”Man får ge det mer än en chans”

Uppdaterad 2018-07-27 | Publicerad 2013-05-22

Hamrén om långa säsonger, konstgräs, VM & sin vision för framtidens svenska fotboll

En bitter strafförlust satte stopp för P17-landslaget, men den oväntade EM-framgången gläder Erik Hamrén.

Om a-landslaget ska mäta sig med de bästa så måste även ungdomslandslagen göra det, menar förbundskaptenen.

– Har du slagit dem som junior så är det inte så märkvärdigt att spela ett EM eller VM, säger han i en intervju med Sportbladet.

Det har varit spelledigt för landslaget sedan 0–0-matchen mot Irland den 22 mars, men det betyder inte att Erik Hamrén har varit sysslolös.

För att hålla sig uppdaterad på landslagsspelare och potentiella sådana ser han så gott som varje dag ett antal fotbollsmatcher.

Dels på plats, dels från tv-soffan.

– Med dagens teknik så kan man få in otroligt många matcher, säger Hamrén när vi träffas i förbundets nybyggda lokaler just utanför Friends arena.

Förbundskaptenen har senaste tiden haft ett öga på P17-landslaget, som lyckades så bra i EM att man kvalade in till höstens VM. Men enda matchen han följde från start till mål slutade med förlust: Sverige föll mot Ryssland (som sedan finalslog Italien) i semifinalen efter ett märkligt drama där det krävdes 22 straffar för att avgöra matchen.

– Det var spännande även i soffan. Självklart rycktes jag med och blev irriterad när vi inte vann, säger Hamrén.

Helhetsbetyget från turneringen blir högt.

Hamrén tycker att P17-landslaget har visat upp egenskaper som tidigare saknats i svensk fotboll. Egenskaper som kommer att påverka a-landslagets framtid.

– Min tro är att man måste vara bra i ungdomslaget för att bli bra i landslaget. Det är bara att titta på U21-EM 2009 där vi var direktkvalificerade och se vad det betydde. Jag tror att jag har använt tio eller elva spelare från det laget, varav fyra–fem i stort sett är startspelare. Man ser betydelsen av att få komma ut och få den erfarenheten mot de bästa lagen. Har du slagit dem som junior är det inte så märkvärdigt att spela ett EM eller VM.

Vad imponeras du av?

– Fysiken. Jag har varit lite orolig för skandinavisk fotboll. De sista tio åren har tekniken gått fram väldigt mycket, och då uppfattar jag det som att fysiken och speluppfattningen har blivit lite sämre. Förr var Sverige fysiskt starka men det är vi inte längre. Då menar jag inte tuff, stor och tung utan att kunna ta maxlöpningarna gång på gång. Det gladde mig i semi­finalen mot Ryssland: ”Yes! De är lika starka som motståndarna!” Och så gillade jag det mentala, det är viktigt att man tror på sig själv och laget.

Shining?

– Ja, det var spelare som ville vara där och som inte var imponerade av motståndarna. Då kan man spela gul till gul i stället för att bara spela bort bollen.

Vill ha längre säsong

När vi träffas är Claes Eriksson, utvecklingsansvarige på förbundet, med. Han betonar också vikten av duktiga ungdomslandslag.

Claes delar en annan åsikt med Hamrén. Det behövs betydligt fler konstgräsplaner i Sverige, så att barn och ungdomar får chansen att träna oftare och under längre tid på året.

– Framför allt i storstads­regionerna har det varit svårt att träna. Om man tar Stockholmsregionen så är det snart två miljoner invånare här och 20 procent av framtidens landslag kommer att komma härifrån. Så har det inte varit tidigare, säger Eriksson.

Hamrén vill även förlänga tävlingssäsongen. Förbundskaptenen tror på ”tiotusentimmarsteorin” – som går ut på att det krävs en enorm mängd träning för att nå toppen, oavsett inom vilket område man verkar.

En långt fotbollsår är alltså att föredra.

