Polisens varning: ”Gå inte ensam”

Uppdaterad 2015-06-09 | Publicerad 2015-05-31

Sportbladet har besökt ”Murderpeg” – VM-staden vars öknamn är talande

Winnipeg.

WINNIPEG/TORONTO. Det svenska landslaget spelar sina två första VM-matcher i en stad vars säkerhetsläge gör det bäst att bo ute vid flygplatsen. 

Sportbladet har besökt VM-staden vars öknamn är talande. 

Välkommen till Murderpeg.

Pia Sundhages landslag är i Toronto för att ladda inför VM. Tredje juni flyger de 150 mil nordväst till Winnipeg, där de ska bo i tio dagar och spela sina två första gruppspelsmatcher mot Nigeria och USA.

Den kanadensiska staden är bara hälften så stor som Stockholm, men plågas av tung kriminalitet. Ingen annanstans i landet sker lika många rån, bilstölder, misshandlar och mord, vilket renderat epitet som ”Murderpeg” och ”Murder Capital of Canada”.

Problem runt floden

I Winnipeg är en niondel av invånarna av ursprungsbefolkning, aboriginals, alltså indianer, inuiter och métiser. Många som utsätts för brottsligheten tillhör de grupperna, medan brottsstatistiken visar att gärningsmännen är av olika etniciteter och samhällsklasser. I januari 2015 omskrev det kanadensiska magasinet Macleans Winnipeg som ”där Kanadas problem med rasism är som störst”.

Kriminaliteten är primärt ett samhällsproblem för de boende i Winnipeg, framför allt i de centrala delarna runt floden Red River. 

För ett idrottslag är inte riskerna lika stora. Exempelvis har hockeylaget Winnipeg Jets spelat 41 säsonger i NHL utan att någon spelare har rapporterats allvarligt utsatt för brott i downtown. Men otryggheten är allvarlig nog för att det svenska landslaget ska behöva ta till åtgärder som inte kommer krävas under övriga stopp i Kanada.

För det första bor laget ute vid flygplatsen, där de också ska vistas när de inte är vid arenaområdet som är långt från downtown. För det andra kommer de lyssna noga till arrangörernas råd.

– Vi har en säkerhetsansvarig från Fifa som är med oss hela tiden. Han eller hon kommer dyka upp i Winnipeg och ha en dialog med oss hela tiden. De förhållningsregler som personen sätter upp kommer vi naturligtvis följa, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

”Brottslighet kring hotellet”

Hon har också kopplat in Svenska fotbollförbundets säkerhetsansvarige, Anders Sigurdsson, för att få en klarare bild av hur spelarna ska få röra sig.

– Jag har förstått att det finns problem, det är därför vi kollar upp allt. Anders kollar framför allt hur säkerheten är runt hotellet, säger Domanski Lyfors. 

Det arbetet gör Sigurdsson hemifrån Sverige. När Sportbladet pratar med honom har han synat brottsstatistiken och hört av sig till spelar­hotellet med kompletterande frågor, men ännu inte fått svar.

– Runtomkring finns det mest tillgreppsbrott av fordon, så det finns definitivt brottslighet i distriktet där hotellet ligger, säger Sigurdsson. 

Hur ska spelarna bete sig de här dagarna?

– Jag kan inte bedöma riskerna utifrån informationen jag har fått hittills. Fifa har ett säkerhetsansvar. Jag utgår från att de följer det och kan bedöma situationerna.