Tre ledamöter är jäviga i RIN

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-01-04

Nytt kaos i Örebro-affären

Nästa onsdag ska Riksidrottsnämnden fatta ett beslut som kan bli historiskt.

Och som kan rädda Örebro SK kvar i allsvenskan.

Men redan är tre av åtta ledamöter jäviga.

Både Svenska fotbollförbundets licensnämnd och appellationsnämnd drog in Örebro SK:s elitlicens och flyttade ner laget till superettan.

Men de båda nämnderna anförde olika skäl till beslutet.

Strax före jul skickade ÖSK in en ansökan om prövningstillstånd till Riksidrottsnämnden, svensk idrotts högsta domstol.

Nästa onsdag, 12 januari, kommer RIN träffas för att besluta om Örebro ges prövningstillstånd och ÖSK-ärendet i så fall ska tas upp i Riksidrottsnämnden.

Det är dock en kraftigt decimerad RIN som fattar beslutet.

RIN:s ordförande, Ove Lindh, var också ordförande i appellationsnämnden, och RIN:s vice ordförande, Krister Malmsten är Svenska fotbollförbundets chefsjurist.

"Olyckligt"

- Det är olyckligt att vi har den här situationen i Riksidrottsnämnden. Ingen tycker att det är bra, säger Gustaf Lindstedt, Stockholm, ledamot i RIN sedan tio år.

Det stannar dock inte vid de två avhoppen. Siv Karlsson, Jönköping, har koppling till fotbollförbundet och kommer inte heller delta i RIN:s beslut.

Även ledamoten Bengt Andersson, Täby, kan vara i farozonen eftersom han också sitter i AIK:s valberedning.

Upp till var och en

- Han har än så länge inte meddelat jäv, säger Lindstedt. Det är ett beslut som var och en av oss måste fatta själva.

ÖSK har kritiserats RIN:s sammansättning och undrat hur kvarvarande ledamöter ska kunna gå emot beslut som tidigare fattats av nämndens ordinarie ordförande.

- Vi får väl hoppas att vi alla är utrustade med ett visst civilkurage, säger Gustaf Lindstedt, till vardags rådman i tingsrätten.

RIN ger prövningstillstånd antingen när ärendet är av vikt för rättstillämpningen eller när det förekommit grovt formfel vid handläggningen.

I sin överklagan framför Örebro SK flera tunga skäl och bland annat kritiseras appellationsnämndens bedömning av två professorer inom bokföring och redovisning.

- Eftersom ärendet är så komplicerat så tror jag att vi tar hjälp av experter för att kunna fatta ett riktigt beslut, säger Gustaf Lindstedt.

Michael Wagner

Följ ämnen i artikeln