Schelin: ”Svårare att göra mål från kanten”

Publicerad 2016-07-21

Anfallaren om det nya spelsystemet och måltorkan

Lotta Schelin och landslaget laddar för fullt inför OS.

KALMAR. Hon är både Sveriges och Lyons främsta målskytt någonsin.

Men i landslagets nya spelsystem kanske vi inte ska räkna med en Lotta Schelin i gammal hederlig hysterisk målform.

– Är man inte lika mycket framför mål blir det svårare, säger anfallaren.

Solen skiner på Guldfågeln ­arena och en avspänd svensk landslagstrupp har just avrundat det sista träningspasset inför ­dagens OS-genrep mot Japan.

Först ut i spelartunneln efter passet kommer hon som varit ett av landslagets stora affischnamn det ­senaste decenniet: ­Lotta ­Schelin.

Sviterna efter hennes förkylning börjar märkas allt ­mindre och själv är hon redo att ­köra för fullt mot världsmästarna från 2011.

– Jag är alltid redo att spela. Har jag tagit mig igenom ett pass i dag ska det nog gå bra, säger 32-åringen.

Det har snart gått två månader sedan hon avslutade en åtta år lång proffssejour i Frankrike med att ro hem Champions League-bucklan mot Nilla Fischers Wolfsburg.

Sedan dess har det blivit en match, när hon fick oväntat ­mycket speltid i debuten för Rosengård i helgen.

Innan dess har tiden mest ­kantats av ett individuellt träningsprogram för Lotta Schelin och övriga utlandsproffs i landslaget – allt för att de ska komma till OS i Rio i fysisk toppform.

– Det har varit sex veckors ­upplägg med fystränarna och ­sedan har vi varit samlade i Stockholm i en vecka. En liten försäsong helt enkelt så att vi ska vara redo till första matchen den 3 augusti.

”Många unga talanger”

Lotta Schelin går mot sitt fjärde OS och har sett några landslagstrupper komma och gå genom åren.

Det som slår henne med just det här OS-årets upplaga är hur unga spelare som exempelvis ­Stina Blackstenius, Jonna ­Andersson, Magdalena Eriksson och Fridolina Rolfö har kommit in med fart och fläkt.

– Det man kan säga är att det finns många unga talanger som har kommit fram och det blir en bra mix med de äldre och ­rutinerade. Det tycker jag är ­tydligt. Det som är skillnaden nu är också att alla är framstående i sina klubbar, säger Lotta Schelin.

Hon understryker:

– Och det kommer att vara svin­viktigt om man vill gå långt i en turnering.

Inte minst på anfallspositionen upplever hon att hon har fått ­välkommen konkurrens.

– Vi har väldigt många bra ­forwards. Det stärker oss att det kan komma in spelare och avgöra och det är bra att ha den konkurrensen på forwardssidan.

Med sina 83 fullträffar på 164 landskamper är Lotta Schelin den som har gjort flest mål i lands­lagets historia.

Och när hon i maj meddelade att det var slutspelat i Lyon stod det klart att hennes slutfacit blev 223 mål under sina åtta ­säsonger i klubben.

Men i Blågult har produktionen stagnerat en aning. Schelin blev mållös när Sverige floppade i VM förra året, och under ett framgångsrikt EM-kval där Sverige kört över allt motstånd under ­hösten och våren har det inte ­blivit mer än två mål.

– Hösten var lite trög, medger Schelin.

Men en annan stor anledning till att målen uteblivit för fix­stjärnan är hennes roll i Sveriges relativt nya spelsystem.

– Vi har börjat spela 4-3-3 och jag håller till mycket på en kant. Har man lite koll på det så tror jag att det är lätt att dra slutsatser. Ändrar vi spelsystem som gör att man inte är lika mycket framför mål så blir det lite svårare.

– Sedan handlar det om att få det där flytet. Kollar man på de ­forwards vi har så har inte de gjort så många fler mål för stunden ­heller. Det är så det har sett ut.

Alla ska vara rörliga

Trivs du i ett tremannaanfall?

– Ja, jag trivs utmärkt i det. Skillnaden är bara att jag normalt ­brukar vara utsatt på toppositionen. Nu har vi en situation där de vill att ­alla tre där uppe ska vara väldigt rör­liga, förflytta sig över ytor och inte vara låst till en viss position. Då hamnar man lätt ute på kanten, så det blir lite annorlunda.

Upplever du att det blir en ­större kravbild på dig efter alla mål du gjort tidigare?

– Ja, men det är verkligen lugnt för min del. Jag vet rent fotbollsmässigt vad jag kan och mina ­begränsningar. Den pressen har alltid funnits, och inte minst nu när man inte har samma snitt.

– Men jag är noga med att ­hellre se till vad jag presterar på planen i stället för att fokusera på mål, för gör man det blir det inte bra.

Sverige kritiserades hårt för sitt spel i VM i Kanada. Nu råder det andra tongångar.

Efter den tunga förlusten i åttondelen mot Tyskland (4–1) i Ottawa har Sverige spelat tio matcher, vunnit nio och bara släppt in ett enda mål.

Med sådan statistik att luta sig emot blir det lättare att acceptera en personlig måltorka.

– Så länge vi spelar den fotboll vi ska spela är jag lojal mot det och försöker få ut maximalt av det, ­säger Lotta Schelin.

Damernas fotbollsturnering i OS spelas mellan den 3 och 19 ­augusti.

Sverige–Japan sänds i TV 12 klockan 16.00.