Pekar nu ut Sveriges problem efter fiaskot

Peter Wettergren tycker inte att vissa svenskar som går utomlands är redo.

Efter Sveriges storförlust får Blågults assisterande förbundskapten medhåll från Dejan Kulusevski.

– Jag tror vi har ett stort problem i Sverige, säger Kulusevski.

Dagen efter Sveriges 1–4-förlust mot Serbien pratade den assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren om ett av Sveriges största problem.

Många svenska spelare får nöta bänk i sina klubblag.

– Det blir ett problem för oss eftersom det handlar mycket om tajming och att vara bekväm i olika situationer man hamnar i. Eftersom våra spelare inte har den frekvensen av speltid är det ett problem, säger Wettergren.

PLUS: 20 000 spelare i Elitpojklägret – de lyckades bäst och här är hemliga betygen

Citerar Klas Ingesson

Han tror att vissa svenska spelare kanske inte är redo när de skriver på för nya klubbar ute i Europa och därför hamnar på bänken. Detta till skillnad från exempelvis Danmark som har bärande spelare i flera toppklubbar.

– När man går från klubblagsfotbollen till proffsfotbollen utomlands sker det någonting. Jag tycker vi har ett väldigt bra ledarskap i Sverige men det kanske är ett annat ledarskap utomlands, säger Wettergren.

Han beskriver fotbollen ute i Europa som hårdare och mer hierarkisk.

– Jag var kompis med (Klas) Ingesson och vi diskuterade det oerhört mycket när han var proffs. Han sa några bra saker till mig. Det är äta eller ätas, som han kallade det. Det ligger nog något i det när man kommer utomlands till de absolut bästa ligorna, säger han.

Dejan Kulusevski menar att det tränas för lite i Sverige.
Dejan Kulusevski menar att det tränas för lite i Sverige.

”Ni såg Serbien...”

Wettergren säger att spelarna måste klara av den mentala biten när de går utomlands och han får medhåll av Dejan Kulusevski.

– Jag tror vi har ett stort problem i Sverige. Vi måste bli bättre i ungdomsåren, absolut. Det känns som att Danmark började för kanske sju år sedan, Belgien började för länge sedan. Och ni såg Serbien, det är konstigt att de får fram så bra fotbollsspelare, säger Kulusevski. Det kan inte vara en slump.

Dejan Kulusevski flyttade Atalanta som 15-åring. Han tycker att det tränas för lite i Sverige, bland annat när det gäller den fysiska biten.

– Jag har fått mycket från Italien men jag vet inte vad som hade hänt om jag hade stannat, helt ärligt. Det hade varit väldigt intressant och kul att se men nu blev det inte så, säger han.

Tränar för lite

Klas Ingesson berättade för Wettergren att i Italien handlade det om att ”äta eller ätas”. Upplevde du det på samma sätt i Italien?

– Ute i Europa är det inget spel. Här i Sverige är det mer en lek. Det är okej om man förlorar. Där jag kommer från och där jag har spelat så är det inte okej att förlora. Det är den stora skillnaden. Det är verkligen på liv och död.

– I Sverige tränar vi för lite, vi är för snälla, det är för mycket klappar på ryggen. Det handlar inte om att bara vara mer ute på planen, utan även vara mer i gymmet. 

Klicka hem dina rosa prylar i Sportbladet Shop här!

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.