Okända analytikern bakom Sveriges framgångar

”Vi är extremt lyckligt lottade att Anders finns där för oss”

Uppdaterad 2021-08-05 | Publicerad 2021-08-02

TOKYO. Uppe på läktaren sitter en av Sveriges mest värdefulla lagmedlemmar.

Analytikern Anders Eriksson pekas ut som en viktig faktor till de senaste årens framgångar.

– Att vi är så förberedda som vi är, det är Anders hårda slit som ligger bakom det, säger Magdalena Eriksson.

Anders Eriksson kommer på tal i samband med VM-lottningen i Paris vintern 2018.

Det är troligtvis inte första gången jag hör hans namn men där, i katakomberna på La Seine Musicale, formas en bild av mannen som verkar bakom kulisserna.

Förbundskapten Peter Gerhardsson får frågor om kommande gruppmotståndet – USA, Chile och Thailand – och säger lugnt:

– Vår analytiker Anders sitter säkert redan och kollar deras matcher. Han lär ge en rapport när vi landar i Sverige imorgon.

Det sista sägs visserligen med glimten i ögat men baserat på vittnesmål genom åren är det inte långt ifrån sanningen.

”Sitter med Anders efter matcher”

Mönstret upprepar sig inför samtliga mästerskapsmatcher: Tre dagar innan avspark svarar de svenska spelarna oftast svävande på specifika frågor gällande motståndet och dess spelstil.

Med en dag kvar känns det som att de vet allt. Som att de är bättre förberedda än alla andra.

– Det är helt fantastiskt vilket team vi har, säger Magdalena Eriksson och utvecklar:

– Vi är ett litet gäng som ofta sitter med Anders efter matcher och tittar på vad vi kunde ha gjort bättre. Mycket i den defensiva lagdelen men också för att förbereda oss inför nästa match och se individuella klipp. Anders hjälper oss extremt mycket i vår förberedelse och gör att vi kan komma in till en match och känna att vi är hundra procent förberedda. Det vi ska veta, vet vi. Sen är det bara att gå ut och spela matchen.

När vi hör med landslagsledningen om det går att få prata med Anders Eriksson under mästerskapet blir svaret att han troligtvis inte har tid. Det är svårt att klandra honom, turneringsupplägg är alltid intensiva men OS är extra hektiskt med match var tredje dag.

Ett jobb i två delar

Under Sveriges kvartsfinalsmöte med Japan sitter Eriksson så högt upp på pressläktaren som det går. Inför VM 2019 berättade han om sin roll som analytiker för Sportnyhet och vad den innebär.

– Man skulle kunna dela upp det i två delar, förklarar Anders Eriksson.

– Den första delen är motståndarbevakning. Det vill säga det arbete vi gör för att få fram information om de vi ska möta. Då handlar det om att dels få tag på matcherna på film som vi sedan kan börja bryta ned.

Svenska Fotbollförbundet har tagit fram en egen modell som analytikerna jobbar utifrån. Med hjälp av verktygen skapas en struktur som gör det enkelt att gå tillbaka och jämföra matcher.

Att ”bryta ned” en match är dock inte så lätt som det låter.

– Det är en sak att se ett lag spela tio matcher och konstatera att ”de spelar alltid så här”. Men om de har mött tio lag som spelar helt olikt oss hur relevant är då den informationen för Sverige? Så det handlar också om att värdera vilka matcher som är intressanta, säger Eriksson.

”Kan skicka ned klipp till bänken”

Den andra delen av arbetet är att analysera Sveriges egna spel, dels under träning men framför allt match.

– Det är numera tillåtet att ha direktkontakt med bänken från den positionen som jag har. Så jag står ofta så högt upp som möjligt på läktaren med en kamera, dator och en radio. Vilket gör att jag kan prata, kommunicera och ibland även skicka ned klipp till bänken, säger Eriksson.

– Vi har även möjlighet att gå ned i halvtid, antingen med eller utan datorn, för att ge feedback till förbundskaptenerna eller bolla situationer som uppstår under första halvlek.

Fördelen med systemet är att spelarna har tillgång till informationen var de än befinner sig i världen. Landslagsfotboll skiljer sig från klubblag på så sätt att samlingarna är korta och tiden knapp.

– Nu kan de sitta i England, Tyskland eller var som helst och få tillgång till alla deras involveringar i en enskild match, menar Eriksson.

Gerhardsson: ”Hänt en del sen OS 96”

Hur blir man då analytiker? Anders Eriksson började intressera sig för den statistiska sidan av fotbollen efter att ha lagt skorna på hyllan kring 2010. Några år i IK Sirius ledde till att han hamnade på förbundet 2016.

En annan som också har en bakgrund som analytiker – eller kanske snarare scout – för damlandslaget är förbundskaptenen sedan 2017, Peter Gerhardsson.

Om än i en annan tid.

– Under OS i Atlanta 1996 satt jag och antecknade på en massa papper. Det har hänt en del sen dess, konstaterar Gerhardsson med ett leende.

När slutsignalen ljöd på Saitama Stadium, då det stod klart att Sverige var vidare till semifinal, passerade jag Anders Erikssons plats läktaren.

Någon på andra sidan hörsnäckan meddelades att han skulle ta tag i Storbritannien–Australien med matchstart en timme före den svenska avsparken.

– Det svåraste med mitt jobb är att hantera volymen av data vi har tillgänglig, berättar Eriksson.

– Att koka ned den på kort tid, det som är relevant för oss. Att hitta sätt att presentera det för spelarna men också tränarna så att de kan ta till sig det. Det är något vi jobbar konstant med, hur vi presenterar information.

”En nyckelfaktor”

Anders Eriksson tror också att framgångsreceptet är att, som i SvFF:s fall, ha samma arbetssätt för alla lag oavsett ålder.

– Det tror jag är en nyckelfaktor. Då är spelarna redan vana vid att jobba med video och ta del av information. Faktumet att vi har gjort det över tid och att vi gör det både på ungdoms– och seniorsidan gör oss unika.

Spelarna i det svenska landslaget verkar inte ha några större problem med att förstå Anders Eriksson och resten av teamet.

– All kredd till dem och det hårda jobb de lägger ned, säger Magdalena Eriksson.

– Så fort vi har spelat klart vår match analyserar de den och hämtar in information på motståndaren. Vi ser hur många timmar de lägger ned och det är så himla viktigt för oss.

Måste betyda mycket att ha någon till hjälp som är så passionerad kring sitt arbete som Anders?

– Ja, vi är extremt lyckligt lottade att Anders finns där för oss. Han har sån kunskap och man litar så mycket på honom. Informationen han ger har han lagt så mycket tid på att hitta. Man kan givetvis inte förbereda sig på allt, men att vi är så förberedda som vi är, det är Anders hårda slit som ligger bakom det.

Sveriges semifinalmöte med Australien har avspark 12:00, svensk tid, under måndagen.

Analytikern Anders Eriksson har ett finger med i hur Sverige förbereder sig i OS.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Medaljligan i OS 2021 – så ligger Sverige till