Målexplosionen avgjorde – nära EM

Uppdaterad 2015-06-15 | Publicerad 2015-06-14

Sverige vann med 3-1 mot Montenegro – nära EM

Blekt och krampaktigt i 30 minuter.

Sen exploderade Sverige och gjorde tre mål på sex minuter i slutet på första halvlek.

– Vi har satt oss i ett bra läge nu, säger tvåmålsskytten Zlatan Ibrahimovic.

Var du på plats på Friends? Zooma in dig själv i publikhavet

Efter att Österrike vunnit borta mot Ryssland så stod det klart att Sverige hade ett jätteläge att koppla grepp om en direktplats till EM vid seger mot Montenegro hemma ikväll.

Kanske var det den vetskapen som gjorde att inledningen var minst sagt svag från svenskt håll. Montenegro skapade flera bra lägen medan Sverige hade tufft att skapa något av värde.

Men efter en halvtimme så åt sig Hamréns mannar innan i matchen och efter 38 minuter kom ledningmålet.

”Otroligt vackert”

Efter ett fint kombinationsspel till höger så hittade Albin Ekdal in med ett inlägg på bortre ytan där Marcus Berg – i startelvan för första gången på sex år i en tävlingsmatch – nickade in 1-0.

– Det var väldigt viktigt att få 1-0, då kunde vi spela ut bättre, säger Berg till Kanal 5.

Och knappt hade publiken jublat färdigt förrän Zlatan Ibrahimovic satte 2-0 på egen hand. Han tog emot bollen på ett inkast till vänster och vandrade in och tryckte dit bollen i bortre.

I 44:e minuten så frispelades Zlatan Ibrahimovic av Sebastian Larsson och fri gjorde han inget misstag utan rullade in 3-0.

Efteråt firade han sitt mål med att glida ut mot hörnflaggan – för att sedan avsluta med en kullerbytta inte helt olik Tommy Svenssons berömda variant från 1994 (se vad han tycker om den här!).

– Den kom spontant, den var inte planerad, säger Ibrahimovic.

Isaksson med galen räddning

Montenegro sprattlade till ordentligt i mitten av andra halvlek när man först satte 3-1 på straff och tvingade Andreas Isaksson till en makalös enhandsparad på ett närskott.

– Det var en viktig räddning. Jag försökte göra mig stor, säger "Isak" till Sportbladet.

Men fler mål blev det aldrig utan Sverige bärgade tre tunga poäng. Nu krävs det som mest åtta poäng på de återstående fyra matcherna för att EM-platsen ska vara klar.

– Vi fick med oss två resultat idag, det i Ryssland och det här, vi har satt oss i ett bra läge nu. Det är bara att ha en skön semester nu och sen komma tillbaka och ladda om och göra lika bra i matcherna som kommer, säger Zlatan Ibrahimovic.