Mångmiljonsmäll och sämre motstånd väntar Sverige

Av: Petra Thorén

Publicerad:

PARIS. Efter stjärnglans i högsta divisionen väntar lägre rankade lag som exempelvis Montenegro, Island och Bosnien och Hercegovina.

Nedflyttningen i B-divisionen i Nations League innebär också en mångmiljonsmäll för Svenska fotbollförbundet.

– Vi hade självklart velat vara kvar i A-divisionen, men de erfarenheter vi fått med oss kommer vara värdefulla för Janne Andersson och kompani, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Sverige har i höst tillhört den högsta divisionen i Nations League, men åkte efter förlusten mot Frankrike i går ner på B-nivån.

Det innebär andra sportsliga förutsättningar och lag som inte har samma dragningskraft på den svenska publiken.

Rent ekonomiskt är det en miljonsmäll.

– Intäkterna från Uefa och den så kallade solidaritetsersättningen är lite lägre i B-divisionen och det skiljer cirka 7,7 miljoner kronor mellan divisionerna, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Ser man till helheten blir förlusten dock större, kring 20 miljoner kronor vilket Sportbladet rapporterade om inför mötet med Kroatien i lördags.

– Spel i B-divisionen innebar att vi inte spelar mot lika publikt sätt intressanta motståndare som i A-divisionen vilket gör att våra publikintäkter blir lägre, konstaterar Håkan Sjöstrand.

Oavsett kan det ändå bli intäkterna att räkna med. Den här hösten har Sverige spelat mot världsmästarna Frankrike och EM-guldlaget Portugal inför tomma läktare.

– När vi spelat i A-divisionen i höst har vi haft noll kronor i publikintäkter på grund av pandemin så oavsett vi spelar i A- eller B-divisionen nästa gång så kommer vi ha betydligt bättre publikintäkter än i år givet att vi får ta in fler är 50 åskådare, säger Sjöstrand.

”Värdefullt lärande”

För att minska det ekonomiska tappet har de svenska landslagsspelarna spelat helt utan ersättning under höstens landskamper.

Att det blir mindre stjärnspäckade motstånd när gruppspelet inleds tidig sommar 2022 verkar inte bekymra spelarna.

– Det spelar ingen roll vilka vi möter, vi fokuserar mest på oss själva. Det kommer att bli kul att spela och vi ska försöka att ta oss tillbaka till A-divisionen, säger Dejan Kulusevski.

Håkan Sjöstrand tycker att matcherna, trots att det blivit fem förluster i höstens Nations League, givit viktiga erfarenheter.

Hur ser du på förbundskapten Janne Anderssons höst?

– Det känns väldigt bra att vi inför höstens samlingar fick till en förlängning av Jannes avtal och fortsätter jobba långsiktigt för att få kontinuitet som i sig ger trygghet. Under hösten har vi spelat mot de absolut tuffaste motstånd man kan göra i världen. Mot vice världsmästarna Kroatien tycker jag att vi varit bättre än dem över två matcher och skulle förutom vinsten hemma fått med oss ett oavgjort resultat hem från Zagreb. Portugals vinst i Lissabon är inte mycket att säga om, men samtidigt fanns det ett värdefullt lärande i den matchen.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.