”40–50 procent kommer vara sjukskrivna”

Publicerad 2015-09-06

Hela Island laddar för fest i kväll – kan bli EM-klara

REYKJAVIK. I kväll kan Island, för första gången någonsin, kvalificera sig för ett stort mästerskap i fotboll.

Fansen står redan i evig tacksamhetsskuld till Lars Lagerbäck.

– Jag skämtar inte när jag säger att han skulle vinna om han kunnat ställa upp i presidentvalet, säger Arni, 33.

Klockan är bara 14.00, lokal tid, men gästerna på Ölver har redan tömt sina första bägare. De har börjat firandet av söndagen den 6 september 2015, det som ska bli den största dagen i Islands fotbollshistoria

Det är ju i dag det ska ske. Det är ju i dag Island för första gången ska ta sig till ett stort mästerskap i fotboll, till EM-slutspelet i Frankrike nästa sommar.

En poäng i hemmamötet mot Kazakstan är allt som krävs för att drömmen ska bli verksamhet.

– Men jag tror på seger, 2–0 eller 3–0, säger Arni och höjer glaset.

Han och hans vänner har knappt återhämtat sig efter matchen i torsdags, då Island besegrade Nederländerna på Amsterdam Arena. Då som nu satt de på Ölver, en sportpub en knapp kilometer från nationalarenan Laugardalsvöllur.

– Då var det 500-600 personer i den här lokalen. Det var helt galet, och varmt som i en bastu, säger kompisen Lydur, 34.

Kompisgänget på sju personer sitter vid ett träbord och dricker öl ur Viking-glas. Samtliga bär matchtröjor med nummer 12 på ryggtavlan.

De berättar att de verkligen känner sig som den tolfte spelaren.

– Det känns som att alla är delaktiga i det här. Fansen, media... Lagerbäck och Heimir Hallgrímsson har byggt upp den känslan, säger Arni.

Jag vill se Lagerbäck som staty

Arni och hans vänner hyllar spelarna (”Många har spelat ihop sedan de var barn och skulle kunna dö för varandra på planen.”), men framförallt hyllar de Lars Lagerbäck. 67-åringen har fått en egen hyllningssång, som kommer att höras på läktarna i kväll.

Arni vill bjuda på ett smakprov, så han tar ton och får med sig de andra.

– Den handlar om att han är rätt man, att han satsar på rätt spelare och att vi stöttar honom. Jag vill se Lagerbäck som staty, säger Arni.

Svensken är populärare här än han någonsin var under sin tid som svensk förbundskapten, trots att han 2000–2008 lotsade landslaget till fem raka mästerskap. Ingen är bevisligen profet i sitt eget land, men på en vulkanö i norra Atlanten har Lagerbäck blivit så omtyckt att han, förvisso skämtsamt, pekas ut som en tänkbar presidentkandidat.

– Ja, så stor är han på Island. Om han kunnat ställa upp i valet hade han blivit president, säger Arni.

”Gillar hans mentalitet”

Samtidigt har Lagerbäck, när han verkar på ett jantelagsbetryggande avstånd, fått ett stort erkännande i Sverige. I torsdags, efter bortasegern mot Nederländerna, ställde Sportbladet webbfrågan: Vilken förbundskapten är bäst?  ”Lasse Lava” fick 93,8 procent av de 37 917 rösterna, Erik Hamrén bara 6,2.

Här, på Island, skulle alla lägga sin röst på Lagerbäck, oavsett svarsalternativ. Sedan han tog över Island i oktober 2011 har landslaget besegrat både oddsen och högklassigt motstånd och klättrat över hundra platser på världsrankingen.

Det bor, hör till saken, bara 329 100 människor på Island. Enbart Stockholm har ytterligare en miljon invånare.

– Lagerbäck har en stor del i succén. Vi gillar hans mentalitet, att han alltid är lugn och gör allt så professionellt. Så var det inte tidigare, säger Arni

Island, som ligger på 23:e plats på Fifa-rankingen, var ytterst nära att kvalificera sig till fotbolls-VM i Brasilien 2014, men den drömmen sprack på Maksimirstadion i Zagreb den 19 november 2013. Det var där och då Kroatien vann returmötet med 2–0.

40–50 procent kommer var sjukskrivna

Lagerbäck och hans högra hand, Heimir Hallgrímsson, påminner gärna om det, så att inte festyran får ett olustigt slut den här gången också.

– Vi får inte förlora oss i glädje innan festen har börjat, sa Hallgrímsson vid gårdagens presskonferens.

Arni och hans kompisar lyssnar inte på det. Några av dem är så segervissa att de redan har bett sina arbetsgivare om semester 10 juni-10 juli nästa år. Det är då det avgörs, Europamästerskapet.

Det blir en fest som kommer följas av en som inleddes redan vid lunchtid i dag, och som ska fortsätta hela natten.

– Vinner vi kommer 40-50 procent av Islands befolkning vara sjukskriven i morgon, säger Arni.

Följ ämnen i artikeln