Super League (Fotboll herrar)

Så ska Fifa göra Super League-spelarna fria

Uefa-höjdaren till Sportbladet: ”Simpelt och konkret sätt”

Av: 

Johan Flinck

FOTBOLL

Blir Super League verklighet kan Fifa göra spelarna fria att gå till vilken klubb de vill som är kvar i ”fotbollsfamiljen”.

Då gäller inte deras kontrakt i förhållande till Fifa och Uefa längre.

– Det är ett mycket simpelt och konkret sätt att hantera frågan, säger Lars-Christer Olsson i Uefas exekutiva kommitté till Sportbladet.

Tolv av världens största fotbollsklubbar tänker bryta sig ur ”fotbollsfamiljen”, det existerande systemet som styrs av Fifa (och i Europa Uefa), och bilda en egen Super League.

I går svarade Uefas ordförande Alexander Ceferin med att då kommer spelarna inte få vara med i VM och EM eller övriga landslagsturneringar.

Många menar att spelarna då hamnar i kläm eftersom de sitter fast i kontrakt med de här klubbarna och inte kan göra något.

Då blir kontrakten värdelösa

Men Lars-Christer Olsson, som är ordförande i European League och ledamot i Uefas exekutiva kommitté, menar att Fifa kan göra alla spelare i Super League-klubbarna till ”free agent” så de är fria att gå till vilken klubb de vill som är kvar i ”fotbollsfamiljen”.

Fifa har den möjligheten alltså?

– Ja, visst har de det. Bestämmer man sig för att slänga ut de här klubbarna ur systemet så har Uefa och Fifa ingen anledning att bry sig om vilka kontrakt spelarna har, utan man kan erbjuda spelarna att söka sig till vilken klubb som helst.

Deras kontrakt är egentligen inget värda då?

– Inte i förhållande till Fifa och Uefa eftersom klubbarna inte är medlemmar längre. Det är ett mycket simpelt och konkret sätt att hantera frågan.

Lars-Christer Olsson.

Ser bara rättigheter, inga skyldigheter

– De här gossarna som lagt det här förslaget (om Super League) förutsätter att de ska ha alla rättigheter som finns i systemet men inga skyldigheter. Då kommer motparten (alltså Uefa och Fifa) naturligtvis vidta andra åtgärder, säger Olsson.

Han menar att det vilar ett ansvar på spelarna också.

– Att spelarna blir drabbade får de själva reda ut med sina kontrakt med klubbarna. Jag förutsätter att spelarna har inskrivet i sina kontrakt att om förutsättningarna helt förändras för verksamheten så har de rätt att säga upp sina kontrakt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Bekräftat: Samtliga brittiska klubbar drar sig ur

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Super League (Fotboll herrar)

Lars-Christer Olsson

Fotboll

Uefa

Fifa