Omgång 11

AIK 5 (2)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-03-29

Västerås SK 0 (0)

1–0 Andreas Eriksson (9), 2–0 Arash Talebinejad (38), 3–0 Andreas Eriksson (60), 4–0 Talebinejad (73), 5–0 Daniel Hoch (88, straff).

Varningar, AIK: Dennis Östlundh.

VSK: Martin Andersson, Boris Ljevar.

Publik: 11 451 (på Råsunda).

Domare: Jonas Karlsson.

Matchen

I AIK ersatte Kristoffer Arvhage skadade Markus Karlsson och på topp gick Andreas Eriksson in i stället för Andreas Andersson. VSK hade fortsatta skadebekymmer och fick klara sig utan viktiga trion Markstedt, Holmberg och Feltendahl. Duon Damianovici och Martin Andersson var dock tillbaka efter avtjänad avstängning.

Det syntes att AIK:s självförtroende var på topp efter den senaste tidens framgångar medan gästande Västerås SK förutom nyckelspelare även saknade just självförtroende – för här handlade det om klasskillnad från första till sista minuten. AIK fick en bra start då Andreas Eriksson gjorde 1-0 redan efter nio minuter på ett fint för arbete av Rubarth. Han låg även bakom 2-0 som inhoppande Talebinejad nickade in i slutet av halvleken.

Matchen fortsatte i samma stil efter pausen. AIK påvisade en sällsynt spelglädje och fortsatte att rada upp chanser och segersiffrorna kunde faktiskt ha varit än större. VSK såg däremot mest vilsna ut. Framåt var laget minst sagt uddlöst och man skapade inte en riktigt het chans på hela matchen.

” Vi såg rädda ut där ute. Vi mötte ett för bra lag helt enkelt. Samtidigt var vi riktigt dåliga. Det kändes som att vissa spelare inte ville spela matchen.” sa VSK-tränaren Kjell Friman till VLT.

Detta var AIK:s sjunde match i följd utan förlust. Nu är man i serieledning och ”krissnacket” från inledningen av säsongen känns väldigt långt borta just nu. Kjell Friman har däremot ett hästjobb framför sig med att få ordning på sitt VSK.

AIK

Daniel Örlund – Kristian Haynes, Nicklas Carlsson, Niklas Sandberg, Kristoffer Arvhage – Mattias Moström (Arash Talebinejad, 30), Daniel Tjernström (Gabriel Petrovic, 75), Dennis Östlundh, Mats Rubarth (Derek Boateng, 70) – Andreas Eriksson, Daniel Hoch.

Västerås SK

David Wikström – Martin Andersson, Jonas Stark, Emil Andersson, Christian Söderberg – Jonas Eberhardson, Johan Svensson, Damir Foric – David Curtolo (Andreas Eriksson, 77), Lucian Damianovici (Boris Ljevar, 86), Patrik Grönvall (Dennis Hansson, 74).

Trelleborg 2 (1)

GAIS 2 (0)

1–0 Jonas Bjurström (44), 2–0 Alexander Steen (63), 2–1 Wilton Figueiredo (76, straff), 2–2 Thomas Heed (85).

Varningar, Trelleborg: Ivica Skiljo, Alban Jusufi, Mikael Bengtsson, Patrick Nilsson.

GAIS: -.

Publik: 2 215 (på Vångavallen).

Domare: Keijo Hyvärinen.

Matchen

Trelleborg hade lagkaptenen och försvarskuggen Ivica Skiljo tillbaka. Vasse anfallaren Stephen Ademolu var däremot avstängd. I GAIS var Daniel Nicklasson tillbaka efter skada och han återtog sin plats på vänstermittfält. Dessutom gjorde Bobbie Friberg da Cruz comeback efter långtidsskada och han gick direkt in i startelvan på Tomas Rosenkvists bekostnad.

Trelleborg öppnade bäst och man kom fram fint, främst på högerkanten, men lägena ledde inte till några klara målchanser. Efterhand fick GAIS i gång sitt passningsspel och tog över mer och mer medan TFF började att sjunka tillbaka i sina positioner. I slutet av halvleken – mitt i en stark GAIS-period – kontrade Bjurström in 1-0.

