Publicerad 2014-05-18

Minsk/Stockholm. Dragningen var magnifik, avslutet desto sämre.

Dick Axelssons miss kan ha kostat Sverige gruppsegern.

– Det är otroligt dåligt, säger forwarden till Sportbladet.

Förutsättningarna var tydliga. Segraren i gruppfinalen mellan Sverige och Kanada skulle i praktiken vara klara som gruppsegrare och därmed som en stor bonus slippa ställas mot storfavoriten Ryssland förrän i en eventuell final.

Sverige öppnade matchen klart bäst. Joakim Lindström, som senare klev av skadad, gjorde 1-0 på passning av lagkompisen Oscar Möller med 13,49 på klockan. När sedan Anders Nilsson gjorde en imponerande straffräddning på Jonathan Huberdeaus "Foppastraff-försök" så kunde Tre Kronor gå ifrån till 2-0 genom ett fint mål av Linus Klasen i början av andra perioden.

Jätteläge för Dick Axelsson

Men sen svängde pendeln tillbaka.

På fyra minuter både reducerade och kvitterade Kanada genom Brayden Schenn och Kevin Bieksa.

Dick Axelsson fick ett jätteläge att avgöra i tredje periodens slutskede men avslutet missade halvöppet mål efter två läckra dragningar.

I stället kunde Kanada dra längsta strået i förlängningen. Sverige missade en kontring och sen ställde lönnlöven om i ett två mot ett-läge där man spelade förbi Mattias Ekholm som kastade sig på isen. Ryan Ellis blev matchvinnare.

Efter matchen var Dick Axelsson minst sagt självkritisk för missen i slutet av tredje perioden.

– Jag trodde målvakten skulle vara mer på mig där så planen var att lägga tillbaka den mellan benen men den går ta mig fan utanför. Otroligt dåligt så här i efterhand, säger han till Sportbladet.

"Riktigt bra match"

Trots förlusten var Pär Mårts dock nöjd:

– En riktigt bra match från vår sida. I första och trejde perioden är vi riktigt bra, det är väl i andra perioden som vi inte riktigt har kommandot. Men i det stora hela har vi tillräckligt bra för att kunna ta det här, säger han till TV 4.

TV 4: Vad säger du om att hamna på rysshalvan?

– Ja det betyder väl att man måste slå Ryssland i semi, säger förbundskaptenen.