Publicerad 2017-11-11

Länge såg det nattsvart ut för Örgryte i kvalet mot Mjällby.

Men en 17-åring och Hakeem Araba såg till att Öis är kvar i superettan.

– Elmander (Johan) sa till mig att springa på första stolpen, säger Araba.

Örgryte såg länge ut att klara sig undan kvalstrecket i superettan-tabellen. Men efter förlust i den sista omgången mot Värnamo stod det plötsligt klart att man tvingas kvala mot Mjällby för att hålla sig kvar.

I det första mötet på Strandvallen var det mycket som gick snett. Joel Enarsson gjorde 1–0 efter 18 spelade minuter. Därefter skruvade David Löfquist vackert in en frispark till 2–0.

William Atashkadeh reducerade i den andra halvleken, ett bortamål som blev otroligt viktigt inför returen på Gamla Ullevi under lördagen.

Tajt match

I hemmalaget saknades Emil Skogh, Johan Elmander och Atashkadeh, som skadades i slutskedet av den första matchen. I Mjällby saknades Löfquist som fick rött kort i samband med Atashkadeh-incidenten.

Efter ett sanslöst drama stod det klart att Örgryte spelar i superettan även nästa säsong.

– Det är en dröm, jag tackar gud. Jag vet inte vad jag ska säga, jag är helt stressad, säger Mohamed Said som låg bakom två av Öis-målen i matchen.

– Jag kom in och gjorde allt jag kunde. Jag tackar alla supportrar och vårt lag, vi gjorde det tillsammans.

Mardrömsstarten

Det blev en mardrömsstart även hemma i Göteborg. Mjällby tilldelades straff i den 31:e minuten sedan Fredrik Björck dragit Oskar Sverrisson i tröjan.

Stojan Lukic räddade visserligen Granit Stagovas straff men kunde inte stå emot på returen.

Öis tryckte på för en kvittering och i den 69:e minuten fick till slut inhopparen Mohamed Said pannan på bollen och nickade in 1–1.

17-åringen var även inblandad i ledningsmålet. Med sju minuter kvar av ordinarie tid låg han bakom 2–1 och matchen togs därmed till förlängning.

Klockan tickade på, Öis hade chanser, Mjällby hade möjligheter... Så med två minuter kvar dök plötsligt Hakeem Araba upp framför offensivt mål. Bollen flög in bakom Mjällbys Jesper Johansson till 3–1.

– Elmander sa åt mig att rusa mot första stolpen och jag kastade mig bara fram... Ja, jösses. Det var fantastiskt, fucking hell, säger Araba till Öis Twitter-konto.

Även Frej är klart för superettan efter 0–0 (Totalt 1–1) i returen hemma mot Akropolis.