– Jag tycker att januari och februari ska fungera som uppbyggnadsperiod, och sen tävlar man från mars i stället för april. Om man har en tävlingsperiod mellan mars och november så närmar vi oss ut­landet. Nu har man testat att köra i gång cupen tidigare men jag tycker att serien ska börja i mars, som de gör i Norge och Danmark.

Man testade att börja i mars 2010. Då var det någon som sa ”Jag skulle inte låta min ko gå ut på Råsunda…”

– Vi har det land vi har, ibland är det taskiga vintrar. Jag var i Norge då och det var lika jobbigt. Det är jobbigt i Danmark också ibland, men just den vintern var det extremt jobbigt och när man gjorde om serien så blev det ramaskri. Men sedan blev det bättre. Jag tycker att man får ge det mer än en chans.

”Gräs är överlägset”

Hamrén ser gärna fler konstgräsplaner, men inte i tävlingsspel.

– Personligen tycker jag att det är för många i allsvenskan. En bra gräsplan är fortfarande överlägsen en bra konstgräsplan. Man får vara beredd att lägga pengar om man ska spela i eliten. Vi spelade kvalmatch till EM i mars på Råsunda mot Moldavien och då hade man lagt en ny matta. Sen var det perfekt gräs hela året. Det kostar ett par millar kanske, men så får det vara.

– Det är klart: i Sundsvall och Gävle så ska man inte tjata om det. Men i södra Sverige känns det fel.

Inspireras du av något lands utveckling?

– Det finns många länder såklart, men Tyskland är i ropet just nu med två lag i Champions League-final. De tog för tio år sedan ett allvarligt grepp om hur de skulle få fram framtidsspelare på sina akademier. Men… de har 80–90 miljoner människor och fyra miljoner registrerande spelare. Vi har 145 000 tror jag.

Claes Eriksson bryter in:

– Men när man spelar så är det ändå elva mot elva. Kan vi optimera våra 145 000 så kan vi vinna mot dem.

Hamrén:

– Vi tittar mer på länder av vår storlek. Schweiz har gjort det väldigt bra på ungdomssidan till exempel. Och Belgien är ett annat sånt lag. Hur har de gjort?

Många åsikter om svensk fotboll och dess framtid alltså, men när det kommer till den personliga prognosen ligger Hamrén lågt.

Kontraktet som förbundskapten går ut i höst, när VM-kvalet är slut, men om Sverige kvalar in till mästerskapet kommer Hamrén att fortsätta.

– Lyckas vi gå till VM så förlängs kontraktet automatiskt med ett år, säger han.

Vad händer om ni inte går dit?

– Det vill jag inte ens spekulera i. Min stora ambition är att vi ska gå till VM: alltså har jag kontrakt ett år till. Jag har fått frågan förut och min inställning är att vi ska till VM och då har jag långt kontrakt. Eller långt… jo: i seniorfotbollen är det långt.

Framgång på ungdomssidan – Så bra har u-landslagen lyckats i år

P17-landslaget:

Sverige deltog i år för första gången i ett U17-EM. Sverige gick till semifinal och mötte där Ryssland. Med ställningen 0–0 efter ordinarie tid gick matchen till straffar – där Sverige fick stryk med 9–10 efter en riktig rysare som innehöll 22 straffar.

Trots förlusten innebär det lyckades mästerskapet att P17-landslaget är kvalificerat för höstens VM-slutspel som avgörs i Förenade Arabemiraten.

F17-landslaget:

Sverige vann i april sin EM-kvalgrupp efter segrar mot Schweiz och Tjeckien, samt förlust mot Italien. Det innebar att F17-landslaget kvalificerade sig för EM-slutspelet i Schweiz. Slutspelet består enbart av fyra lag vilket gör att Sverige redan är klart för semifinal. Den spelas mot Spanien den 25 juni.

F19-landslaget:

Sverige är titelförsvarare i F19-EM och ska i slutet av augusti försöka försvara den titeln när EM-slutspelet avgörs i Wales. Sveriges grupp består av Finland, Tyskland och Norge. I den andra gruppen spelar Wales, Danmark, England och Frankrike.

Sammanställning: Pontus Pettersson