Magyar om psykiska ohälsan: ”Finns en hel del där ute”

Publicerad:

FOTBOLL

Richard Magyar är inte bara en viktig pjäs i ett SM-guldjagande och formstarkt Hammarby.

Han är också fortsatt en viktig röst när det kommer till frågor som är betydligt viktigare än fotboll – psykisk ohälsa och självmordsprevention.

– Det är ett utbrett samhällsproblem, säger mittbacken till Sportbladet.

Det har gått knappt två år sedan Richard Magyar gick ut och öppenhjärtigt berättade om den psykiska ohälsa som han tidigare lidit av. Då hade han precis blivit ambassadör för Suicide Zero, en organisation som arbetar med självmordsprevention och att belysa om psykisk ohälsa.

Sedan dess har Richard Magyar hunnit flytta tillbaka till Sverige och ”Bajen” från tyska Greuther Fürth. Men hans ideella arbete med frågorna fortsätter.

– Det är en internationell variant inom samma område, säger Magyar om Suicide Talks, där han gått ut och berättat om sina problem i både podd- och videoform.

”En bit kvar”

Suicide Talks har, likt Suicide Zero, grundats av författaren och journalisten Alfred Skogberg.

”Syftet är att debattera, granska och informera om hur den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa: självmord, kan förebyggas på olika sätt. Ett sätt att göra det på är att uppmärksamma att något håller på att hända inom herrfotbollen. Fler och fler fotbollsspelare sätter ord på att livet inte alltid är topp. Det gör att normen för hur en idrottare ska vara håller på att omdefinieras”, skriver Skogberg i ett pressmeddelande.

Ett meddelande som kommer efter att Hammarbymittbackens allsvenska kollega, IFK Norrköpings Simon Thern, nyligen gått ut och berättat om sin psykiska ohälsa i en lång intervju med Norrköpings Tidningar.

Magyar själv har ännu inte hunnit ta del av intervjun i fråga.

Känner du att det har blivit ett öppnare klimat för att prata om dessa frågor?

– Det tycker jag absolut. Även om det är en bit kvar. Absolut inom fotbollsvärlden och inom samhället i övrigt känns det som att man har höjt taket lite för hur mycket och hur öppet man pratar om psykisk sjukdom och självmord och psykisk ohälsa, säger Magyar.

”Öppnare i Sverige”

Han har själv upplevt, kanske framför allt sedan han gick ut med det själv, att det är ett utbrett problem.

– Just när jag verkligen gick ut med mitt ambassadörskap var det andra spelare som hörde av sig på olika sätt. Vissa var stöttande och andra delade med sig av sina egna historier. Det finns en hel del därute. Vi alla är människor. Spelar ingen roll om du är fotbollsspelare eller vad du arbetar med.

Du var ju i Tyskland en sväng också. Hur mycket pratas det kring psykisk ohälsa inom fotbollen där?

– Inte riktigt lika mycket. De jobbar en del med det. Det var några år sedan som målvakten Robert Enke tog livet av sig. Efter det så vet jag att frågan har lyfts mer och diskuterats mer. Sedan är det svårt att säga då jag inte läste mycket tyska medier under min tid där.

Är jargongen i omklädningsrummet mer öppen i Sverige?

– Ja, det skulle jag nog vilja säga. Min personliga jämförelse är att det är öppnare i Sverige, även om min jämförelse är väldigt begränsad.

”Jag mår bra”

Sedan i somras är Richard Magyar tillbaka i just ett svenskt omklädningsrum. Han medger att det fanns mer än fotbollsmässiga aspekter som fick honom att välja att flytta hem till Hammarby igen.

– Givetvis. Hammarby var en klubb som låg mig varmt om hjärtat. Sedan hela bilden runtomkring med nära vänner, familj... Det är alla faktorer som man alltid har värderat och kanske värderar ännu mer nu. Att ha en balans i sitt liv utanför fotbollen.

Den kanske viktigaste frågan av alla: Hur mår du i dag?

– Jag mår bra. Jag trivs att vara hemma i Sverige igen och trivs att jobba ideellt med de frågorna jag jobbar med. Jag blir påmind gång på gång att det är ett viktigt ämne. Mycket människor som nås av det man pratar om och som känner igen sig i sin egen diskussion. Psykisk ohälsa är ett utbrett samhällsproblem. Men det finns saker man kan göra för att underlätta de problemen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.