Så löser Uefa allsvenska kaoset: ”Slaktar heliga kor”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Karl-Erik Nilsson.
Foto: BILDBYRÅN
Karl-Erik Nilsson.

Uppgifterna som underlättar planeringen av det allsvenska spelschemat dröjer.

Men Uefa är redo att göra andra eftergifter.

– Vi får nog slakta heliga kor och tillåta nationella ligor att spela samma dagar som Champions League, säger Karl-Erik Nilsson.

Under torsdagen hade Uefas exekutiva kommitté, där Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson sitter med som viceordförande, ett antal videomöten.

Det slogs fast att EM för damer ska spelas 6–31 juli 2022 i England och att pengar från Uefa ska betalas ut i förskott för att lindra många klubbars likvida problem.

Men Uefa kunde inte fastställa nyckeldatum kring kval och gruppspel i Champions League och Europa League kommande säsong.

– Vi behöver veta hur de olika länderna och ligorna ser på möjligheterna att slutföra sina serier. Vi vill i det längsta att lagen som ska vara med i Champions League och Europa League kvalificerar sig på idrottsliga grunder.

– Går det att spela klart ligorna ur hälsosynpunkt så är det väldigt bra, säger Nilsson till Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN
Djurgården är regerande mästare på herrsidan.

Ska ge besked till Uefa

Därför får länder och ligor ett antal veckor på sig att undersöka de möjligheterna och ge besked till Uefa hur och när det kommer ske i så fall.

Därefter kan Uefa besluta om speldatum för bland annat kval och gruppspel i klubblagsturneringarna.

Nästa exekutivmöte hålls 27 maj.

Det innebär att det blir svårt för de inom SvFF och Föreningen Svensk Elitfotboll som ska lägga ett spelschema för allsvenskan som beräknas starta 14 juni.

– Det är mycket som är svårplanerat. Man får fastställa de första omgångarna och sedan hålla resten öppet tills det finns fler besked och datum att ta hänsyn till, säger Nilsson.

Under hösten ska det dessutom in Fifa-datum för landskamper där Sverige spelar Nations League i september och oktober och där andra nationer även spelar uppskjutna playoff till nästa sommars framflyttade herr-EM.

Foto: TT
Mohamed Salah i Liverpool.

Avslutning i slutet av november

För allsvenskan innebär det 30 omgångar med en preliminär avslutning i andra halvan av november och många veckor med dubbla allsvenska omgångar.

– Min bedömning är att vi inom Uefa kommer tvingas att göra avsteg från praxis, att slakta en del heliga kor för att alla ska kunna få ihop pressade spelprogram, säger Karl-Erik Nilsson.

Allsvenska matcher när det är Champions League?

– Ja, annars blir det nog svårt att få ihop pusslet. Vi kan inte låsa flera veckodagar för enbart europeisk fotboll. Det känns som vi har en bra förståelse och dialog mellan klubbar och förbund och att vi kommer hitta kreativa lösningar, säger Nilsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.