Efter vilan tog gästerna direkt ett grepp om matchen. Man hade mycket boll men svårt att skapa några farligheter mot ett stabilt TFF-försvar där Skiljo var i det närmaste felfri. I stället gör Trelleborg ganska oförtjänt men ytterst vackert 2-0 i den 63:e minuten. Skiljo slår en lyra som Alexander Steen får till en bicycleta på – en het kandidat till årets mål.

”Det var ett fantastiskt snyggt mål, en bicycleta som det bara var att applådera åt” beskrev bortatränaren Roland Nilsson till GP.

GAIS påvisade hög moral och fortsatte att anfalla. Man blev dock än mer sårbart för kontringar och strax därefter hade Jusufi ett jätteläge att punktera matchen men hans avslut var alldeles för svagt. I stället fick gästerna en välförtjänt reducering på straff med en kvart kvar och sedan belägrar man TFF-målet i jakten på en kvittering. Den kommer följdriktigt genom Heed i den 85:e minuten och GAIS är också nära att avgöra i slutskedet.

Inte ett orättvist slutresultat men sett till spelet över 90 minuter så gav GAIS ett bättre intryck.

Trelleborg

Richard Richardsson – Dennis Melander, Thommie Persson, Ivica Skiljo, Mikael Bengtsson – Alexander Steen, Jonas Bjurström, Jens Sloth, Jimmie Augustsson (Emil Mårtensson, 77) – Alban Jusufi (Patrick Nilsson, 83), Patrik Redo.

GAIS

Dime Jankulovski – Edier Frejd, Mattias Östberg, Andreas Tobiasson, Kenneth Gustavsson (Daniel Blomgren, 58) – Bobbie Friberg da Cruz (Mathias Gravem, 63), Thomas Heed, Fredrik Lundgren, Daniel Nicklasson – Wilton Figueiredo, Patrik Elmander.

Matchen

Väsby gjorde två ändringar i startuppställningen. Yasar och Tamba Yarjah ersatte avstängde Sundin och skadade Bengtsson. Boden kom till spel försvagat då centrala mittfältarna Ingel och Gitselov samt backen Sundqvist saknades. Dessutom fick ordinarie mittbacken Makumbu börja på bänken.

Boden startade aggressivt och ordnade fram två hörnor i inledningen. Väsby kom dock ganska snabbt in i matchen och i den 15:e minuten kunde Daniel Olsson ge hemmalaget ledningen efter fint förarbete av Kanga och Mates. Efter målet tappade Väsby spelet igen och Boden tog över allt mer. I slutet av halvleken skapade gästerna flera jättelägen och en kvittering låg i luften men tack vare en del flyt och en fin räddning av Westberg behöll Väsby sin inte helt rättvisa ledning i paus.

Direkt efter omstarten var Boden på nytt nära en kvittering men Westberg gjorde en ny fin räddning. Därefter verkade luften gå ur norrbottningarna och resterande del av matchen handlade det bara om Väsby. Man radade upp chanser och det var bara storspel av Stamatopoulos i BBK-målet som höll siffrorna nere.

Boden gjorde en bra första halvlek men sett till spelet och chanserna över hela matchen var Väsbys vinst rättmätig.

Väsby United

Niklas Westberg – Peter Holm, Daniel Olsson, Daniel Arnefjord, Daniel Johansson – Filip Bergman, Tamba Yarjah (Saihou Jagne, 82), Andreas Matés – Ösgur Yasar, Mahmod Hejazi (Kutshi Moilo, 91), Kutshi Kanga (Tolga Unal, 77).

Boden

Kenny Stamatopoulos – Mtaka Simba, Max Fuxberg, Ulf Hollsten, Rickard Nilsson – Pär Eriksson (Tomas Eriksson, 54), Niklas Backman (Destin Makumbu, 78), Dave Roberts, Victor Brännström – Mani Tourang, Fredrik Norberg.

Öster 4 (2)

Falkenberg 1 (0)

1–0 Markus Jonsson (27, straff), 2–0 Markus Jonsson (38, straff), 3–0 Pär Cederqvist (49), 4–0 Cederqvist (53), 4–1 Viktor Elm (91).

Varningar, Öster: -.

Falkenberg: Marthin Möller.

