Magnus Hedman kunde blivit blind: ”Omtumlande”

Publicerad 2024-04-08

Plötsligt slog besvären till.

Sedan riskerade Magnus Hedman att bli blind.

– Det blir ju omtumlande. När man åker in och sen inte kommer hem som planerat, säger målvaktsikonen.

Den tidigare Guldbollenvinnaren Magnus Hedman hade ingen vanlig helg.

För tanken var att det skulle bli lite träning och god mat, som vanligt egentligen.

Men de där små problemen som gäckat honom under veckan gjorde sig påminda igen. Det var något med det högra ögat som strulade för honom.

– Jag började få lite… inte synbortfall, men som att det var grumligt i ögat, tidigare under veckan. Så jag tog ögondroppar. Det var typ i onsdags någon gång, berättar han.

Allt tog en vändning när han vaknade upp under lördagsmorgonen.

– Då såg jag blixtar. Sedan var det som att en gardin åkte upp, som att en skugga täcker delar av ditt synfält. Då kände jag att det inte var på sin plats riktigt.

”Det var halvnice...”

Sedan satte han av mot St. Eriks ögonklinik som destination för att få hjälp.

– Jag åkte in på akuten där, de gjorde kontroll och så blev jag inlagd direkt, säger han och fortsätter:

– Det var halvnice… jag fick ligga i en lutande säng nedåt, på höger sida och bara titta nedåt. Det var så där kan jag säga. Det var för att det inte skulle gå över gula fläcken.

Allt gick fort väl på plats och operationen

– Narkosläkaren blev inringd på söndagen, jag frågade om jag förstört hans helg och så garvade vi. Jag hade en tävling med dem att räkna till tre innan jag somnade, men hann till två.

Han hade drabbats av

näthinneavlossningVid en näthinneavlossning lossnar näthinnan från åderhinnan. Det gör att näthinnan får för lite näring och syre. Efter ett tag slutar syncellerna att fungera och synen på ögat går till slut förlorad. Källa: 1177. Då är en eventuell följd att man blir blind på det ögat som drabbats.

– Man är ju inte mer än människa. Man jobbade med att inte gå upp i puls och så liksom. ”Du är på rätt ställe, du får hjälp och var glad att du åkte in”, mer så. Man fick prata lite med sig själv, även om man per automatik går igång.

”Fan ska det alltid hända skit?”

Han utvecklar:

– En tanke binder alltid en annan, som binder en annan. ”Tänk om jag blir blind” sen kommer ”shit, tänk om jag inte kan göra det här eller det här”. Det finns något som kallas ”bindning” man binder tanke, på tanke och får ett dåligt budskap. Jag identifierade snabbt var tanken kom ifrån, men jag var trygg.

Han vill också poängtera vikten av att ta våga ta tag i sina åkommor och inte vänta tills det är försent.

Han hade en baktanke: ”Be om hjälp i tid”.

Den tidigare AIK-, Chelsea- och Celticmålvakten jobbar i dag själv som mental coach, något han haft nytta av.

– ”Fan ska det alltid hända skit, oavsett om jag jobbar med mig själv?”, är ett sätt att tänka. Eller så kan jag tänka ”okej, det är en ålderssjukdom, glaskroppen blir mjukare och jag har fått slag under min karriär och är närsynt”. Okej, då är väl det här en sådan grej? Det kanske finns en mening i att jag drar ned på tempot lite, säger han och fortsätter:

– Det handlar om hur jag tänker själv. Annars hade jag gått i sex veckor och tyckt synd om mig för att jag inte får träna. 

Magnus Hedman: ”Tacksam”

Nu har han gjort upp en plan för hur han fortsatt ska ge ”kroppen ännu bättre förutsättningar”.

– Som det klassiska ”jag är värd en glass eller värd godis när jag gått igenom det här”. Tvärtom. Det handlar om hur man tacklar saker.

Vad har du för känsla i kroppen nu?

– Känslan är att jag är väldigt tacksam. Jag är tacksam till svensk sjukvård, alla i personalen, varenda en. De har varit genuina, förklarande och allt. De har varit suveräna. De har varit väldigt tillmötesgående. Det är en av anledningarna till att jag vill berätta om det här. Debatten blir skev, om att sjukvården är dålig. Men de är suveräna, även om de kanske inte har bäst förutsättningar. De är hjältar, säger han och avslutar:

– Men jag tycker att jag är på en hyfsat bra plats.

Följ ämnen i artikeln