Han har åkt ur serien fem år i rad

Rasmus Engström är unik i svensk fotboll

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SÖREN HÄGGKVIST

Fem år, fem lag, fem nerflyttningar.

Sveriges mest otursförföljde fotbollsspelare suckar.

– Det brukar jämna ut sig över en säsong, men för mig har det inte jämnat ut sig på fem år, säger Rasmus Engström.

Han har sannerligen försökt.

Sedan 2016 har anfallaren Rasmus Engström kuskat runt mellan Friska Viljor i tvåan, Sollefteå GIF och Arnäs IF i trean och BK Forward i ettan för att landa i Team TG i samma serie.

På söndag möter de Sollentuna borta. Oavsett hur det slutar sätts då punkt för en svit som ingen svensk fotbollsspelare rimligen kan matcha. Vi har inte kunnat kontrollera saken, men Engström torde vara ensam om att vara attraktiv nog att hitta nya klubbar – men olycksdiger nog att hela tiden hamna fel.

För Team TG kommer åka ur Norrettan. Precis som alla hans tidigare klubbar gjort. Inte så att Rasmus Engströms gäng varit chanslösa, men i fyra av de fem senaste fallen har de som genom ett trollslag hamnat precis under strecket.

– Mina kompisar skrattar åt mig, fast de vet att jag inte är den största anledningen till att det går likadant varje år, säger han.

Tippade att vinna – åkte ur

Bär du på en förbannelse?

– Ja, det är en bra fråga. Ja, jag vill inte att det ska vara så, men ryktet om en förbannelse har kanske börjat gå.

Vilket år var snöpligast?

– Varje år är surt på sitt sätt. Jag minns den avgörande matchen i division två 2016. Friska Viljor mot Anundsjö. Jag tog på mig att markera deras nickstarkaste spelare, men rev ner honom. Straff. Han avgjorde.

Året därpå bytte Engström nerflyttade Friska Viljor till Sollefteå GIF i samma serie. De satsade hårdare, verkade på gång, så han ville studsa tillbaka upp i tvåan.

Men planen gick i baklås.

– Vi var tippade att vinna men åkte ur.

Friska Viljor kom tvåa. Hade du stannat kvar skulle du ha tillhört ett topplag.

– Ja. Men det går inte att veta. Man gör valet för att man tror att det ska bli bra, men så har det inte blivit. Jag hoppas att vinden vänder snart.

Din karriär kanske är biblisk: efter fem magra år kommer fem feta?

– Ja, det är dags för det. Nu får det vända.

Blev förpassad till bänken

Två saker ska understrykas. Den första är att Allehanda var först med att uppmärksamma Rasmus Engströms öde. Den andra är att killen inte bara är en olyckskorp utan en vass anfallare. I grunden är Husumsonen en djupledsdykande målspottare, en guldgrävare i straffområdet, men hans tajmning och spänst gör honom också nyttig som riktmärke för långbollar.

Han gör mål varthän han kommer. I Arnäs 2018 vann han hela division 3 Mellersta Norrlands skytteliga, trots att laget ramlade ner i fyran.

Efteråt lockade BK Forward i division ett till sig Rasmus, men förpassade honom mestadels till bänken. Först när allt gått åt skogen och degraderingen var klar gavs han chansen.

Direkt tryckte norrlänningen in två bollar mot Gefle.

– Då kom tränaren och sa ”fan vad bra du är”. Som om han var förvånad. Jag tyckte att det hade gått skitbra på träning hela året, men jag hade inte fått starta ändå. Det var bara konstigt. De ville satsa på mig till nästa år men jag hade flyttat till Örebro för att spela i ettan.

Vill kunna leva på fotbollen

Något gott förde den ledsamma tiden i Örebro med sig. Videoanalytikern hos Team TG från Umeå noterade den rörlige anfallaren och fick sin klubb att erbjuda kontrakt till säsongen 2020.

Nyanländ i Umeå spirade optimismen.

Det här skulle bli hans år.

I två veckor var han säker på saken.

– Då slutade knäet funka. De röntgade och såg en broskskada som opererades första april. De satt att jag kanske inte skulle kunna jogga igen.

Rasmus Engström har fyllt 24. Han bär inte längre nummer 99 utan 9 och har grundligt byggt upp sin kropp för att komma tillbaka till planen. Tre inhopp har det blivit, det har varit kul att spela igen, han tror verkligen på laget.

Men ja, det kommer alltså sluta med ett nytt uttåg.

– Det sura i år har varit skadan. Men jag har egentligen presterat dit jag gått, så jag ska fortsätta försöka. Jag vill kunna leva på fotbollen framöver.

En sak blir ändå annorlunda till nästa år. Du byter inte klubb. Eller?

– ... nej, vi ska prata, men jag har ingen tanke på att lämna. Jag tror att det kan bli bra för min del med en nystart. Spela mycket matcher och göra många mål. Det viktiga är att få kroppen att funka igen.

Och näst viktigast att inte åka ur mer?

– Ja, jag hoppas vinden vänder nu.

Foto: SÖREN HÄGGKVIST

Rasmus Engströms fem senaste år:

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.