Ximel Bladh är första svenskan i Queens League: ”Jag kände wow”

Publicerad 2024-04-08

BARCELONA. Zlatan Ibrahimovic är inte den första svensken som blivit en del av Gerard Piques galna fotbollsprojekt.

Trots allt kommer Porcinasspelaren Ximel Bladh, 37, alltid att ha den titeln.

Sportbladet har träffat den svenska Queens League-stjärnan under en matchdag i Barcelona.

– Var redo på att bli förvirrad.

Den förra Jitex-spelaren Ximel Bladh är väl medveten om att den fotboll hon numer spelar kan te sig annorlunda och svårbegriplig för en oinsatt.

Det är därför hon med stor förståelse hälsar oss välkomna, när Sportbladet är på besök för att se en ”vanlig” Queens League-omgång en helg i mars.

Vi kunde inte fått en mer erfaren guide.

Det har gått ett drygt år sedan Queens League startades, som en fortsättning och utökning av Gerard Piques Kings League-koncept. Och Ximel Bladh har varit med från första början.

Hon har dock varit i Spanien betydligt mycket längre.

– Jag spelade fotboll professionellt i Ryssland tidigare och i mitt lag fanns det en spansk tjej som heter Veronica Boquete, som är en legendar inom spansk fotboll. Och hon kom från Espanyol innan hon kom till Ryssland. Jag hade på min agenda att jag ville lära mig spanska, så hon fixade väl in mig kan man säga. I landet och i fotbollskulturen här, säger Bladh.

Efter att ha spelat för diverse spanska lag i flera år kom sedan Queens League in i bilden.

– Det var en tjej som jag spelat med innan här i Spanien som kontaktade mig för att fråga om telefonnummer till en ganska känd spelare här i Katalonien som spelade i mitt dåvarande lag. För hon skulle ha henne som tolfte spelare till sitt lag. Och då började jag fråga: ”Vad menar du? Vadå tolfte spelare?”

Det var så Ximel Bladh fick nys om Gerard Piques nystartade, galna projekt och den spelardraft som skulle föranleda första säsongen av ligan.

– Jag anmälde mig med ett ”fotbolls-cv” och en liten videosnutt på när jag spelar. Och på det sättet blev jag uttagen till att komma till en uttagning.

Visste du vad det var du anmälde till?

– Jag hade ingen aning. Men det handlade mer om min ignorans. För konceptet fanns redan med Kings League. Det hade funnits i tre månader när de annonserade att de skulle öppna upp en Queens League också. Och det här visste alla mina fotbollskollegor. Alla spanjorer hade följt det här och hängt med i svängarna. Det var jag som inte hade någon aning om det, säger Bladh och lägger till:

– Så jag anmälde mig faktiskt till någonting jag inte hade någon aning om vad det var.

Spelar för en megakändis

Hon anmälde sig inte bara utan blev också vald. Detta av Ibai Llanos, president i Porcinos. En spansk, världskänd streamer och ett av de största streamernamnen som Pique fått med på sitt Kings League-tåg.

Du visste inte vem han var då heller?

– Nej precis. Och det är ju han som ropar upp mitt nummer och mitt namn under själva draften. Jag kommer upp till honom på scen och hälsar och han frågar mig: ”Estás contenta? Är du glad?” Och jag bara: ”Ja, jo, men det är jag väl”.

Bladh fortsätter:

– Jag har ju fortfarande aldrig sett en match. Jag har ingen aning om något. Det är ju först några veckor senare när jag får reaktionerna från mina spanska och katalanska kompisar när jag berättar att jag spelar i Ibais lag jag fattar. Det är när jag ser deras reaktioner som jag förstår vem jag spelar för. Han är ju inte bara känd i Spanien, utan alla spansktalande länder.

Att anpassa sig till att ha en världskänd streamer som president i sin klubb var dock inte i närheten den största omställningen.

Trots allt är det som sticker ut med Kings- och Queens League-konceptet kanske primärt de galna och röriga reglerna. Där alla matcher kan kastas om på en handomvändning via allt från gröna kort och ”hemliga vapen” till en tärning som avgör antalet spelare på planen.

– Jag fick ju plugga på reglerna en del innan matcherna satte igång...

Vad kände du första matchen då? Kände du: ”Åh nej, vad har jag anmält mig till?” eller ”Wow, vad kul att jag anmält mig till det här”?

– Jag kände wow. Alltså jag kände: ”Vilken tur att jag fick nys om den här nyheten”. Verkligen.

– Jag var jättenervös inför första matchen. Jag tror inte jag varit så nervös inför någon annan match. Men det släppte snabbt. Sedan var det bara så kul. Det var en sådan upplyftande känsla. Full av energi och eufori. Det var skitkul.

Minimal uppvärmning

Just denna lördag Sportbladet är på besök så ställs Bladhs Porcinas mot PIO. Den tredje av sex matcher som spelas under dagens sedvanligt fullsmockade och tajta matchschema.

Efter att ha värmt upp på en liten uppvärmningsplätt precis utanför hallen så går de in till omklädningsrummet för taktikgenomgång. Och då är det inte bara en startsjua som ska presenteras utan även olika formationer för olika scenarier som kan ske i matchen – bland annat för de inledande minuterna när spelarna adderas en efter en till planen. Samtidigt som förberedelserna görs och taktik gås igenom rullar den pågående matchen mellan Rayo de Barcelona och xBuyer på flera spelares mobilskärmar.

När slutsignalen går i den matchen är det direkt dags för Porcinas och Bladh.

– Det är verkligen direkt efter att förra matchen slutat som nästa ska börja. Det får inte vara någon paus på något sätt. Den enda pausen är att de intervjuar presidenterna för lagen som precis har spelat. Under den tiden hinner vi kanske göra några sprinter på planen. Men det är ju ingen uppvärmning på planen i princip. Utan vi går ut, presenteras och sen sätter matchen igång.

