Åslund skriver på nytt kontrakt med Viaplay

Uppdaterad 2024-03-27 | Publicerad 2024-03-25

Martin Åslund tänkte för mycket på fotboll för den egna karriärens bästa.

Som tv-expert passar det bättre.

I en intervju med Sportbladet pratar Åslund (pyttelite) om nya kontraktet med Viaplay, om förvåningen över andra personers ointresse för fotboll och om tankarna efter Jon Dahl Tomassons första landskamp.

– Jag blir lite skeptisk, säger Åslund.

Läs också: Viaplay slutar visa alla Premier League-matcher – släpper till konkurrent


Det finns olika typer av experter som pratar om fotboll i tv.

Lugna analytiker som funderar, excentriska tyckare som säger allt de tänker, självsäkra profiler som slår fast saker, tidigare spelare som bara hamnat i rollen, tränare som är utan andra jobb för tillfället. Med flera.

Martin Åslund, 47, är inte helt lätt att placera in i ett visst fack och kanske är det därför som han väcker nyfikenhet. Vem är den välklädde mannen med de initierade analyserna som förärats ett (hyllande) parodikonto på Twitter?

Själv är Åslund inte särskilt intresserad av att prata om sig själv, men han förstår att han sticker ut.

– Jag är väl lite annorlunda, vill jag ändå påstå. Det har jag känt när jag har spelat fotboll också. Jag kände mig inte som en fotbollsspelare i mina intressen eller i det jag fokuserade på heller. Tyvärr …, säger han.

Förvånad över ointresset

Åslund har skrivit på ett nytt flerårskontrakt som expert för Viaplay. Ett jobb som kanske, med facit i hand, var helt givet utifrån hans bakgrund som reflekterande fotbollsspelare.

– När jag var spelare reagerade jag på hur lite taktiskt journalister förstod och hur ointresserade de verkade vara av det. Och experter i tv på den tiden, säger Åslund.

Han upplever att det blivit förändring.

– Sedan kommer diskrepansen alltid finnas. En supertaktisk 23-åring som spelar på högsta nivå i dag ligger före mig taktiskt. Det är svårt att utveckla den taktiska kunskapen när man inte spelar själv. Jag fattar det.

Det taktiska är en del som Åslund reflekterat över, att ingen försökte förstå sig på supporterkultur för 20 år sedan är en annan. En tredje grej är ekonomin.

– Det är som att folk tror att ekonomin är något nytt inom fotbollen. Ekonomi har alltid varit en stor del av fotbollen och för mig har det varit överraskande hur lite folk har varit intresserade av det. Jag sticker väl lite ut i den aspekten, att jag vågar tycka och tänka kring sådana ämnen. Det beror i sin tur kanske på att jag är utbildad i sådana ämnen och har haft intresse för dem från början.

Han har andra intressen än gemene expert.

– Som fotbollsspelare hjälpte det mig knappast särskilt mycket. Dels tog jag kanske onödiga strider med tränare som inte riktigt förstod. Jag pratade väldigt mycket fotboll med lagkompisar och det dröjde många år i min elitkarriär innan jag förstod att de flesta faktiskt inte var intresserade och inte ens tänkte i sådana banor. Det var inte till gagn på det sättet.

Åslund tycker inte att hans fotbollskarriär i sig – några landskamper, ett äventyr i Italien, spel i allsvenskan – kvalificerar honom till att vara expert. Fundamentet är att kunna saker.

– Utan det har jag inget … existensberättigande låter starkt men det enda som gör att jag kan vara relevant är att jag har något annat att komma med också.

”Handlar om metod”

Som expert för Viaplay jobbar Åslund framför allt med Premier League.

Vad är den stora grejen i den internationella fotbollen den här säsongen?

– Det har egentligen pågått i några år nu. Men en tränare som Roberto De Zerbi (Brighton) bevisade för fotbollsvärlden att man med mycket sämre material kan dominera matcher med bollinnehav, vilket tidigare var förbehållet de bästa lagen med de bästa spelarna.

– Man pratade om att ”spela som Barcelona” krävde de bästa spelarna. De Zerbi är inte ensam men var den som tog det längst och visade för alla att man kan tokdominera matcher med boll med sämre spelare. Det handlar om metod, titta på egenskaper, förbereda spelarna och träna. Han gjorde ett jobb på fotbollsplanen helt enkelt. Den förflyttningen har vi sett nu i hela fotbollsvärlden. Den har bara fortsatt tycker jag.

Åslund nämner FC Köpenhamn i Champions League som ett annat exempel, och tar upp tränare som Thiago Motta och Xabi Alonso. Han vill se tränarna som bevisat sig med relativt begränsade spelare få chansen att träna de bästa lagen.

Martin Åslund är skeptisk till Sveriges taktik.

Skeptisk mot Sveriges taktik

Övertygelsen om att sämre spelare kan ”överprestera” tillsammans genom att försöka dominera bollinnehavet är inte helt överförbar till landslagsfotboll. Åslund blev lite skeptisk när han såg Jon Dahl Tomassons första landskamp med Sverige, där Portugal sköljde över Blågult och vann med 5–2.

– Jag är inte ett så stort fan av det starka man-man-inslaget som vi spelade med. Jag tror att riskerna är för stora med det. Men jag tycker att ska man göra en förändring måste man göra en förändring. Man måste tro på den och göra den mot bra lag, för man får direkt stora svar. Risken är att om man gör en förändring och spelar mot sämre lag så tror man att det är färdigt med förändringen för tidigt. Men det ska bli spännande att se mot Albanien, där det blir en annan typ av match. Ska man vara ärlig så spelar Sverige i C-gruppen i Nations League till att börja med. Man kan argumentera för att vi ska ha ett spelsätt som går ut på att föra matcher för att vinna de matcherna.

Kan man också argumentera för det på längre sikt, att Sverige inte ska ha ett spel som går ut på att vinna mot de stora nationerna? För att det bästa vi kan hoppas på kanske är att gå till åttondelsfinal i VM?

– Det är en intressant frågeställning. För med det ökade antalet nationer som går till nästa VM blir det viktigare att vinna mot lagen man ska vara bättre än, än att ta poäng mot lagen som förmodligen är bättre än en själv. Det var annorlunda när vi gick till VM förra gången och var tvungna att slå ut ett bra lag (Italien) på vägen. Det är svårt att göra med en väldigt modig spelstil när man bara jobbar med spelarna då och då. Då skulle man behöva jobba med dem dagligen för att få till en förändring tror jag. Ingenting är omöjligt, men det skulle vara väldigt svårt. Utgångsläget för en förbundskapten har förändrats, vilket kanske gör att det du säger nu är sant. ”Fan, vi kanske ska fokusera mer på att dominera mot – och slå – lagen som är sämre, för det kommer räcka med att göra det för att ta oss till VM. Gå upp i B-gruppen i Nations League. Kanske till och med ta oss till A-gruppen”.

Samtidigt förespråkar Åslund en offensiv fotboll, där spelarna ska få ha bollen.

– Om Jon Dahl är rätt för att utföra det … jag kan honom lite för dåligt. Jag kan inte riktigt säga vad han står för och om det är bra nog. Men jag blir lite skeptisk när man ser så starka man-man-inslag som mot Portugal. Som spelare var han dock oerhört smart och det talar ju för honom.

Sverige gör sin andra landskamp under Jon Dahl Tomasson på måndagskvällen. Blågult möter Albanien på Friends arena.