4–3–3 och ”holländsk” trio ska ta Sverige till U21-EM

Publicerad 2022-06-09

HELSINGBORG. 4–3–3 med en anfallstrio från Holland ska ta Sverige till U21-EM.

I kväll är det vinna eller försvinna för Sverige i sista omgången mot Italien på Olympia.

– Spelare med de kvaliteter som vi har passar perfekt in i ligan, säger U21-landslagets och Heerenveens center Amin Sarr.

Janne Andersson håller på att introducera ett nytt spelsätt i landslaget under stor uppmärksamhet.

I U21-landslaget har man spelat 4–3–3 under hela året.

– För att det passar spelarmaterialet väldigt väl. Vi har en uppsjö väldigt duktiga innermittfältare och det passar också våra forwards, säger tillförordnade förbundskaptenen Andreas Pettersson som var assisterande till Jens Gustavsson.

– Janne och Peter har lyssnat lite på våra erfarenheter och hur vi har tänkt, säger Pettersson.

De U21-spelare som tar klivet upp i a-landslaget i framtiden kommer alltså ha erfarenhet av 4–3–3 i landslagsmiljön.

I kväll i Helsingborg spelar Sverige, just nu grupptrea, en vinna-eller-försvinna-match mot gruppettan Italien. Sverige måste vinna denna sin sista match i gruppen och sedan invänta resultatet mellan italienarna och grupptvåan Irland på tisdag. Det krävs att det blir en segrare mellan Italien och Irland för att Sverige ska bli etta (och gå direkt till EM i Rumänien och Georgoen nästa år) eller tvåa (och gå till playoff).

– Det finns bra möjligheter. Italien kommer nog inte riktigt med samma lag som senast vi mötte dem för några av spelarna är uppflyttade till deras a-landslag. Så de har nog ett lite svagare lag. Men det är ett skickligt lag. Fast vi är också jävligt skickliga, säger Amin Sarr, center i U21:s 4–3–3.

Sarr blev bofast i startelvan direkt

Sverige kan mycket väl ställa upp med en anfallstrio från den nederländska ligan med, från höger, Patrik Wålemark (Feyenoord), Sarr (Heerenveen) och Paulos Abraham (Groningen).

Eredivisie har alltid varit en populär destination för allsvenska spelare men den gångna säsongen har det faktiskt varit fler svenskar än på nio år: 16 spelare (all time high är 17 från 2012/13), att jämföra med sju för bara tre år sedan.

– Det är en liga som är ett rimligt steg från allsvenskan. Det har varit mycket svenskar där genom åren och det underlättar acklimatiseringen. Holländska klubbar har bra koll på allsvenskan och jag tror att svenska klubbar och agenter, som i sin tur har bra koll på ligan i Nederländerna, också rekommenderar sina spelare att gå dit, säger Andreas Pettersson.

Patrik Wålemark (Feyenoord), Sarr (Heerenveen) och Paulos Abraham (Groningen).

Allt gick mycket snabbt i vintras när Amin Sarr såldes av Malmö FF till Heerenveen, efter att bara varit ordinarie i allsvenskan i ett halvår, som utlånad till Mjällby under hösten.

MFF fick, enligt rapporterna, hela 24 miljoner för Sarr. Själv tvekade han aldrig.

– Jag spelade i allsvenskan i ett halvår och gjorde det bra och kände att jag ville ha en ny utmaning och spela i en annan liga med högre kvalitet för att sedan kunna komma vidare i Europa.

Amin Sarr,

Steget verkar ha blivit perfekt. 21-åringen blev bofast i startelvan nästan direkt och gjorde 5 mål på 13 ligamatcher i våras.

– Det var tufft att komma i form när jag kom dit utan en försäsong i kroppen utan bara varit ledig i en månad. Men när jag fick upp fysiken igen blev det väldigt bra.

I ligaåttan har han sällskap av ytterligare en spelare i U21-landslaget – mittfältaren Rami Al Hajj som flyttade dit redan som junior när han var i Falkenberg.

– Det är ett väldigt bra steg. Spelare med de kvaliteter vi fyra (i U21) har passar ligan perfekt. Om man är individuellt skicklig är det ett bra steg att ta, säger Sarr.

– Spelarna har väldigt bra teknik och tempot är högt. Det är bra ytor att gå på för offensiva spelare då alla lag vill gå framåt.

Heerenveen är en klassisk svenskklubb, vilket Sarr märkt av.

Vilka snackar man mest om? Vilka är populärast?

– Marcus Allbäck. Och Afonso Alves (dock brasse, men som spelade flera år i Örgryte och Malmö FF).

”Fansen är helt galna”

Patrik Wålemark lämnade Häcken för Feyenoord i vintras.

– Holland är ett jättebra steg. Det är inte den allra högsta nivån men det är ett jäkla bra mellansteg och jäkligt hög kvalitet på de flesta lagen. Det är en utvecklande liga, säger Wålemark.

Han har haft svårare än Sarr att ta en plats i Holland hos ligatrean Feyenoord men ångrar inte sitt val.

– Man vill förstås alltid ha fler starter men det var slutet av säsongen och många viktiga matcher så det är förståeligt att man inte byter runt så mycket.

Patrik Wålemark (Feyenoord).

Feyenoord gick hela vägen till final i Europa Conference League. Wålemark fick ett kort inhopp i finalförlusten mot Roma.

– Det var skittråkigt att vi inte tog guldet men vägen dit med en jävla massa häftiga matcher och nya upplevelser var en häftig resa.

Feyenoord från hamnstaden Rotterdam brukar betecknas som ”folkets klubb” i Nederländerna och har en mytomspunnen arena i De Kuip.

Vad har du fått för relation till fansen?

– Det är stor skillnad mot svensk fotboll. De är helt galna alltså. På gatorna är de överallt. 95 procent av staden är Feyenoord-fans. Det var mäktigt att springa in på De Kuip första gången, säger Wålemark.