Fifa föreslår fem byten per match

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Enligt ett Fifa-förslag ska det få användas upp till fem avbytare i fotboll när fotbollsligorna ska slutföra den nu uppskjutna säsongen. Arkivbild.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Enligt ett Fifa-förslag ska det få användas upp till fem avbytare i fotboll när fotbollsligorna ska slutföra den nu uppskjutna säsongen. Arkivbild.

Internationella fotbollsförbundet Fifa föreslår att lagen ska få byta upp till fem spelare per match.

Detta skulle gälla tillfälligt under denna och kommande säsong.

Den tillfälliga lösningen ska ses som hjälp till fotbollslagen som kanske måste spela många matcher under kortare tid på grund av avbrottet under coronapandemin.

"Ett orosmoment är att fler matcher på kortare tid kan öka risken för skador på överbelastade spelare", skriver Fifa i ett uttalande till Reuters.

"Varje lag ges möjligheten att använda upp till fem avbytare under matchen, och kan få byta in ytterligare en spelare i matcher som avgörs i förlängning".

Byten av spelare får i vanliga fall bara göras tre gånger under ordinarie speltid, plus i halvtid. I till exempel Champions League får ett extra byte göras i en eventuell förlängning.

Enligt förslaget skulle den tillfälliga lösningen gälla under den här säsongen samt nästa. Dessutom för landslagsspel till och med den 31 december 2021.

Förslaget måste godkännas av fotbollens regelorganisation Ifab och det slutgiltiga beslutet fattas av varje ligaorganisation.

Fifa säger att fotbollen, som nu är stoppad på grund av covid-19, inte ska starta om förrän hälsomyndigheter och regeringar säger att det är absolut säkert och inte påverkar sjukvårdens verksamhet negativt.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN