Al-Hakim: Vi vill ha ett möte med SvFF

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Fifa-domaren Mohamed Al-Hakim är ordförande i Elitdomareklubben.

De har nu begärt ett möte med SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Fackförbundet Unionen är också inkopplade i ärendet utifrån hur Svenska Fotbollförbundet hanterat Martin Strömbergsson ur ett arbetsgivarperspektiv.

Under fredagen blev utredningen mot domaren Martin Strömbergsson klar apropå hans uttalande till Östersunds FK-målvakten Aly Keita 2019. Strömbergsson får inte döma mer fotboll under 2020.

Generalsekreterare Håkan Sjöstrand motiverar avstängningen på svenskfotboll.se:

– Det som har inträffat är mycket allvarligt, och står i strid med svensk fotbolls värderingar – oavsett vilka avsikter Strömbergsson haft. Svenska Fotbollförbundet, i egenskap av arbetsgivare, kommer att ge Martin Strömbergsson en erinran och tillsvidare arbetsbefria honom.

Håkan Sjöstrand fortsätter:

– Det känns bra att vi grundligt har utrett händelsen och talat med alla inblandade – det gör att vi känner oss trygga i vår bedömning. Det är bra och viktigt att Aly Keita berättat om sin upplevelse. Vi måste våga prata om dessa frågor inom svensk fotboll.

”Ej varit inblandade”

Fifa-domaren Mohamed Al-Hakim, som är ordförande i Elitdomareklubben, säger att klubben stöttat Martin Strömbergsson under processens gång.

– Elitdomareklubben har haft tät dialog med Martin i ett stöttande syfte. Vi har ej varit inblandade i utredningen och har varit försiktiga med att uttala oss, helt enkelt för att vi haft en vilja att vänta in utredningens slutsatser innan vi agerar, säger Mohamed Al-Hakim till Sportbladet.

Nu har Elitdomareklubben begärt ett möte med Håkan Sjöstrand.

– I dag offentliggjorde SvFF sitt beslut och vi har därför hört av oss till generalsekreteraren och bett om ett möte, säger Mohamed Al-Hakim.

Varför har ni bett om ett möte?

– Vi vill försöka förstå och sätta oss in i hur vår arbetsgivare har hanterat Martin Strömbergsson, men vi vill också prata om arbetsmiljön för alla våra aktiva medlemmar och hur samarbetet mellan oss domare och förbund kan utvecklas, säger Mohamed Al-Hakim.

I en längre intervju med nyhetsbyrån TT utvecklar Mohamed Al-Hakim sin syn på avstängningen av Martin Strömbergsson:

– Det känns tungt. Vi har tappat en av landets bästa och mest meriterade domare, säger Al-Hakim till TT, och fortsätter:

– Jag kan verkligen sätta mig in i hans situation och paniken över att få en stämpel som är så långt ifrån hans personlighet du kan komma. (Domaren) är en som jobbar stenhårt med integrationsfrågor, jämställdhet och alla människors lika värde. Det gör lite extra ont när allt kläs i ett sammanhang som vi inte känner igen.

Vidare betonar Al-Hakim att han inte vill förminska Aly Keitas upplevelse av situationen. Han är även tydlig med att han tycker att Strömbergsson uttryckte sig dumt samt att han inte vill recensera hur Svenska fotbollförbundet hanterat händelsen.

– Men jag har svårt att se hur en avstängning av (domaren) på riktigt ska hjälpa oss i kampen mot rasism. Samtidigt litar jag också på att cheferna på förbundet har gjort en bedömning som har stöd i arbetsrätten, säger han.

TT: Upplever du att det här blir kontraproduktivt i kampen mot rasism?

– Ja, det känns lite som det. Vi ska jaga rätt människor i kampen mot rasism, men här tycker jag att det är fel offer som fallit för den kampen, säger Mohamed Al-Hakim.

Facket inkopplat

Enligt uppgifter till Sportbladet är även fackförbundet Unionen inkopplade utifrån hur Svenska Fotbollförbundet hanterat frågan ur ett arbetsgivarperspektiv mot Martin Strömbergsson.

En källa uppger för Sportbladet att Unionen reagerat på själva motiveringen till att Strömbergsson nu blir arbetsbefriad samt att längden på avstängningen sammanfaller med att domarens anställningskontrakt går ut den 31 december.

Sportbladet har sökt Martin Strömbergsson för en kommentar, men han vill inte uttala sig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.