Balotellis bevis: Wernbloom-citat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-21

Vill lindra avstängningen: ”Provocerade medvetet”

BÅSTAD/STOCKHOLM. Fem år efter ”due-due”-bråket är Italien och Sverige i luven på varandra igen.

Enligt den italienske U21-delegaten Gabriele Gravina var Mario Balotellis röda kort ett resultat av medvetna provokationer från Pontus Wernblooms sida – det har han läst i de svenska tidningarna.

– Vi kommer använda Wernblooms citat som bevis om pojken får en längre avstängning, säger han.

Wernbloom och Balotelli – igen.

Flera svenska spelare berättade öppet om planerna att gå hårt på Mario Balotelli för att få stjärnan ur balans.

– Det är klart man ska trycka till honom lite extra så han börjar lipa, så får man honom ur balans, sa bland annat Pontus Wernbloom till Sportbladet inför matchen.

Används som bevis

Pontus Wernbloom fick mycket riktigt Balotelli ur balans, så pass att anfallaren fick se det röda kortet redan i den första halvleken efter ett par efterslängar på den svenske mittfältaren.

Mario Balotelli riskerar nu flera matchers avstängning eftersom utvisningen räknas som grov. Hur många det blir bestämmer Uefas disciplinkommitté under ett möte i morgon.

Detta har fått de italienska känslorna att koka. Enligt U21-delegaten Gabriele Gravina är det tydligt att Pontus Wernbloom medvetet provocerade Balotelli. Han säger också att Werblooms citat kommer att skickas in som bevis till Uefa om spelaren blir avstängd mer än obligatoriska en match.

Tidigare storbråk

– Dagen före matchen deklarerade Wernbloom för pressen att han tänkte utnyttja Balotellis humör. Han hade blivit varnad strax före utvisningen för en ful tackling på Balotelli. Detta kommer vi att använda som bevis om pojken får en längre avstängning, säger Gravina till Gazzetta dello Sport.

Pontus Wernbloom hävdar fortfarande att felet är enbart Balotellis.

– Man märkte det på honom att förr eller senare kommer han göra något efter att jag hade tacklat honom.

Även under EM 2004 var Italien upprörda i samband med den så kallade ”due-due”-historien där Sverige och Danmark spelade 2–2 och båda gick vidare från gruppspelet på Italiens bekostnad.

Följ ämnen i artikeln