1997

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-04-30

Borussia Dortmund-Juventus

Matchvinnaren Karl-Heinz Riedle jublar bland fansen.

Revanschens final och 100-årsfirande som kom av sig. Så kan man sammanfatta 1997 års final av Champions League.

Juventus var storfavoriter. Lag hade gått fram som ångvält. Var obesegrade fram till finalen. Vunnit ligan överlägset hemma i Italien. Dessutom hade ”Juve” slagit ut finalmotståndarna Borussia Dortmund tre gånger på de senaste fyra åren i olika europeiska cuper. Och senare under året skulle Juventus fira 100-årsjubileum. Då skulle det sitta perfekt med att klubben vann titeln på Olympiastadion i München.

Men Borussia Dortmund innehöll inte mindre än fyra spelare från Juventus (Jürgen Kohler, Stefan Reuter, Andreas Möller och Paulo Sosa) och de gjorde allt för att förstöra festen.

Den tyske landslagsanfallaren Karl-Heinz Riedle prickade in 1-0 och 2-0 inom fem minuter på den första halvleken och tystade Juven-fansen.

När Juventus kvitterade var det matchens läckerbit. Alen Boksic ryckte på högerkanten och serverade Alessandro del Piero som klackade in bollen förbi Stefan Klos.

Sedan ”dödade” 20-årige Lars Ricken matchen när han prickade in 3-1 efter 71 minuters spel. Det var mittfältarens första bollkontakt i matchen - och han hade bara varit på planen i 15 sekunder när målet kom.

När Michael Zorc lyfte bucklan som förste man var jublet enormt. Den forne lagkapten hade spelat 18 år i klubben innan triumfen kom.

Fakta

Borussia Dortmund-Juventus 3-1

1-0 Karl-Heinz Riedle (29), 2-0 Karl-Heinz Riedle (34), 2-1 Alessandro del Piero (64), 3-1 Lars Ricken (71).

Publik: 59 000 (Olympiastadion, München)