Anledningen är att det beslutats om sekretess på vissa av målsägandes namn.

– I vissa typer av mål, när man behandlar vissa typer av brott, har man en möjlighet att sekretessbelägga uppgifter om det finns anledning att tro att någon skulle lida skada om uppgifterna sprids. Det är den bedömning man gjort här, att de kan lida skada om uppgifterna sprids.

Innebär det att hela förhandlingen i morgon till exempel kommer att vara inför lyckta dörrar?

– Jag skulle tro det, men det är tingsrätten som tar beslutet. I morgon kommer vi att nämna de här namnen, säger Jessica Wenna.

Försvarssidan har svårt att förstå skälen bakom sekretess och lyckta dörrar.

– Jag kan tycka det är lite larvigt, men varför håller jag för mig själv, säger advokat Tobias Israelsson.

Advokaten Peter Eklund som försvarar en 20-årig man som också står åtalad i majoriteten av brottsfallen.

– Jag vet inte på vilka grunder. Vi får se i morgon, det kan nog bli ett underhållningsvärde, säger Peter Eklund.

Under fredagen kommer den så kallade fotbollsprofilen att höras. Han ska ha blivit hotad, fått en kniv mot halsen och rånad på drygt 100 000 kronor.

Återstår att se om förhandlingen blir inför öppna eller stängda dörrar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Tinderligan åtalas: ”Hade en pistol mot huvudet”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Tinder