FC Linköping City

Ken Ring och Carlos Banda ska lyfta Linköping

Profilerna tillsammans i nysatsning

Av: 

Patrik Brenning

Ken Ring och Carlos Banda.

Ken Ring och Carlos Banda.

FOTBOLL

Tidigare skamfilade division 1-laget FC Linköping City tar ny sats.

I söndags byttes stora delar av styrelsen ut och nu rekryteras en tungt meriterad tränare.

Sportbladet kan avslöja att Carlos Banda, med meriter från Hammarby och Djurgården, gör comeback inom elitfotbollen för att ta sig an uppdraget.

Carlos Banda är ett välbekant ansikte inom svensk fotboll sedan sejourerna i Djurgården 2010-2012 och Hammarby 2012-2016. 43-åringen har dock inte tränat ett elitlag sedan avskedet från Assyriska 2018.

– Jag har haft en ofrivillig paus från elitfotbollen och har trivts med livet men det har ändå kliat i fingrarna. Det var ganska snabba bud nu men jag har haft ett par dygn där vi fört samtal fram och tillbaka och jag tycker projektet är intressant. Vi ska fånga staden och bli mer folkliga, och så börja satsa uppåt, säger Banda om det nya uppdraget.

Total omorganisation

Du kommer till en klubb med lite skamfilat rykte med anklagelser som matchfixning och sponsoravhopp med hänvisning till en osund föreningskultur. Vad är din bild av klubben i dag?

– Det andas lite nya vindar. Jag ska erkänna att jag inte haft någon koll på det du nämnde men jag tror inte heller det är något som vi kommer bära med oss i nästa kapitel för den här föreningen.

En nyckelfigur i klubbens nysatsning är rapparen Ken Ring. 42-åringen, som sedan tidigare satsar på en agentkarriär inom sporten, är sedan februari också officiellt marknadschef i FC Linköping City. Men Ring hade också ett finger med i rekryteringen av Banda.

– En person i styrelsen tipsade om Carlos och sedan började jag gräva i vem han var och vad han gjorde i dag. Jag tog kontakt med honom, träffade honom först och sedan visade jag upp honom för klubben, säger Ring.

Den kända artisten bedyrar också att det nu är ett nytt FC Linköping City som håller på att formeras.

– Det är en total omorganisation. Det här är det nya.

”Största skeppen seglar inte i morgon”

Innebär det nya finansiärer också?

– Det är lite för tidigt att prata om men vi gör självklart inte en omorganisation och en nysatsning utan pengar. Så det är klart att det kommer komma in finansiärer men de absolut största skeppen kanske inte seglar ut i morgon bitti, men de är på väg. Det är en omfattande satsning vi gör även på ungdomar i Linköping, säger Ring och avslöjar att en stor del av planen är att även starta barn- och ungdomsfotboll i klubben.

– Linköping förtjänar en större organisation och elitklubb än de har i dag. Det är den femte största staden i Sverige. Det ska vara mycket större och bredare verksamhet än i dag. I dag är det väldigt spretigt men vi hoppas kunna skaka hand med andra klubbar i staden och bygga broar istället för murar.

Det första klubben måste ta sig an är dock att få fart på a-laget som inlett division 1-säsongen med fyra raka förluster. Redan på lördag väntar hemmamatch mot Österlens FF.

– I och med att det är en ny styrelse och nya människor gäller det för mig att snabbt göra en analys av nuvarande trupp och få ut så mycket som möjligt av spelarmaterialet vi har. Vi hoppas att en ny röst och lite nya saker kan bli en nytändning och skapa framtidstro, säger Carlos Banda.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska panelen omgång 3: ”Djurgården en segermaskin”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

FC Linköping City

Ken Ring

Fotboll

Division 1 fotboll