Power play kan vara skillnaden mellan vinst och förlust.

– Mathias Tjärnqvist är livsviktig för oss, säger Josef Boumedienne.

Att säga att power play var spelformen som avgjorde gårdagens derby är ingen överdrift.

Tre av lagets mål kom med fler spelare på isen.

AIK å sin sida gjorde inget mål på sina två numerära överlägen.

– Vi var jävligt effektiva i power play och det var där vi vann matchen tycker jag, säger Djurgårdens back Josef Boumedienne.

Och det är en särskild spelare som laget kan tacka extra mycket för att de vann matchen, och för att deras power play nu åter fungerar efter en tid med ett betydligt sämre pp-spel: Mathias Tjärnqvist.

Varit borta sex veckor

När Andreas Holmqvist 11.28 in i den andra perioden stänkte in 2–1 från blålinjen var det Tjärnqvist, som gjorde sin blott andra matcher efter sex veckors frånvaro med en fotskada, som stod framför mål och skymde Björn Bjurling.

Knappt fem minuter senare var det dags för Tjärnqvist själv att göra mål. I sin position framför mål – en position där han tveklöst är en av elitseriens främsta – styrde han in Oscar Eklunds skott och gjorde därmed 3–1 till sitt Djurgården, ett mål som mer eller mindre säkrade lagets seger.

– Det var skönt att det studsade in ett tag. Man har ju varit borta i sex veckor så det var skönt att det trillade in, säger han.

Sjätte målet i PP

Målet var Tjärnqvist sjätte i power play denna säsong. Med det är han femma i elitserien, men har å andra sidan har han spelat i över tio matcher mindre än alla spelare som ligger före honom.

– Det är ju klockrent. Det är ett gott tecken på att det går bra när man är inne i power play, säger Tjärnqvist.

Hans lagkamrater hyllade honom efter matchen.

– Han är grym framför mål, på att skymma och styra puckar, säger Josef Boumedienne.