”Hoppas att det väcker hopp i Iran”

Publicerad 2015-03-31

”De iranska kvinnorna är hårdhudade och jag beundrar deras självförtroende”

Haddis Akbari och Dorna Eriksson Shafiei är redo för fotbollsfest.

Två av många kvinnor med iranska rötter som samlas på Friends i kväll för att se sitt landslag.

Dorna Eriksson Shafiei önskar att glädjebilderna från läktarna i Sverige når till Iran och de kvinnor som lever där.

– Man hoppas att det ska väcka hopp, säger hon.

Över 30 000 åskådare kommer till Friends och många av dem är personer med iranskt påbrå. På läktarna i Solna kommer Iranättlingar att hylla sitt lag ”Team Melli”, kvinnor och män, sida vid sida.

Haddis Akbari, som är doktorerande forskare och jurist, åker från Malmö för att se matchen tillsammans med ett 20-tal släktingar. Dorna Erikssson Shafiei, psykolog som jobbar med ledarskapsrekrytering, ser fram emot att se denna unika match.

Hade det varit i Iran hade de inte fått gå på fotboll, där är kvinnorna portade från läktarna.

I Sverige är det givet.

– Det är självklarhet att få gå just här i Sverige. Jag skulle nog säga att matchen betyder väldigt mycket för många och det handlar inte bara om vad vi känner utan att spelarna kommer hit och att de ser att deras deras folk faktiskt bryr sig om vad de gör, säger Haddis Akbari.

Viktigt att gå till Friends

Hon spelade själv fotboll när hon var yngre och tror att hon hade utövat idrott om än något mer lättillgängligt än fotboll även om familjen bott i Iran.

Dorna Eriksson Shafiei tycker det är viktigt att ta tillfället i akt att se Irans landslag. Även om det finns de som tycker att hon borde avstå.

– Jag vet det finns exiliranier som tycker att man inte ska gå på matchen för att inte stödja event som regimen är inblandat i. Men jag tycker att man kan skicka budskap att det handlar inte om att man stöttar regimen utan att det finns en annan glädje än den man visar i Iran, där man inte få se matcher. Varför ska inte vi få gå?, undrar hon.

”De är hårdhudade”

Hon hoppas att bilder från läktarna kan ge kvinnor i det iranska samhället hopp.

– Man har formellt fråntagit kvinnorna i Iran alla rättigheter. Men det har inte krossat deras självförtroende eller styrka. De iranska kvinnorna är hårdhudade och jag beundrar deras självförtroende, säger Dorna.

Haddis Akbari gillar det hon ser hos det nya landslaget och pekar på fotbollens betydelse för den demokratiska processen.

– Det handlar om gruppdynamiken. Det handlar inte om enskilda spelare längre, det handlar om individer i en enad grupp. Som uttrycker sig ihop, säger hon.

– Det som gjort att fotbollen blivit stor i Iran när det gäller demokratiska frågor är för att det är lite svårt att stoppa engagemanget kring den, säger Haddis.

Dorna Eriksson Shafiei pekar på betydelsen att öppet få glädjas tillsammans.

En naturlig del av livet i många delar av världen, men inte i Iran,

– Tyvärr är det så att det är få glädjeämnen som man tillåter det persiska folket. Det finns inga offentliga fester eller högtider där man gläds, alla högtider är kopplade till sorg, säger hon.