Spelarna garanterade minst 300 000 kronor på fotbolls-VM

Uppdaterad 2023-06-13 | Publicerad 2023-06-08

Prispengarna till damernas fotbolls-VM i sommar höjs rejält, dessutom införs en historisk förändring.

Varje enskild spelare är garanterad drygt 320 000 kronor meddelar Fifa enligt TT.

– Varje steg åt rätt hål ska vi vara glada över. säger Hedvig Lindahl till Sportbladet.

Totalt kommer Internationella fotbollsförbundet (Fifa) betala ut 152 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,8 miljarder kronor, under sommarens världsmästerskap i Australien och Nya Zeeland.

Varje spelare, i varje landslag, är garanterad omkring 326 000 kronor (30 000 dollar) bara för att delta i gruppspelet. För varje spelare som är med och vinner VM-guld väntar en belöning på 270 000 dollar, knappt tre miljoner kronor.

Den individuella prispotten är helt ny och har tidigare inte heller funnits på herrsidan, säger Svenska fotbollförbundets övergripande landslagschef Jens T Andersson.

Men det blir ingen större skillnad för det svenska landslaget.

– Det är i grunden positivt, men det påverkar inte våra landslagstjejer i någon större utsträckning eftersom de sedan tidigare har fått bonusar vid mästerskap. Men det här säkerställer ju att alla kvinnliga landslagsspelare runt om i världen får bonusersättningar, säger Andersson till Sportbladet.

”Solidaritet i damfotbollsvärlden”

Caroline Jönsson, som sitter i spelarfacket Fifpros styrelse, menar också att en individuell prissumma till spelarna framför allt påverkar spelare i mindre och inte lika ekonomiskt starka nationer positivt.

– Prispengar som är dedikerade till spelare var en del av det rimliga kravet som spelarna har ställt och som har varit en del av förhandlingar med Fifa. Det handlar framför allt om att säkerställa för de som har sämst villkor, de som är amatörer och så vidare, att de ska ha en möjlighet att kunna spela fotboll. Att man ska ha kvar dem i fotbollen och kunna hålla på i några år till. Det här kommer förändra deras livsvillkor, säger hon.

– Det är en solidaritet i damfotbollsvärlden som möjliggör detta.

Mångåriga landslagsmålvakten Hedvig Lindahl har varit en av spelarna som har engagerat sig i frågan.

– Hur det praktiskt fungerar vet jag inte men om det nu hamnar hos spelarna direkt är det bra, tycker jag. Vi vet att det är jättemånga som deltar i damfotbollen som inte tjänar några nämnvärda pengar och vi måste hjälpa till att utveckla bredden och det här är ett sätt att göra det på. Även om det är några specifika spelare i varje land så kan det tjäna som stor inspiration för dem som tittar på spelarna och förhoppningsvis inspirerar det nästa generation, säger Lindahl.

Caroline Jönsson tillsammans med Henrik Rydström under Fotbollsgalan 2013.

”Måste generera tillbaka”

Utöver individuell ersättning för spelare har spelarfacket med 150 spelare världen över bakom sig tryckt på lika prispengar för herrar och damer, för att damfotbollen på så sätt ska kunna hjälpa till med fotbollsutvecklingen i VM-nationerna.

Något Fifa-ordföranden Gianni Infantino har sagt att man har som målsättning att få ihop till 2026/2027.

– Det här med lika prispengar har varit en enorm kamp men nu blir inte det förrän 2026/2027, som Infantino gick ut och sa. I lika prispengar ligger också möjligheten att damfotbollen som del av ett förbund är med och bidrar till bredd-, ungdoms- och barnidrott. Det var jätteviktigt för tjejerna att deras prestationer ska bidra och det var en viktig del av det här förhandlingsbrevet. För att man ska satsa på damfotbollen i olika länder måste det också generera tillbaka till bredd- och ungdomsidrotten i de länderna. Det här är ett steg åt det hållet, säger Caroline Jönsson.

Den tredje punkten var lika villkor.

– En viktig del är att få samma möjlighet för att prestera. Hela villkorsbiten, att man nu har lika villkor för att kunna prestera, säger han.

Svenska landslaget under en match mot Norge tidigare i år. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln