Nations League i fotboll

Sverige åkte på tung förlust mot Serbien

Av: 

Malin Wahlberg

Linn Nordström

Petra Thorén

FOTBOLL

Nations League har utvecklat sig till en svensk mardröm.

Mot Serbien kom en ny skada, en ny avstängning och en ny förlust.

– Klart det är skit att förlora fotbollsmatcher, men jag kan inte klandra spelarna, säger förbundskapten Janne Andersson i TV6 efteråt.

Sveriges trupp har haft stora skadeproblem under den här Nations League-samlingen. Victor Nilsson Lindelöf, Filip Helander och Albin Ekdal tackade nej redan innan och sedan dess har Jesper Karlsson, Alexander Milosevic, Kristoffer Nordfeldt, Kerim Mrabti och Carl Starfelt lämnat.

Mot Serbien tvingades Janne Andersson till nya ändringar i både startelvan och i mittbacksparet.

Hjalmar Ekdal fick göra landslagsdebut och Anthony Elanga fick chansen efter sitt fina inhopp senast.

– Två (ändringar) var ju givna utifrån avstängningarna på Dejan (Kulusevski) och Emil Krafth. Sedan har Emil (Forsberg) och Isak inte det trycket i kropparna för att kunna starta igen så de får börja på bänken i dag, sa Andersson om beslutet i Viaplay.

Ny skada

Den nya mittbacksduon fick inte ens en halvlek. Tre minuter före paus tvingades Joakim Nilsson kliva av.

– Det är så sjukt. Man känner sig lite dålig att man var tvungen att kasta in handduken i dag. Ren jävla otur, säger Nilsson efteråt.

Han ersattes av Edvin Kurtulus och Blågult ställde därmed upp med ett allsvenskt mittbackspar.

Sverige gjorde ingen strålande halvlek, men kort efter skadan fick Viktor Claesson ett jätteläge att ge Blågult ledningen efter att Jens Cajuste frispelat honom, men avslutet gick i utsidan av stolpen. Men i stället var det Serbien och Luka Jovic som gjorde 1–0 efter en hörna precis före pausvilan.

Serbien fortsatte att ha mycket av spelet i den andra halvleken. Men i den 61:a minuten fick Blågult ett farligt läge. Halva den svenska bänken reste sig upp när Robin Quaison blev upphakad precis utanför straffområdet. Mattias Svanberg tog hand om frisparken som dock gick i muren.

”Skit att förlora”

Gabriel Gudmundsson och Emil Forsberg byttes in med kvarten kvar. Men det blev aldrig riktigt någon forcering och det blev en tung 0–1-förlust.

– Klart det är skit att förlora fotbollsmatcher. Jag hatar det och det gör spelarna också, men jag kan inte klandra dem, säger Janne Andersson.

Efteråt var spelarna besvikna.

– Det svider. Det är aldrig roligt att förlora, speciellt inte här hemma på Friends. Det ska inte hända, säger Robin Quaison.

– Direkt efter slutsignal är det bara ren besvikelse och ilska. Men med lite distans till det så … vi gör det bra med en del nya spelare mot ett bra motstånd, säger Robin Olsen.

Viktor Claesson, som missade två bra chanser, var nöjd med det svenska spelet:

– Jag tror inte folk förstår hur bra spelare Serbien har. De får slänga in sin tredjeforward och han spelar i Real Madrid, det säger lite om kvalitéerna i den truppen.  Jag tycker inte att man ska ha kravet att vi ska spela ut Serbien här idag med den ingången vi haft till matchen, säger Claesson

Sverige ligger nu näst sist i gruppen efter Norge och Serbien. Dessutom är Mattias Svanberg avstängd i returen mot Norge på söndag.

– Det är tre matcher kvar så vi ska inte dra några förhastade slutsatser. Vi hade hoppas på lite mer poäng. Men spelmässigt har det sätt ganska bra ut, med tanke på att det är ett nytt spelsystem, säger Hjalmar Ekdal.

Om skadekrisen säger Janne Andersson:

– Det är jättejobbigt, jag erkänner det. Samtidigt så ser vi Kurtulus och Ekdal och de är ju jättebra! Men jag vill gärna ha de bästa spelarna tillgängliga. Det hade varit lite lättare att vinna fotbollsmatcher då, rent generellt, så att säga.

ANNONS

Streama AIK:s spännande playoffmatch ikväll – endast på Sportbladet!

Extern länk från Sportbladet

Se matchen här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Nations League i fotboll

LÄS VIDARE

Domen: De tog chansen under landslagssamlingen – och de gjorde inte det

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nations League i fotboll

Herrlandslaget i fotboll

Hjalmar Ekdal

Janne Andersson

Anthony Elanga

Dejan Kulusevski

Emil Krafth