”Marscherar rakt in med politiska fanor”

Brenning: Svensk fotboll tar äntligen ställning både i svensk och internationell politik

Publicerad 2017-03-01

Äntligen tar Svenska fotbollförbundet sitt ansvar.

Äntligen höjer Sveriges största folkrörelse sin röst för grundläggande mänskliga rättigheter.

Äntligen tar SvFF inte bara ställning partipolitiskt i Sverige utan skickar också in en brandfackla i den internationella politiska debatten.

För det här kan ju inte bara vara en cynisk pr-kampanj.

När svenska damlandslaget i veckan samlades för Algarve Cup gjorde de det som tunga politiska anslagstavlor. Detta när Svenska fotbollsförbundet nu äntligen kliver ur sin egen skugga och tar både den ställning, och det ansvar, man kan kräva en av svensk folkrörelse som ofta och gärna stolt talar om sitt arbete för medmänsklighet och jämställdhet.

För det är ju trots allt inte riktigt så vi lärt känna dem.

För bara två månader sedan åkte det svenska herrlandslaget till Adu Dhabi när bra väder och fina tävlingsplaner stod över mänskliga rättigheter i prioriteringslistan.

– Vi är förstås väl medvetna om att Abu Dhabi har värderingar som knappast rimmar med våra och det finns en rad missförhållanden som vi tar avstånd ifrån, vilket vi gärna gör och uttrycker. Men det finns också sportsliga förutsättningar som är väldigt bra, fina träningsplaner och möjligheter till bra motstånd, sa landslagschefen Lars Richt inför resan.

Mötte Nordkorea och Saudiarabien

Abu Dahbi alltså, samma destination som 2015 och 2014 (då efter att Kina i sista stund ställt in den planerade landskampen mot Sverige). Andra svenska historiska höjdpunkter där värderingarna fått stå åt sidan för lockande sportsliga och ekonomiska möjligheter är mötet med Nordkorea i Thailand 2013 och Bahrain samt Qatar i Doha 2012.

Men det har varit okej för en sak har hela tiden varit tydlig från förbundet: Fotboll och politik hör inte ihop. De har helt enkelt hållit isär dem.

Det var ett mantra som kanske slog igenom på allvar inom förbundsledningen ungefär samtidigt som assisterande förbundskaptenen Roland Andersson 2006 olyckligt hälsade att ”om kvinnorna vill se matchen kan de göra det på tv” när Sverige gästade Saudiarabien där kvinnor inte var välkomna in på arenan. Uttalandet blev inte oväntat kritiserat och sedan dess har vi också fått vänja oss vid att höra ”fotboll och politik hör inte ihop” upprepas i samband med de många tillfällen när fotbollen och politiken hört ihop.

Men så plötsligt, när Sverige i mars 2015 mötte Iran på hemmaplan i Stockholm, hörde ändå fotboll och politik lite ihop.

– Vi är naturligtvis medvetna om att det finns stora utmaningar i Iran kring frågor som är fullständigt självklara för oss i vårt samhälle. Därför var det viktigt att krydda den här överenskommelsen med att dessutom spela en flicklandskamp mot Iran. Det tror vi också kommer vara en viktig pusselbit i vårt arbete för jämställdhet och mångfald. Och inte minst för att attrahera fler unga tjejer med utländsk bakgrund att komma och spela fotboll, sa förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson då.

Tryck budskapen på tröjorna

I oktober förra året mötte sedan det svenska damlandslaget diktaturstaten Iran. En lyckad match där det iranska landslaget för ovanlighetens skull fick chansen att utöva sporten de älskar mot en av världens bästa nationer inför publik, menade vissa. En bekräftelse av den iranska diktaturen, påpekade andra.

Då gläntade Svenska fotbollsförbundet trots allt på den politiska dörren men nu slår de inte bara upp den – de marscherar rakt igenom den med partipolitiska fanor. De har till och med tryckt de politiska budskapen på landslagets tröjor.

Alla spelare i damlandslaget har inför Algarve Cup fått välja ett uppmuntrande budskap att trycka på sina tröjor. Ord som är tänkta att ”inspirera och motivera andra kvinnor att ta plats och visa att allt är möjligt”.

– Landslagströjan är en viktig och stolt symbol för oss och jag tycker att det är häftigt att vi genom den kan sammanstråla med andra starka kvinnor och röster, att vi tillsammans kan visa att allt är möjligt, säger lagkaptenen Lotta Schelin.

Det här är inte bara glädjande utan också såväl modigt som kontroversiellt. För Lotta Schelin har valt ett budskap från Feministiskt Initiativs ledare Gudrun Schyman och därmed skapat en landslagströja med direkt partipolitisk koppling. Lika politiskt kopplat som om det hade varit om Stefan Löfven, Anna Kindberg Batra, Ebba Busch Thor, Annie Lööf, Jonas Sjöstedt eller Jimmie Åkesson som citerats – även om nog alla människor med någon som helst känsla för empati kan skriva under på Schymans vackra ord ”Se aldrig ned på någon om det inte är för att hjälpa henne upp”.

In i den internationella politiken

Men inte nog med det. Svenska fotbollsförbundet har också med hjälp av Schelins lagkamrat Magdalena Eriksson kastat sig in i den internationella politiken. ”Jag spelar för mina tjejer i Iran”, skriver Eriksson på sin tröja och motiverar på Instagram:

”Jag har valt att lyfta ett citat från @agneslo eftersom att jag spelar fotboll för alla de som inte kan. Eller får. Min dröm är att alla ska få samma möjlighet att utveckla en kärlek till sporten som jag fått. Fotboll ska vara en sport för alla.”

En modig politisk smocka mindre än en månad efter att den svenska handelsministern Ann Linde fått hård kritik för att ha anpassat sig till Irans lagar och burit slöjan under det svenska statsbesöket.

Min känsla är bara: ÄNTLIGEN!

Fotboll och politik hör ihop eftersom politik inte bara handlar om rött eller blått. Det handlar lika mycket om slav eller fri och död eller levande. Det handlar om de mest grundläggande mänskliga rättigheterna och jag är så ofantligt glad att Sveriges största folkrörelse nu äntligen vågar stå upp och göra sin röst hörd för en så enkel sak som allas lika värda. För det och allt det kommer betyda.

  • Jag är så glad att vi aldrig mer kommer behöva höra att ”fotboll och politik inte hör ihop”.
  • Jag är så glad att vi aldrig mer kommer se ett svenskt fotbollsförbund bjuda in en stat som inte respekterar mänskliga rättigheter till en landskamp i Sverige.
  • Jag är så glad att landslaget aldrig mer kommer resa till en diktatur för att planerna där är bra i januari.

För det här måste ju innebära att det är slut på allt sånt nu. Nu när förbundet till sist klivit ur den politiska skuggan och på eget intiativ tagit ställning. Då går det inte bara att krypa tillbaka igen.

För i så fall blir ju det här bara tomma ord och det kan det väl inte vara? Då blir det här bara en pr-kupp för att hjälpa sponsorn Adidas att sälja tröjor och det kan det väl inte vara?

Nej, så extremt cyniskt kan jag inte tänka mig att Svenska fotbollsförbundet agerat här. För det vore ju en skandal.