Publicerad 2011-07-12

Hemmanationen undvek fiasko – vann mot Costa Rica

Vid avspark var Argentina 90 minuter från ett fiasko i Copa América.

Efter 90 minuters spel handlade det om en dundersuccé.

Det blev klara 3–0 (1–0) mot Costa Rica och hemmanationen är klart för kvartsfinal.

Efter två oavgjorda matcher (1–1 Bolivia och 0–0 Colombia) hade Argentinas stjärnspäckade lag kniven mot strupen i nattens möte med Costa Rica.

Förlust eller oavgjort hade betytt uttåg från turneringen – ett jättefiasko för hemmafavoriten.

Förbundskaptenen Sergio Batista gjorde flera byten i startelvan sett till de två första matcherna.

Lyckade byten

In kom Sergie Agüero, Angel Di Maria, Gonzalo Higuain och Fernando Gago för att sätta fart på anfallsspelet.

Resultatet?

Jo, samtliga tre fullträffar kom från de nyinsatta:

1–0 i slutminuten av den första halvleken. Efter ett hårt långskott från Fernando Gago var Sergio Agüero framme på returen och stötte in bollen i ett övergivet mål.

2–0 i den 53:e minuten. Agüero löpte igenom Costa Ricas försvar efter en läcker passning från Leo Messi. Atletico Madrid-anfallaren avslutade med en iskall bredsida i det bortre hörnet.

3–0 i den 65:e minuten. En ny genomskärare från briljante Messi. Angel Di Maria skarvade med sig bollen i steget och slog sedan till med en stenhård sträckt vänstervrist otagbart för Costa Ricas målvakt Leonel Moreira.

– Vi är verkligen glada. Det här var som en final. Jag är nöjd med hur jag spelade, men det viktigaste är laget, säger Agüero.

Hemmalaget dominerade

3–0 kunde varit betydligt mer. Argentinas forwards brände flera vassa chanser. Totalt vann hemmalaget skotten med 17–5 men hälften av dem hamnade utanför målställningen.

Målskyttarna glänste i Argentina, men bäst på plan var Leo Messi. Barcelona-stjärnan har haft det svårt i de två första matcherna, men mot Costa Rica fick han mer ytor att laborera på och det gav också resultat.

– Lionel vet hur man ska lösa de här situationerna, han har personlighet för att lösa dem och i dag visade han det på planen. Han spelade en fantastisk match, säger Sergio Batista.

I och med segern slutade Argentina tvåa efter Colombia i grupp A. Costa Rica, trea på tre poäng, får invänta övriga grupper innan deras vidare öde i turneringen är klar.