Har det varit svårt att förhålla sig till att plötsligt kastas in på en plan utan någon större uppvärmning och förberedelse? Från att tidigare ha varit van vid vanlig fotboll så att säga...

– Nej, det har inte varit så svårt. Vi värmer ju upp här utanför. Det är inget problem utan jag är nästan tacksam för det. Jag tycker alltid att uppvärmningen går så långsamt ändå. Så tack och lov att det är lite ”chipp-chapp”, säger Bladh och visualiserar uttrycket med en rapp handrörelse.

Lite fart?

– Lite fart, precis.

– Annars när jag spelat elvamannafotboll här så tycker jag att man kallas till match alldeles för tidigt och sen bara sitter och väntar, väntar och väntar.

Med det sagt är också avsparkstiden ibland lite oklar, då den avgörs av när föregående match tar slut.

– Men de brukar ändå hålla tiden ganska bra, säger Bladh.

”Plötsligt börjar man med 0–3-underläge”

Samtliga tolv lag i ligan har Cupra arena som sin hemvist, och likt lagen byts ut på planen så byts även färgerna på trummorna och de uppblåsbara pinnarna på läktaren ut för varje match. Tidigare var det enbart familj och vänner som var inbjudna till läktarna på plats. Numer har Kosmos (Piques företag och arrangör för ligan) även öppnat för viss generell publik, må så vara att det krävs att du blir utvald från en lång väntelista för att faktiskt få ta dig till arenan, där du på plats får följa matcherna. Med både livekommentatorer och presidenternas åsikter i högtalarna.

Majoriteten av tittarna följer dock matcherna, på liknande vis ska sägas, via plattformar som Youtube, Twitch och TikTok.

Vilka tänker man främst på när man går ut på planen? Alla tusentals framför skärmar hemma eller gänget på läktaren här?

– Främst tänker man på en mot en-spelet. Det är nog det de flesta tänker på just i början av matchen. För det kan vara väldigt avgörande. Du kan få många mål emot dig direkt på kort tid. Och helt plötsligt behöver man börja matchen med att ligga under med 0–3, säger Bladh.

Just detta scenario drabbar dock inte hennes Porcinas just denna lördag.

Det rosaklädda laget vinner matchen efter 1–1 följt av straffar. Motståndarnas målvakt blir matchens MVP, framröstad av tittarna.

Motståndarnas mål i matchen? Det kom på en straff från tidigare nämnda ”gröna kort”.

– Det här med de hemliga korten har nog varit svårast att vänja sig vid. Där är ju min match i dag ett typiskt exempel. Vårt kort var att ta bort en spelare i motståndarlaget i fyra minuter. Du har inte alls lika stor chans att påverka matchen som de som får en straff. I spelet hade de ju egentligen ingen chans på mål över huvudtaget och så tar det ett hemligt kort och får straff. Det är så orättvist, säger Bladh efter matchen.

Skulle du säga att det här är mest likt vanlig fotboll eller tv-spel?

Den förra Jitex-spelaren skrattar och funderar en stund innan hon svarar.

– Alltså, för mig som spelare är det fotboll. Bollen är rund och den som gör flest mål vinner. Men...

De förutsättningarna kan ändras ibland?

– Precis. Bara det att tv-spels och brädspelsregler ändrar de förutsättningarna.

Har försökt locka dit Caroline Seger

Hade du någonsin kunnat gå tillbaka till vanlig fotboll efter att ha testat och blivit van vid det här?

– Ja, det hade jag nog kunnat. Men det skulle vara ett tomt gap. För här är det ju tv-kameror och fotografer överallt. Det är mycket material som skapas kring detta. Det finns en fanbase. Fotboll för mig har blivit en helt annan upplevelse.

Framför allt en mer offentlig upplevelse.

Från att ha varit mer av en doldis i fotbollssammanhang så hade trots allt Ximel Bladh, och alla andra draftspelare i ligan, kastats in inför betydligt större publik. Inför starten så erbjöds de sociala medier-träning av Kosmos. Och även om ersättningen för matchspel inte riktigt räcker för att låta det vara en heltidssyssla (Bladh har alltjämt ett heltidsjobb utöver fotbollen).

Känner du av skillnaden i vardagen?

– Vi blir ju lite ”rockstars” av det här. Och det ingår ju också i konceptet. Sedan får man en profil inom ligan också så man blir inbjuden till saker och får representera saker. Det är absolut inte så som att ens liv ramlat omkull och allt blivit upp och ned. Men absolut har det funnits en påverkan, säger Bladh, som beskriver det som att hon blir ”igenkänd ibland” snarare än ”stoppad” på gatan.

Inte riktigt på Zlatan Ibrahimovic-nivå – med andra ord.

Den svenske fotbollsikonen som nyligen presenterades som president för ligans kommande VM-turnering i Mexiko.

Vem hoppas du blir den tredje svensken i ligan?

– Jag har ju ryckt lite i Caroline Seger... Så jag hoppas ju att det är hon som blir den tredje. Jag får se om jag kan lyckas övertyga henne att komma ner. Hon skulle kunna komma in som sådan där ”tolfte spelare”. Det är ändå ett ganska kul koncept. Att du kan komma in, vara en stjärna och sen så har du inga commitments förutom den matchen.

Vem vet om den svenska landslagsikonen och FC Rosengård-stjärnan faktiskt tackar ja till erbjudandet någon gång i framtiden och tar en helg i Spanien.

Om hon gör det behöver hon i alla fall vara redo på att vara förvirrad till en början.

Även om hon, likt vi haft, har en ytterst välmeriterad guide på plats.