Publik: 2 598 (på Värendsvallen).

Domare: Tobias Mattsson.

Matchen

Hos Öster förutspådde man ett förbättrat skadeläget tidigare i veckan men så blev inte fallet. Förutom anfallstrion Borg, Pelu och Claesson kom inte heller lagkaptenen Gustafson och högerbacken Nouri till spel. Gästande Falkenberg hade vänsterbacken Marthin Möller åter efter avstängning.

Matchen inleddes avvaktande med dåligt passningsspel och mycket höjdbollar från båda lagen. En halvchans vardera noterades innan Markus Jonsson (som ånyo övertygade i sin ovanliga roll som anfallare) blev nerdragen i straffområdet och själv satte straffen säkert bakom Naurin. Elva minuter senare var nämnde Jonsson i farten igen. Den gången var det Möller som inte hängde med och även den gången var han säkerheten själv från straffpunkten.

Gästerna såg uppgivna ut och det blev inte bättre när Cederqvist definitivt avgjorde matchen med två snabba mål i början av andra halvlek. Resten av matchen blev en enda lång transportsträcka där Öster hade mest boll men inte den rätta koncentrationen mot ett ”hängigt” Falkenberg.

En konstig tillställning där det i princip inte hände någonting för än den helt plötsligt var mer eller mindre avgjord. Öster gjorde ingen vidare match men vann ändå fullt rättvist. Falkenberg var mycket blekt och ofokuserat och spelarna verkade redan att ha tankarna på onsdagens upphaussade hemmamatch mot AIK.

Öster

Björn Stringheim – Erik Tengroth, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Tyler Hughes – Peter Wibrån, Daniel Svensson, Denis Velic – Freddy Söderberg (Sebastian Haraldsson, 81), Markus Jonsson, Pär Cederqvist (John Sallhag, 91).

Falkenberg

Tommy Naurin – Marcus Persson, Jens Gustafsson, Patrik Lundgren, Marthin Möller – Ola Sandquist (Emil Backlund, 59), David Svensson, Jens Josefsson (Björn Carlsson, 58), Viktor Elm – Stefan Rodevåg, David Elm Mehmet Mehmet, 71).

Brommapojkarna 1 (1)

Mjällby 1 (1)

0–1 Fredrik Olsson (26), 1–1 Mikael Nordh (45).

Varningar, BP: Olle Kullinger.

Mjällby: -.

Publik: 521 (på Grimsta).

Domare: Michael Lerjéus.

Matchen

BP kom till spel utan avstängda duon Håkan Malmström och Martin Ekström. Mjällby hade stora bekymmer inför matchen och saknade bl a avstängde Rehn, skadade Leandersson samt lagkaptenen Hiir-Salakka och Johan Svensson som båda var sjuka.

BP öppnade bäst och efter fem minuter kom Kullinger fri med Wendel som dock gjorde en fin fotparad. BP behöll greppet och skapade ett par halvchanser men efter 20 minuter började gästerna att få mer att säga till om. I den 26:e minuten gjorde sedan Fredrik Olsson 0-1 och det målet gav Mjällby ännu mer energi. Man vann nu i princip samtliga närkamper och laget tog över matchen helt. I halvlekens sista sekunder nickar dock Nordh in 1-1, en kvittering som i det läget inte var helt rättvis.

Efter pausen agerade BP betydligt piggare. Man skapade ett bra tryck mot Mjällby och tvingade Wendel till ett antal fina räddningar. De försvagade gästerna såg förklarligt nog allt tröttare ut ju längre matchen led och man ägnade sig mest åt slå undan.

”Vår trupp är tunn för dagen, 15 man stark, och med tanke på det så gör grabbarna en heroisk insats utifrån förutsättningarna. Vi fightas och visar fin stridsmoral. Det var tungt med kvitteringsmålet i sista sekunden i första halvlek. Men oturen har drabbat oss tidigare i serien så vi är vana.” sa Mjällbys tränare Sören Cratz till BP-webben efter matchen.

På det hela taget ett rättvist slutresultat. Mjällby gjorde trots flera omdisponeringar i startelvan en mycket bra första halvlek. BP kom inte upp i normal niva de första 45 minuterna men ryckte upp sig markant i andra.

Brommapojkarna

Kristoffer Björklund – Jon Persson, Richard Henriksson, Mikael Nordh, Kim Odelius – Jan-Erik Berg, Mattias Johansson, Thomas Lagerlöf, Gabriel Özkan (Robin Bergman, 77) – Olof Guterstam (Joakim Runnemo, 74), Olle Kullinger.

Mjällby

Ola Wendel – Richard Sandström, Simon Sjöfors, Marcus Lindberg, Robin Cederberg – Tobias Johansson, Jonas Andersson (Mattias Erlandsson, 74), Daniel Nilsson, Philip Jonasson – Marcus Ekenberg (Robin Bjälkenborn, 86), Fredrik Olsson (Kim Thörnberg, 91).

Ljungskile 3 (0)

Västra Frölunda 2 (1)

0–1 Hannes Tobiasson (20), 0–2 Tobiasson (56), 1–2 Anders Augustsson (57), 2–2 Johan Patriksson (82), 3–2 Jörgen Wålemark (92).

Varningar, Ljungskile: Darko Matijevic (avstängd), Robert Johansson.

Frölunda: Mohammed Ali Khan, Jesper Johansson, Ivan Ottordahl, Peter Nyström.

Publik: 1 203 (på Skarsjövallen).

Domare: Zarko Kovacevic.

Matchen

Ljungskile saknade avstängde Kenny Pavey, 16-årige Erik Lund tog hans plats. Dessutom var ordinarie högerbacken Zarkovic tillbaka. Frölunda gjorde tre ändringar. Man startade med ett nytt mittbackspar i Ali Khan och Jesper Johansson eftersom både Saglik och Maletic var sjuka och på topp ersattes Zhubi av Tobiasson.

Ljungskile inledde piggast och man skapade flera bra chanser varav Wålemarks nick i ribban var den allra vassaste. Det var dock överraskande gästande Västra Frölunda – som på sin enda chans i den första halvleken – tog ledningen genom Hannes Tobiasson. Matchen fortsatte i samma stil och efter 45 minuter summerades 10-1 i avslut till LSK men 0-1 i mål.

Ljungskile dominerade även efter paus med den rätta skärpan i avsluten saknades fortsatt och i stället åkte man på kalldusch nummer två när nämde Tobiasson gjorde 0-2 i den 56:e minuten – på Frölundas enda chans i den andra halvleken. Direkt på avsparken fick dock Ljungskile en välförtjänt utdelning efter ett snyggt väggspel mellan Augustsson och Wålemark. Den reduceringen tände LSK rejält och man skapade ett konstant tryck mot ett Frölunda som bara ägnade sig åt att rensa undan. Med tio minuter kvar höll sig Patriksson framme på hörna och nickade in en mycket rättvis kvittering. LSK var dock inte nöjt med en poäng utan fortsatte framåt och man skapade två bra chanser till mot ett paralyserat Frölunda innan Wålemark omarkerad kunde nicka in segermålet i den 92:a minuten.

Trots att Ljungskile inte gjorde en av sina bättre insatser vann man till slut rättvist mot ett spelmässigt svagt Frölunda.

Ljungskile

Nicklas Svensson – Cedomir Zarkovic, Markus Senften, Darko Matijevic, Robert Johansson – Erik Lund (Dorde Uzelac, 46), Anders Augustsson, Jon Stockhaus (Yehia Daouk, 86), Daniel Berg – Jörgen Wålemark, Johan Patriksson.

Västra Frölunda

Joakim Olsson – Anildo Spencer, Mohammed Ali Khan, Jesper Johansson, Calle Rendahl – Erik Friberg (Mentor Zhubi, 76), Ivan Ottordahl, Peter Nyström, Arash Bajat – Hannes Tobiasson, Henrik Andersson.

Degerfors 1 (1)

Åtvidaberg 1 (1)

0–1 Imad Shhadeh (6), 1–1 Ola Toivonen (43).

Varningar, Degerfors: Ola Toivonen (avstängd).

Åtvidaberg: Martin Jönsson.

Publik: 2 412 (på Stora Valla).

Domare: Andreas Kovács.

Matchen

Degerfors gjorde två förändringar gentemot senast. Tobias Hedberg ersatte avstängde Jonas Lindskog och på topp gick Emil Karlsson in i stället för Jimmy Rajala. I Åtvidaberg var Yannick Bapupa tillbaka efter avstängning.

Strax innan avspark i det första ”bruksderbyt” på 20 år började det att regna kraftigt vilket gjorde planen hal och svårspelad. Gästande Åtvidaberg visade mest vilja från start och redan efter ett par minuter var Bergström nära att göra 0-1. Ledningsmålet dröjde dock inte speciellt länge. I den 6:e minuten startade ÅFF ett riktigt snyggt anfall som till slut en frispelad Shhadeh satte enkelt bakom Sebastian Karlsson i hemmamålet. Efter det målet fortsatte Åtvidaberg i samma stil och under den första halvtimmen blev Degerfors rejält utspelat.

”Vi kan verkligen döda matchen där. Om vi gjort mål på chanserna hade matchen sett helt annorlunda ut”, sa Imad Shhadeh till Corren.

I slutet av halvleken lyckades Degerfors kämpa sig in i matchen. Man började att visa mer aggressivitet och man fick bättre tag på ”Åtvids” kantspel. Två minuter innan paus kom också kvitteringen genom Toivonen.

Efter omstarten var det hemmalaget som var bättre och skapade flera bra chanser. Toivonen hade tre bra lägen och i slutet av matchen sköt inhoppande Rajala i ribban. Närmast var det dock när en hörna orsakade kaos i ÅFF-försvaret och bollen till slut rensades bort från mållinjen.

Totalt sett var Degerfors närmast segern. Åtvidaberg imponerade förvisso stort – men bara i 30 minuter, och i andra halvlek skapade man knappt någonting framåt.

Degerfors

Sebastian Karlsson – Martin Sjölund, Mikael Mårtensson, Stefan Larsson, Emil Johansson (Mikael Nilsson, 61) – Tobias Hedberg, Henrik Berger – Jonas Bergman, Ola Toivonen (Tobias Solberg, 87), Fredrik Nilsson – Emil Karlsson (Jimmy Rajala, 61).

Åtvidaberg

Henrik Gustavsson – Eddie Åhman, Daniel Johansson, Richard Ekunde, Fredrik Elgström – Martin Jönsson, Kristian Bergström, Imad Shhadeh – Yannick Bapupa, Tommy Thelin (Blaise Mbemba, 69), Pontus Karlsson (Christoffer Karlsson, 75).

IFK Norrköping 0

Örebro SK 0

Varningar, Norrköping: Markus Hansson, Stefan Thordarson.

ÖSK: Fredrik Nordback, Patrik Haginge.

Publik: 5 235 (på Idrottsparken).

Domare: Johnny Lundbäck.

Matchen

Norrköping saknade avstängde Andreas Alm samt skadade Viktor Rönneklev och Patrik Jönsson. Bruno Santos drogs också med en skada men klarade testet på uppvärmningen och fick starta. Abder Kabous var tillbaka efter avstängning. ÖSK gjorde en förändring, Patrik Haginge ersatte avstängde Mirza Jelecák.

Det på förhand förväntade toppmötet var istället ett möte mellan två lag i kris. Matchen inleddes i ett relativt högt tempo och det var gästande Örebro SK som var piggast och vann flest närkamper. Halvleken fortskred med att ÖSK hade mest boll medan Norrköping satsade på snabba omställningar men tempot avtog efterhand. Efter tjugo minuter fick ”Peking” matchens första riktiga chans då Westman reflexräddade en bra nick från Funes på mållinjen. Därefter hade Costa två bra skott som Lindberg i hemmamålet gjorde fina räddningar på. Efter 37 minuter höll det inte längre för halvskadad Santos och han tvingades att utgå. I halvlekens slutminut hade sedan Thordarson en nick tätt utanför.

Andra halvleken bjöd också på ganska jämnt spel med mycket kamp men de riktigt heta chanserna uteblev. Viljan fanns där men det märktes att båda lagen hade haft tunga perioder bakom sig och ju längre matchen led desto försiktigare blev lagen och rädslan för att förlora tog över.

Ett slutresultat som väl speglade matchbilden och som egentligen inte gynnade något av lagen.